Experiment agile loopbaancoaching afgerond, op naar het vervolg

Experiment agile loopbaancoaching afgerond, op naar het vervolg

22-03-2022
Nieuws

Samen met twintig Noloc-leden en hun klanten startten de Universiteit Utrecht en WorkBoost vorig jaar een experiment met één centrale vraag: kan het agile gedachtegoed een loopbaantraject verrijken?

Het was een interessante en leerzame sprong in het diepe voor alle partijen. Het was best even pionieren, schakelen en improviseren. Belangrijke ontdekking is dat het de kandidaat helpt om actief aan zijn ontwikkeldoel te werken en dat de ontwikkeluitdagingen van de kandidaat zichtbaar en concreet worden. Bovendien geeft het gebruik van een app waardevolle inzichten in de periodes tussen de contactmomenten in. 

Workshop
De deelnemende loopbaancoaches volgden eerst een workshop verzorgd door dr. Jason Gawke en Robin Naar. Ze maakten kennis met de agile werkwijze, hoe het gedachtegoed toegepast kan worden in de context van loopbaancoaching en hoe de WorkBoost app de ontwikkeling van de kandidaat ondersteunt en zichtbaar maakt. Vervolgens gingen de loopbaancoaches samen met hun kandidaat aan de slag volgens een vaste werkwijze:

  • Op een intakeformulier vult de kandidaat in wat hij wil kunnen, weten en voelen na afloop van het loopbaantraject, hoe realistisch hij zijn doel vindt en hoe hij zijn succeservaringen wil gaan vieren.
  • Tijdens ieder gesprek vullen loopbaancoach en kandidaat een evaluatie in en formuleren ze een nieuw te bereiken doel voor het volgende gesprek. Tussentijds gaat de kandidaat in de app aan de slag met de opdrachten die hij van de loopbaancoach krijgt. Op die manier biedt de methodiek ondersteuning om het doel en de weg naar het doel toe steeds concreter te maken en waar nodig tussentijds bij te sturen.
  • In de WorkBoost app krijgt de kandidaat drie soorten opdrachten waar hij in de tijd tussen de gesprekken mee aan de slag kan: Check-in, Quiz, of Actie. Een Check-in bestaat uit korte reflectievragen over hoe je je op dit moment voelt. Een Quiz is geeft je de mogelijkheid om erachter te komen hoe goed je bepaalde feiten weet. Een Actie zet je aan tot experimenteren met (nieuw) gedrag. 

Eerste bevindingen
Gedurende het experiment ontdekten de deelnemers dat door het inzetten van agile loopbaancoaching in combinatie met de WorkBoost software:

  • de ontwikkeling van de kandidaat zichtbaar wordt gemaakt;
  • de kandidaat op een laagdrempelige manier wordt gemotiveerd en
  • dat de kandidaat meer geactiveerd is om te werken aan zijn ontwikkeldoel. 

Bovendien gaf de app waardevolle inzichten in de periodes tussen de contactmomenten in. Op basis van deze inzichten werden de ontwikkeluitdagingen van de kandidaat nog concreter. Het bleek tegelijk ook best tijdsintensief en lastig (maar ook leuk!) om opdrachten te formuleren die goed aansluiten bij het ontwikkelingsproces van de kandidaat. Ook had de testversie van de app nog zo haar beperkingen. 

Voor de loopbaancoaches was het best een uitdaging om zich de methodiek eigen te maken en om opdrachten te verzinnen die direct tot ontwikkeling aanzetten en passend zijn bij het gedachtegoed achter de methodiek. Voortgangsmonitoring op basis van kort cyclische experimenten: dat zijn de meesten van ons nog niet zo gewend. Er waren ook nog weinig voorbeelden voorhanden om inspiratie uit te halen. Die voorbeelden zijn in de volgende versie van de app trouwens al wel te vinden. Het was dus al met al best even pionieren, schakelen en improviseren. Zo werkten niet alleen de kandidaten, maar ook de loopbaancoaches aan hun ontwikkeling! 

Nieuwe opleiding Agile Loopbaancoaching
Naast de toevoeging van voorbeelden en andere aanpassingen in de app wordt op basis van onderzoek door dr. Jason Gawke in samenwerking met Vista Nova een opleiding Agile Loopbaancoaching ontwikkeld. In deze opleiding wordt dieper ingegaan op de achterliggende theorieën en principes en hoe je deze optimaal kunt toepassen in je werk. Inschrijving voor deze opleiding kan vanaf eind maart via Vista Nova. 

Meedoen tweede testversie?
Binnenkort volgt er een nieuwe oproep voor de tweede testversie met een verder doorontwikkelde app. Ook komt er een artikel in LoopbaanVisie. Wil je graag meer informatie over het onderzoek of meedoen?

Neem dan contact op met dr. Jason Gawke via: jason@workboost.nl.