Koninklijke spreker tijdens Noloc Loopbaancongres

Koninklijke spreker tijdens Noloc Loopbaancongres

23-02-2023
Nieuws

Het programma voor het Noloc Loopbaancongres, dat plaatsvindt tijdens het IAEVG-congres op donderdag 29 juni in Den Haag, ziet er veelbelovend uit. Gastspreker is onder andere Prinses Laurentien van Oranje-Nassau. Er hebben zich al veel vakcollega's aangemeld. Zorg dat je erbij bent. Tot 25 maart krijg je vroegboekkorting.

In de ochtend laten deskundigen Tristram Hooley, Jos Akkermans en Sally Clarke hun licht schijnen over diverse vakthema’s. In de middag komt Prinses Laurentien van Oranje-Nassau een lezing geven over laaggeletterdheid en de arbeidsmarkt. Gevolgd door gedragsbioloog Patrick van Veen, die advies geeft aan organisaties over het oergedrag van werknemers. De basis voor zijn werk vormt onderzoek naar de overeenkomst tussen sociaal gedrag van apen en mensen in bedrijven. Daarna kun je kiezen tussen de workshop ‘Werkgeluk wetenschappelijk én praktisch benaderd’ door Cristel van de Ven of de workshop ‘Begeleiding naar zelfstandigheid’ door Ruud’s Rugzak. Ook kun je aanschuiven bij rondetafelgesprekken met Noloc Kennisprofessionals.

Bekijk het gehele ochtendprogramma

Lees hieronder meer over de inhoud van het middagprogramma.

Gastspreker Prinses Laurentien van Oranje-Nassau: Wat betekent laaggeletterdheid voor de arbeidsmarkt?

Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterden minder vaak actief op de arbeidsmarkt zijn, minder vaak een vaste aanstelling hebben, vaker een laag inkomen hebben én een lagere beroepsstatus ervaren dan niet-laaggeletterden. Om dit omvangrijke deel van de beroepsbevolking een eerlijke kans te geven zichzelf te ontwikkelen – ook in het kader van de huidige arbeidsmarktkrapte – is het noodzakelijk dat organisaties/werkgevers investeren in deze beroepsgroep. 

Prinses Laurentien_Loopbaancongres_290623

Al jaren maakt Prinses Laurentien zich sterk voor de bevordering van geletterdheid, taalontwikkeling en onderwijsinnovatie. In mei 2004 werd op haar initiatief Stichting Lezen & Schrijven opgericht, met als doel het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid in Nederland.

Gastspreker Patrick van Veen: Wat is de overeenkomst tussen sociaal gedrag van apen en mensen?

Gedragsbioloog Patrick van Veen werkt als trainer, keynote-spreker en onderzoeker voor zijn bedrijf Apemanagement. Vanuit die functie adviseert hij ondernemingen en probeert hij mensen iets te leren over ons oergedrag. De basis voor zijn werk vormt onderzoek naar de overeenkomst tussen sociaal gedrag van apen en mensen in bedrijven.

Rondom verschillende thema´s gaat hij in op de vraag waarom we bepaald gedrag vertonen of waarom problemen ontstaan. Hij gebruikt hierbij het gedrag van apen als voorbeeld. Apen hebben immers geen last van schaamte, rationele benaderingen, cultuur of verhullende kleding. Ze bieden ons een perfect kader, waarbinnen we onze problemen aan een onderzoek kunnen onderwerpen.

Keuze workshops na pauze

Na de break kun je kiezen uit twee workshops: de ene is meer gericht op de jobcoaches, de andere op de loopbaanprofessionals. Een ding staat vast: na beide workshops kom je naar buiten vol inspiratie, praktische tips en food for thought.

Workshop Werkgeluk wetenschappelijk én praktisch benaderd

Cristel van de Ven is directeur-eigenaar van Factor Vijf BV, ze is lid van de SER namens Netwerk Zelfstandig Ondernemers, voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), Voorzitter Raad van Toezicht Blik op Werk en Voorzitter Raad van Toezicht Kennisplatform CROW. Cristel onderzoekt, schrijft en adviseert organisaties over werk van betekenis zoals werkgeluk en duurzame inzetbaarheid. 

Welke werkdoelen maken ons (on)gelukkig en waarom? Waarom houdt ons brein ons continu voor de gek? En wat kunnen we als loopbaanprofessional of jobcoach doen om onze klanten te helpen werkgeluk te vergroten? Daarover gaat deze interactieve workshop. Op basis van wetenschappelijke inzichten vertelt Cristel welke strategieën je kunt toepassen om werkgeluk te verbeteren en om werk van betekenis te creëren. 

Workshop Begeleiding naar zelfstandigheid

Ruud’s Rugzak is een stichting met een ideële doelstelling die ooit begon als Motocycle Support Nederland. Een sociale en maatschappelijk verantwoorde onderneming, die als erkend leerbedrijf motoren en andere tweewielers demonteert en onderhoudt. Tegenwoordig zijn de vleugels ook uitgeslagen naar andere branches zoals groenvoorziening, logistiek, horeca en textiel. 

Ze helpen mensen met een afstand tot arbeid en/of opleiding (en soms een lichte beperking) in het (weer) leren krijgen van zelfvertrouwen en leren van werkrelevante vaardigheden om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven en werken. Zij doen dit op hun eigen unieke manier: leuk, op maat en efficiënt met een positief (lange termijn) resultaat. Tijdens deze workshop krijg je allerlei tips en worden best practices met je gedeeld voor het werken met deze doelgroep. 

Boek nu jouw ticket