Jobcoach worden? Dit moet je weten over vakmanschap
Noloc vroeg geaccrediteerde jobcoachopleidingen hoe zij aankomende jobcoaches klaarstomen voor een veelzijdige en veeleisende rol. Wat betekent vakmanschap in jobcoaching en hoe ontwikkel je dat? In dit artikel lees je hun visie en aanpak.
De rol van jobcoach is allesbehalve eenheidsworst. Of je nu werkt met jongeren, statushouders, mensen met een psychische kwetsbaarheid, lichamelijke beperking of met werknemers die vastlopen in hun huidige functie: als jobcoach sta je naast de ander, met oog voor mens én werk. Dat vraagt om brede kennis, scherpe gespreksvaardigheden, inzicht in mensen, bedrijven, taken, samenwerking, systemen en wet- en regelgeving. En bovenal: een goed ontwikkeld vakmanschap. Diverse partijen rondom de jobcoach kunnen verschillende belangen hebben. Een vak apart dus. Maar hoe leid je professionals of beginnende jobcoaches op voor een vak dat zoveel vraagt van mens en professional?
Wij vroegen het aan de Noloc geaccrediteerde jobcoachopleidingen. Wat betekent vakmanschap in jobcoaching volgens hen? En hoe leiden zij toekomstige jobcoaches op om stevig en wendbaar in dit vak te staan?
Jobcoaching is écht een vak apart
Jobcoaching vraagt om vakmanschap: een dynamische mix van mensgerichtheid, inzicht in processen en professionele vaardigheden. Onze ervaringsgerichte opleiding geeft je een stevige basis én stimuleert blijvende groei in dit veelzijdige vak. Jobcoaching is écht een vak apart door de complexe rol die je vervult. Enerzijds ondersteun je mensen bij het vinden of behouden van passend werk; anderzijds bouw je bruggen tussen werkgevers, instanties en systemen. Dat vraagt om scherp kunnen schakelen tussen de mensgerichte kant (motivatie, talenten en kwetsbaarheden) en de zakelijke kant (zoals wet- en regelgeving en afspraken met partners).
Bij Elan Training – al 40 jaar de grootste opleider op het gebied van jobcoaching – werken we vanuit een ervaringsgerichte aanpak, waarbij theorie en praktijk voortdurend samenkomen. Onze trainers hebben ruime ervaring in het sociale domein en nemen actuele casuïstiek uit de praktijk mee in de trainingen. Tegelijkertijd brengen studenten hun eigen praktijkvraagstukken in. Inspirerende oefeningen, individueel alsook in groepsverband, zijn een belangrijk onderdeel waarbij de deelnemers leren van elkaars ervaringen. En dat tijdens meerdaagse modules, met een unieke all inclusive verzorging in een veilige leeromgeving, waar zowel professionele als persoonlijke groei centraal staan.
Voor ons omvat vakmanschap in jobcoaching niet alleen kennis en vaardigheden, maar ook zelfreflectie en zelfbewustzijn. Door continu te reflecteren op je eigen houding en aanpak, ontwikkel je een veerkrachtige basishouding. Na diplomering moedigen we professionals aan hun kennis en competenties te blijven aanscherpen. Zo leiden we jobcoaches op tot wendbare professionals die stevig in hun schoenen en met vertrouwen in hun vak staan.
Arnold Boender, Directeur Elan Training
Jobcoaching: méér dan mensen aan werk helpen
Wat als je met je werk écht het verschil kunt maken in iemands leven? Als jobcoach begeleid je mensen van 18 tot 67 jaar – praktisch of theoretisch opgeleid – die (weer) mee willen doen in de maatschappij. Het doel? Passend, betaald werk op de reguliere arbeidsmarkt
Met de methodiek Supported Employment als basis start je bij de intake: het maken van een klik is essentieel. In het assessment ontdek je samen wie de werkzoekende is, wat hij of zij wil, kan en nodig heeft. Dit vormt de basis voor een krachtig werknemers- én werkgeversprofiel. Vanuit jobfinding zoek je naar een passende werkplek, vaak met hulp van ieders netwerk. Je werkt samen met sociale, betrokken werkgevers. In het sollicitatieproces kijk je naar wat al goed past en wat nog geleerd kan worden (jobmatching). Sommige taken worden slim herschikt (jobcarving), zodat de functie echt passend wordt. Je informeert werkgevers over regelingen en subsidies, helpt bij het inwerken en coacht op de werkvloer. Je vormt een team met werknemer én werkgever. Je viert successen en bewaakt de voortgang. Het doel van de coaching is dat werknemer met plezier en duurzaam aan het werk is en zich blijft ontwikkelen.
Bij SARA Werkt leiden we je op tot dit mooie, betekenisvolle vak. Onze docenten Susanne en Mark hebben beiden meer dan 20 jaar praktijkervaring. We leren je coachen, communiceren, reflecteren én begeleiden bij o.a. LVB, ASS en burn-out. Nieuwsgierig? Ontdek hoe jij als jobcoach impact maakt, stap voor stap.
Mark van den Berg en Susanne Termaat, SARA Werkt
Vakmensen met lef, bewustzijn en inhoudelijke diepgang
Bij Combo Emonomy geloven we dat jobcoaching meer is dan begeleiden naar werk. Jobcoaching vraagt dat je echt zicht krijgt op wie iemand is, op wat hem drijft en wat zijn handleiding is. Om vanuit wat iemand uniek maakt een krachtige match te realiseren, in samenspel met de werkgever en de opdrachtgever. Dat is een vak apart.
In onze opleiding brengen we het hele traject in samenhang: van de assessmentfase – waarin je het potentieel en de eigen(wijs)heid met je cliënt in kaart brengt – de werkgeversbenadering; waarin je leert ook de belangen van de werkgever te vertalen tot de coaching on the job. Onderbouwd met actuele wet- en regelgeving. Het vliegwiel is daarbij ons krachtig methodisch instrument dat zicht en richting geeft aan de potentieelontwikkeling – van mens én organisatie. De methodiek biedt houvast in structuur en rolduidelijkheid, en kader om écht aan te sluiten bij de ander.
Persoonlijk leiderschap loopt als rode draad door de opleiding. ‘Door je eigen ontwikkeling de verandering zijn’ – dat is waar het om draait ... We leiden geen uitvoerders op, maar vakmensen met lef, bewustzijn en inhoudelijke diepgang. Zo dragen onze jobcoaches bij aan het kantelen naar een menselijke economie. Ze bouwen bruggen. Ze brengen beweging. Ze “zijn” de verandering.
Joost de Boer, verbinder en expert in jobcoaching, Combo Emonomy
De persoon van de jobcoach is de belangrijkste succesfactor
Wat betekent vakmanschap in jobcoaching volgens de opleiders van Saxion AMA Kennistransfer? Wat maakt jobcoaching tot een echt vak? Als opleidingsteam gaan we uit van de visie dat jobcoach als professie een hoog niveau van complexiteit heeft en hoge eisen stelt aan de persoonlijke en professionele kwaliteiten van de beroepsbeoefenaren. Het gaat om werk dat eisen stelt aan zowel de communicatieve en sociaal emotionele vaardigheden van de professional als aan de theoretische en veranderkundige kwaliteiten.
Een goede jobcoach is analytisch, empathisch en omgevingsbewust, kan excelleren in contact met cliënten, maar ook als gesprekspartner voor werkgevers, opdrachtgevers en andere professionals. Als fundament voor jobcoaching zien wij de individuele vraaggerichte benadering van Supported Employment. Vanuit die heldere en ook ideologisch gestuurde visie op jobcoaching hebben we ons onderwijs ingericht. Dat daarnaast hele basale (gespreks)vaardigheden, analytische vaardigheden, theoretische kennis en een goed zicht op de arbeidsmarkt en de sociale kaart van belang zijn, spreekt voor zich. Daarnaast besteden we ook aandacht aan doelgroepkennis, al kijken we daarbij naast de groepskenmerken vooral naar de eigenheid van het individu. Dat geldt voor de mensen voor en met wie de jobcoach werkt, maar ook voor de jobcoach zelf.
De persoon van de jobcoach is de belangrijkste succesfactor. Daarom staat in onze opleiding de eigenheid van de jobcoach centraal. In het onderdeel ‘persoonlijke en professionele ontwikkeling’ gaat de jobcoach op een ontdekkingsreis in zichzelf. Welke kwaliteit en welk talent kom ik dan tegen? Welke valkuilen, kwetsbaarheden of gevoeligheden? Je kunt als jobcoach je cliënten niet helpen als je geen zicht hebt op jouw eigen professionele eigenheid en je persoonlijke meesterschap.
Jan Woldendorp (j.woldendorp@saxion.nl) en Gonny Tomassen, Saxion AMA Kennistransfer