Jobcoaching: je neemt de cliënt mee op reis

Jobcoaching: je neemt de cliënt mee op reis

22-09-2023
Nieuws

De functiebenaming van jobcoach roept nog wel eens verwarring op. Want een loopbaancoach is immers toch hetzelfde? Beslist niet. Susanne Termaat, al 15 jaar werkzaam in het vak van jobcoaching, vertelt wat dit werk nou zo bijzonder maakt. “Je houdt eigenlijk de hand van de cliënt vast en maakt samen stap voor stap die beweging.”

Susanne Termaat (44), ervaren jobcoach en mede-ontwikkelaar van de Noloc geaccrediteerde jobcoachopleiding SARA Werkt, behaalde afgelopen jaar haar registratie als Register Jobcoach. “Ik was al heel lang aspirant-lid. Vorig jaar heb ik echt m’n best gedaan om de certificering te doen. Dat is voor mij toch wat waard!”Susanne Termaat klein

“Na ruim 15 jaar in het vak werkzaam te zijn, voelde het voor mij als een bekroning om mezelf persoonlijk te registreren als jobcoach bij Noloc. De kracht van het keurmerk is het vertrouwen van kwalitatief hoge dienstverlening door de coach. Door bij Noloc aangesloten te zijn, voel ik me als coach ook verbonden en onderdeel van Noloc. Het keurmerk wordt steeds meer door de markt gevraagd.”

Begeleidings- of ondersteuningsbehoefte

“Ik dacht: hoe mooi is het als mensen door een ziekte zijn uitgevallen of bepaalde beperkingen hebben, om die te begeleiden naar een passende plek op de arbeidsmarkt?” licht Susanne de keuze destijds voor haar rol als jobcoach toe. “Je neemt de cliënt mee op reis bij het vinden van een mooie passende werkplek. Ik vind het sowieso leuk om mensen te helpen, maar juist om iemand te helpen die het moeilijk heeft of een bepaalde beperking heeft: dát pakt mij!” Daar ligt direct een belangrijk verschil ten opzichte van de reguliere loopbaancoaching. Jobcoachcliënten zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of genuanceerder gezegd mensen met een begeleidings- of ondersteuningsbehoefte. 

Intensieve begeleiding

De kern van jobcoaching is dat het om intensieve begeleiding gaat. “Als er werk is gevonden, stopt het niet bij ons. Wij gaan door en volgen de client. En we coachen hem of haar zo lang als nodig is, totdat de begeleider op de werkvloer uiteindelijk de coachingstaken kan overnemen.” Jobcoaches zijn over het algemeen een lange tijd betrokken bij de cliënten. “Het zou zo een jaar of 4 à 5 kunnen zijn dat je iemand begeleidt in totaal.” 

De frequentie van het aantal contactmomenten varieert. Dat hangt ook van de intensiviteit van het traject af. “Bij mij is het op dit moment een keer per week of twee weken.”

Sociaal-maatschappelijk

Het vak kent vele facetten. Om jobcoaches methodisch te laten werken, is de wetenschappelijk onderbouwde methodiek Supported Employment ontwikkeld. Zo loodst de jobcoach stapsgewijs z’n cliënt door verschillende fases heen. Hieruit blijkt ook hoeveel er om de hoek komt kijken. Van contacten aanboren, matchen, bemiddelen, kennis van regel- en wetgeving, verwachtingsmanagement tot op niveau kunnen communiceren met werkgevers. “Divers”, noemt Susanne het. “Dat maakt het helemaal mooi. Ieder mens is weer anders. Er past niet zomaar één begeleidingsaanpak bij, alles is maatwerk. Susanne benadrukt de sociaal-maatschappelijke dimensie van jobcoaching. “Je hebt bijvoorbeeld contact met (woon)begeleiders of ouders van cliënten als ze nog jong zijn.”

“Je moet ook praktisch zijn, de handen uit de mouwen steken en gewoon meewerken in sommige gevallen. En observeren: hoe pakt iemand het aan? Hoe gaat iemand om met zijn directe collega’s? Hoe gaat de teamleider om met de medewerker? Je haalt er heel veel uit door op de werkvloer aanwezig te zijn.”

Je loopt echt heel lang met iemand mee. Je bouwt ook een band op met iemand lijkt me? 

“Klopt! Voor best wel wat cliënten is dat ook heel belangrijk. Je moet geduld hebben. En vertrouwen wekken bij klant. Als dat er eenmaal is, dan kun je samen stap voor stap die beweging maken.” 

Het vergt een veelzijdige aanpak. Jij vertelde net dat je vanuit holistisch perspectief kijkt. “Dat klopt. Ik ben ook vitaliteitscoach. Dus ik kijk naar hoe iemand in zijn vel zit. Dan heb je het over gezonde voeding, beweging, gezonde gedachtes, contacten etc. Daarnaast ben ik wandelcoach. Als het kan, neem ik mijn cliënten mee naar buiten. Dan gaat het niet alleen om wandelen en praten. Het is mooi om mensen op een andere manier in beweging te brengen in plaats van dat je met elkaar aan tafel zit. Je gebruikt de omgeving als ‘tweede coach’, als spiegel wat er op dat moment is.” 

Leg jij de contacten met potentiële werkgevers? “Vaak wel. Belangrijk is dat je kijkt wat de client zelf kan, naar de zelfredzaamheid. Sommige cliënten kunnen zelf contact opnemen met een werkgever. En anders doe ik dat. We werken ook veel samen met diverse werkgeversservicepunten om passend werk te vinden. Dat is echt van meerwaarde.”

Betekent dit dat je een groot netwerk moet hebben als je besluit jobcoach te worden? “Dat is wel fijn, ja. Wat ik wel merk: ieder mens is anders. Uiteindelijk kom ik toch iedere keer bij een ander bedrijf uit. Dus het is fijn dat ik een groot netwerk heb, maar het is niet zo dat ik altijd van dat netwerk gebruikmaak. Omdat je toch kijkt: wat is het aanbod, welke vacatures zijn er, wat wil de cliënt en waar zou hij goed passen?”

Wat is het belangrijkste dat jij aankomende vakcollega’s wilt meegeven?

“Jezelf zijn”, lacht Susanne. “En goed voor jezelf zorgen. Je kijkt naar de vitaliteit van de cliënt, maar het is belangrijk dat je als coach zelf óók in je kracht blijft staan. Omdat die intensieve trajecten en alles wat er gebeurt ook veel energie kost.” 

Kortom, je wordt niet zomaar een goede jobcoach. Dit werk vraagt om specifieke competenties en gedegen kennis als belangrijk fundament. Laatste vraag: hoe omschrijf jij jezelf als jobcoach? “Ik denk gelijk aan ‘de gids’ eigenlijk”, glimlacht Susanne. “Het mooiste vind ik dat ik mensen, voor zover mogelijk, weer in hun kracht kan zetten om uiteindelijk die vertaalslag te maken naar werk. Als je dan ziet dat iemand dat met veel plezier doet en blij en gelukkig is .... Dáár doe ik het voor!”

Kies voor een geaccrediteerde jobcoachopleiding

Overweeg jij een opleiding tot jobcoach? Vijf opleiders Capabel Hogeschool, Combo Emonomy, Elan Training, SARA Werkt en Saxion Hogescholen bieden een Noloc geaccrediteerde jobcoachopleiding aan. Bekijk alle info