1. Home
  2. Actueel
  3. Ontwikkeladvies

Ontwikkeladvies

Let op: Op 1 december is het ontwikkeladviesportaal weer geopend en op 2 december was de limiet van 55.000 aanmeldingen alweer bereikt en is het ontwikkeladviesportaal gesloten. Een traject aanvragen is helaas niet meer mogelijk.

Het Ontwikkeladvies is een tijdelijke subsidieregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  Op deze pagina houden we je graag zo goed mogelijk op de hoogte van al het nieuws en informatie over de tijdelijke subsidieregeling NL leert door met inzet van ontwikkeladvies.

Noloc heeft een speciale zoekmachine ontwikkeld voor deze regeling. Zoek je een bij Noloc aangesloten loopbaanprofessional bij jou in de buurt? Klik dan hier

N.B. Loopbaanadviseurs mogen deelnemers géén kosten (bijvoorbeeld voor btw of een kennismakingsgesprek) in rekening brengen.  Mochten er Noloc erkende loopbaanprofessionals zijn die dit toch doen, dan vragen wij dit te melden via info@noloc.nl.

Ontwikkeladvies aanvragen was per 1 december weer mogelijk

Per 1 december 2020 was het Ontwikkeladviesportaal weer geopend. Werknemers, zelfstandigen en werkzoekenden konden weer kosteloos een ontwikkeladvies volgen bij een loopbaanadviseur. Er was ruimte voor maximaal 55.000 extra adviestrajecten. Alle trajecten zijn echter al direct binnen twee dagen vergeven! Op 2 december 2020 is het ontwikkeladviesportaal gesloten. Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend tot 30 september 2021.

Ook de aanvraag van de eerste lichting van 22.000 ontwikkeladviezen, die eerder dit jaar mogelijk waren gemaakt, ging snel. Het ontwikkeladviesportaal ging op 1 augustus open. Het ministerie van SZW liet toen op 2 september jl. weten dat veel sneller dan verwacht het maximum aantal registraties voor het gratis ontwikkeladvies was bereikt. 

Nieuws

02-12-2020 Limiet ontwikkeladviezen bereikt
25-11-2020 Ontwikkeladvies per 1 december: de belangrijkste wijzigingen
17-11-2020 Publicatie wijzigingsregeling Ontwikkeladvies op 24-11-2020
05-10-2020  Motie aangenomen: nog eens 50.000 ontwikkeladviezen, start 1 december
03-09-2020 'Maar nog nooit liep het zo storm', alsdus Ester Leibbrand
02-09-2020 Maximum aantal ontwikkeladviezen bereikt
03-08-2020 Ontwikkeladvies Hart van Nederland
27-07-2020  Zojuist is inhoudelijke informatie op uitvoeringvanbeleidszw.nl geplaatst.
24-07-2020  Laatste ontwikkelingen

Vandaag is de Tijdelijke subsidieregeling NL leert door met inzet van ontwikkeladvies gepubliceerd in de Staatscourant. Ook op Hoe Werkt Nederland is er meer informatie verschenen over NL leert door. Volgende week volgt de informatie op uitvoeringvanbeleidszw.nl en zal Noloc alle leden uitgebreid informeren over het ontwikkeladvies.

21-07-2020   Meer inhoudelijke informatie volgt op 27 juli: uitvoeringvanbeleidszw.nl
06-07-2020  NOW: Inspanningsverplichting - NL leert door
03-07-2020  Vanaf begin augustus ontwikkeladviezen voor iedereen
 

Meest gestelde vragen

Informatie en vragen worden verwerkt in een speciale en uitgebreide FAQ. Als je een praktische vraag hebt over het ontwikkeladvies, kijk dan eerst hier.


Het ontwikkeladvies in het kort

Per ontwikkeladviestraject is een bedrag van €700 euro beschikbaar. 

Doel

Het doel van het Ontwikkeladvies is om mensen in de gelegenheid te stellen zich te (her)oriënteren op de arbeidsmarkt en om hun kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. Juist in deze tijd van crisis, die grote gevolgen heeft op de arbeidsmarkt, wordt duidelijk hoe belangrijk het is om bezig te zijn met je ontwikkeling en wendbaar te zijn op de arbeidsmarkt.

Voor wie?

iedereen vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt komt in aanmerking voor een ontwikkeladvies. Dat zijn dus zowel mensen die (nog) aan het werk zijn, inclusief zzp’ers en zelfstandig ondernemers, als mensen die geen werk meer hebben.

Wat is een ontwikkeladvies?                                                                                                                                        

Het ontwikkeladvies is een integraal en persoonlijk adviestraject dat bestaat uit meerdere adviesgesprekken, die in totaal opgeteld minimaal 4 uur duren. Dit advies wordt door onafhankelijke en professionele loopbaanadviseurs uitgevoerd. Het ontwikkeladvies geeft inzicht in het toekomstperspectief van het huidige werk, de eigen competenties en de toekomstige loopbaanmogelijkheden. Gezien het belang van goede informatie over iemands kansen op de huidige onzekere arbeidsmarkt, maakt een arbeidsmarktscan of een ondernemersscan onderdeel uit van het ontwikkeladvies. Aan ieder ontwikkeladvies is een subsidiebedrag van € 700,- gekoppeld. Om de drempel voor deelnemers zo laag mogelijk te maken, loopt de aanvraag van de subsidie en de betaling ervan via de loopbaanadviseurs.


Informatie van het ministerie van SZW voor deelnemers

Het ministerie van SZW publiceert informatie over NL leert door en het aanvragen van het ontwikkeladvies op HoewerktNederland.nl.  


Informatie van het ministerie van SZW voor loopbaanprofessionals  

Wijziging op subsidieregeling: de publicatie van de wijzigingen (24-11-2020) is hier te vinden.

Subsidieregeling: de publicatie van de gehele subsidieregeling (27-07-2020) is hier te vinden.

Subsidieaanvragen: deze lopen via Uitvoeringvanbeleidszw.nl.

Actuele informatie: Het ministerie van SZW publiceert ook actuele informatie over de subsidieregeling op Uitvoeringvanbeleidszw.nl.

Voor de (tijdelijke) subsidieregelingen, Nederland leert door met inzet van ontwikkel advies en Nederland leert door met inzet van scholing heeft het ministerie van SZW een overzicht met de meest gestelde vragen en antwoorden beschikbaar gesteld. Deze zijn hier te vinden.

Voor vragen aan het ministerie gebruik je het e-mailadres: NldOntwikkeladvies@minszw.nl. Ook is het ministerie op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9:00 tot 11:00 en van 13:00 tot 15:00 uur op telefoonnummer: 070-3152170.