Over Appreciative Inquiry (AI) bij Loopbaancoaching met groepen

08
01
19

Appreciative Inquiry (AI) bij Loopbaancoaching met groepen

Waar en wanneer 
Deze pilotbijeenkomst vindt plaats op dinsdag 8 januari 2019. Inschrijven kan vanaf 6 november 2018

Locatie
Vergaderruimte Eindhoven
Kerkstraat 36-A
5611 GK EINDHOVEN

Ontvangst
18.00 uur - Inloop met broodjes, koffie en thee
18.30 uur - Aanvang bijeenkomst
20.45 uur - Einde bijeenkomst 

Is het aanbod voor beginnende of ervaren loopbaanprofesionals?
Voor de ervaren (loopbaan)coach die zichzelf verder wil ontwikkelen op het gebied van groep coaching en op zoek is naar versnellingsmogelijkheden en de leergierige starters. Door bewust te worden van de gehanteerde perspectieven van A.I. kun je reflecteren op eigen zienswijze en krijg je een verdiepend instrument in handen om de kracht, kennis en ervaring van groepen effectief in te zetten.

Welke voorkennis is vereist?
Geen specifieke voorkennis is vereist, wel interesse in het begeleiden van groepen.

Relevantie voor loopbaanprofessionals:
In steeds meer organisatieadvies trajecten wordt de Appreciative Inquiry (AI) als instrument voor verandering ingezet. In deze workshop maak je kennis met de visie achter AI en de praktische toepasbaarheid om juist bij grootschalige verandertrajecten mensen in beweging te brengen als loopbaan-professional.

Onderwerp:
AI wordt in het Nederlands vertaald met de term waarderend onderzoek. Met een gestructureerde aanpak in 5 fasen worden mensen meegenomen in een veranderproces. De sleutel van succes van deze aanpak, is het uitgangspunt dat mensen zelf met hun succeservaringen de bron vormen voor vernieuwing. Juist de eenvoud van de principes en methode vormt de kracht. Het proces doet een appel op meerdere kwaliteiten van mensen: participeren, samenwerken, verbeelden, denken en doen. Door deze visie te vervlechten in mobiliteitstrainingen, creëer je een hoger rendement.

Werkwijze
Tijdens de bijeenkomst neem ik je mee in de visie van AI met de 5 inspirerende achterliggende principes. Hierbij maken we steeds een vertaalslag naar onze beroepspraktijk als loopbaanadviseur/coach aan de hand van verschillende basisonderdelen van een mobiliteitstraining. Ten slotte verkennen we na de pauze de fasen van de AI-methode in een loopbaan 

Achtergrond gastspreker
Ik ben Anezka van de Weg – van Dijk. Na mijn studie sociaal-culturele wetenschappen heb ik diverse leidinggevende en adviserende functies bekleed. Duurzame inzetbaarheid tijdens verandering stond hierbij steeds centraal. Inmiddels heb ik me gespecialiseerd tot loopbaanadviseur/coach met een start bij het Achmea Transfer Centrum. Toen ik de overstap maakte naar de zorgsector (GGZ en ziekenhuis), werd ik geconfronteerd met een afname aan uren voor mobiliteitstrajecten in combinatie met een stijging van het aantal boventallige kandidaten. Hierdoor zag ik me genoodzaakt trainingen in steeds minder tijd uit te voeren en heb ik de oorspronkelijke training gereduceerd van 5 dagen naar 4 dagdelen van 3 uur. Je zou verwachten dat de kandidaten sterk tekort gedaan werden en met het afraffelen van de onderwerpen de tevredenheid onder het vriespunt kelderde. Niets bleek minder waar.  Zo was de gemiddelde tevredenheid een 8,8 voor mijn laatste trainingen (Admiraal de Ruyter Ziekenhuis). Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik de trainingen niet alleen had ingekort, maar vooral ook had verrijkt met AI.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.