Coaching Oekraïense vluchtelingen

Coaching Oekraïense vluchtelingen

08-04-2022

Deze periode komen tienduizenden Oekraïense vluchtelingen naar Nederland die mogelijk maanden of zelfs jaren zullen blijven. Zodra ze een verblijfplaats hebben gevonden, is het belangrijk dat kinderen naar school gaan én volwassenen in hun eigen inkomen kunnen voorzien. Dat blijkt soms lastig, vertellen Oekraïners aan het NRC: ‘Oekraïners zijn niet gewend om niks te doen. Maar een baan in Nederland is niet zomaar gevonden.’

Advies voor vluchtelingen uit Oekraïne
Noloc werkt al jaren samen met JobOn, de landelijke vrijwilligersorganisatie voor werkzoekenden. Stichting JobOn heeft twee webinars georganiseerd om vluchtelingen op weg te helpen: “Werken in Nederland – Hoe werkt dat?”. Met meer dan 3000 kijkers blijkt de behoefte aan informatie heel groot. Daarom zoekt Stichting JobOn in samenwerking met Noloc naar gecertificeerde loopbaanprofessionals die willen helpen om nog meer impact te maken!

Netwerkbijeenkomsten bij bibliotheken
De komende maanden organiseert JobOn bij bibliotheken in heel Nederland bijeenkomsten voor Oekraïense vluchtelingen. De bezoekers krijgen daarbij eerst een webinar te zien en vervolgens gaan ze in groepjes in gesprek met een Nederlandse (taal)vrijwilliger. Hiervoor heeft JobOn in samenwerking met de stichting Het Begint met Taal een toolkit ontworpen. Als loopbaancoach sluit jij aan om vragen te beantwoorden. Het doel van de bijeenkomst is vluchtelingen in contact te laten komen met Nederland(ers) en informatie te geven over de Nederlandse arbeidsmarkt en tips te delen over solliciteren. De vrijwilligers krijgen van tevoren als huiswerkopdracht een webinar te bekijken met actuele informatie over deze onderwerpen.

Vrijwilligers gezocht
Wil jij je expertise inzetten voor het goede doel? En heb jij de komende maanden een paar uur tijd beschikbaar? Meld je dan nu aan voor het JobOn Coach Collectief.

Online kennissessies
Wil je eerst meer weten of heb je vragen? JobOn organiseert in samenwerking met Noloc op donderdag 14 april a.s. twee online kennissessies: 10.00-11.00 uur en 15.00-16.00 uur. Meld je aan voor een kennissessie. Je kunt nu ook al vragen stellen in een online Q&A en daar staat ook alvast meer informatie.

Leestip: Bekijk de 10 tips voor vluchtelingen uit Oekraïne.