Ben jij klaar voor (re)certificering? Schakel een mentor in

Ben jij klaar voor (re)certificering? Schakel een mentor in

20-05-2023
Nieuws

Ada Jongkamp overweegt al tijden om zich te laten certificeren als Register Loopbaanprofessional. Als een opdrachtgever het keurmerk als eis stelt, besluit ze het traject in te gaan. Ada schakelt een mentor in en doorloopt het certificeringstraject. Met succes!

“Ik dacht altijd: goh, moet ik me niet laten certificeren, want er is veel kaf onder het koren en ik vind dat ik het goed doe. Dat mag ook wel een stempel hebben.” Aan het woord is Ada Jongkamp (57), die al jarenlang een eigen bedrijf heeft in organisatie-, team- en individuele coaching. “Ik zit op het snijvlak van zakelijk en persoonlijk”, licht ze haar type coaching toe. “Ik ben niet een trainer ‘pur sang’, maar ik begeleid wel teams met een doel. Als ze bijvoorbeeld beter willen worden in high performance of ze moeten zich professioneel beter verhouden tot andere afdelingen of de buitenwereld. Ik word nog wel eens gevraagd voor een conflict, leiderschap, professioneel werken, samenwerken, dat soort thema’s.” Ook houdt Ada zich bezig met individuele coaching zoals loopbaan gerelateerde Management Development-trajecten.

Mentor

“25 jaar!” bevestigt ze haar track of record als het gaat om de rol van coach. Op de opmerking ‘dus je bent gepokt en gemazeld’, zegt Ada, van huis uit bedrijfseconoom, lachend: “nou, dat zou je zeggen, maar er valt nog veel te leren.” Zo’n twee jaar geleden sloot ze zich aan bij SheConsult, een coachbedrijf voor vrouwen. Dit bureau stelt certificering als voorwaarde. “Het was van mij een oude wens. Maar ik kwam er niet toe en toen had ik een aanleiding om de certificering in te gaan.” Ada sluit zich aan bij Noloc om zich te laten certificeren als Register Loopbaanprofessional.

De opstart van het certificeringsproces verloopt wat stroef. Ada besluit een mentor te zoeken en komt uit bij Marieke Langenberg. “Marieke, een vakvrouw, is een kanjer. Ze heeft mij in meerdere opzichten goed geholpen met de casussen die ik moest beschrijven. Dat methodische, daar is zij héél goed en duidelijk in. Ze heeft een hele gestructureerde manier van aanpakken, vind ik. En dat kon bij mij nog een tikkie scherper.”

“Met Marieke heb ik óók een leuke uitwisseling over ons vak. Op sommige terreinen kan ik haar wat leren en op andere terreinen kan ze mij weer wat leren.” Zoals Marieke zelf ook zegt over haar mentorschap: ‘degenen die ik begeleid, zetten mij ook op scherp’. 

Ada_Jongkamp_Noloc_Register_Loopbaanprofessional

Methodisch werken

Een competentie die terugkomt in het beroepsprofiel van Register Loopbaanprofessional is methodisch werken: in staat zijn om doelgericht, systematisch, procesmatig en bewust te werken en handelen. Ada noemt het ‘heel waardevol’ om hier bewust mee bezig te zijn. Op de vraag wat ze voor zichzelf uit de certificering heeft gehaald, antwoordt ze direct: “Wat ik zeer waardevol vond, bij die casussen die je moet invullen, is dat planmatige. Ik heb in de wording van mijn professie allerlei methodes gebruikt. En ik heb een hele duidelijke lijn, maar die is impliciet. Ik moest ‘m expliciet opschrijven. Dat methodische heeft mij héél erg geholpen.”

De certificering heeft Ada ook aan het denken gezet, hoe ze zich de komende tijd verder wil ontwikkelen op weg richting haar recertificering. Zo gaat ze een opleiding volgen in complexe teamcoaching. “Ik hoef geen nieuwe methodes meer te leren, dat doe ik toch wel. Maar ik wil vooral nóg bewuster zijn in het kiezen van mijn aanpak: waarom kies ik bij deze klant voor deze aanpak?” 

Ada vertelt dat ze op dit moment nog geen intervisie doet. “Eigenlijk vind ik dat heel slecht. Ik ben aan m’n vak verplicht om dit te doen. Dus het is eigenlijk heel logisch dat Noloc dit van me vraagt.” Ada doelt op het feit dat reflectie op het beroepsmatig handelen onderdeel uitmaakt van recertificering in de vorm van intervisie, supervisie of coaching. Ze is van plan een intervisiegroep te formeren bij SheConsult. 

Houvast

“Ik ben er wel een beetje trots op dat ik naast mijn logo die Noloc-certificering heb, ja. Of ik het zou aanraden?” Het is even stil. “Dat hangt er een beetje vanaf wat je ambitie is in je vak.” Een tel later zegt Ada volmondig: “Jawel, ik zou het wel aanraden! Sterker nog: ik vind dat iedereen dit zou moeten doen. Het is ‘geen piece of cake’. Je moet goed naar je vak kijken. Als je je vak serieus neemt, vind ik het waardevol dat je dit doet. Ik ben er blij om. Het geeft me houvast.” 

Noloc noemt het keurmerk een belangrijke taak om te laten zien: hier staan wij voor als loopbaanprofessionals. Dit hebben wij in huis. Ada bevestigt: “Precies! Daarom wilde ik die certificering. Dan is meteen duidelijk: hier sta ik voor en dat wordt meteen ook verdiept. En de toets mag wel stevig zijn. Het heeft waarde daardoor.”

Hulp nodig bij certificering? Schakel een mentor in