Manon’s missie: Alle jobcoaches in Nederland certificeren!
Manon Janissen, recent toegetreden tot de commissie Jobcoaching & Re-integratie, heeft een duidelijke visie en passie voor haar vak. Als Coördinator WSP Midden-Limburg Oost, waarbij zij recent haar keurmerk voor Register Jobcoach behaalde, zet zij zich vol enthousiasme in voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben. Ze snapt als geen ander hoe belangrijk certificering is binnen het vakgebied van jobcoaching. “Je stáát voor een predicaat!”
Door een intens verdrietige privé-gebeurtenis, maakt Manon Janissen (62) rond haar 50e een pas op de plaats om te weten nu echt telt in haar werkzame leven. “Is dit nou wat ik wil?”, vraagt ze zich af. Na een bezinningsperiode staat één ding vast: ze wil iets maatschappelijks gaan doen, iets betekenen voor mensen. Manon, dan inmiddels werkzaam in de re-integratie en counselinghoek, klopt aan bij de gemeente Roermond en wordt direct aangenomen als jobhunter.
Mensen met een uitdaging
Ondertussen zijn we 10 jaar verder en is Manon vanuit diverse rollen doorgegroeid naar Teamcoördinator. “Ik heb nog nooit zo lang bij een werkgever gewerkt”, lacht ze. Haar wens om mensen te helpen is vervuld. En hoe! Dagelijks zet ze zich in het zuiden van het land met hart en ziel in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij zeggen: mensen die extra ondersteuning nodig hebben, mensen met een uitdaging."
Manon heeft veel ervaring met het begeleiden van mensen met autisme en ADHD alsook mensen met een verstandelijke beperking die vanuit het praktijkonderwijs doorstromen. Zij vindt het enorm leuk om passende werkplekken te zoeken en heeft intensief contact met werkgevers die de toegevoegde waarde van deze werknemers inzien. "Dat is gewoon fantastisch! En dit moeten we ook echt uitdragen. Die praktijkverhalen kun je bijna niet vangen. Wij zeggen vaak tegen elkaar hier: dit zou je eigenlijk naar buiten moeten brengen. Snap je wat ik bedoel?”
Certificering: meerwaarde voor jobcoaches
“Het is een predicaat waar je mee naar voren kunt treden”, zegt Manon over het belang van een keurmerk. "Ik vind certificering écht een toegevoegde waarde. En ik ben daar pas achter gekomen toen ik mijn diploma voor Register Counsellor haalde. Wij presenteren ons als vakgericht door supervisie en intervisie, en dat is niet zomaar iets! Dat vind ik ook heel erg belangrijk bij jobcoaching."
“Je hebt ‘weet ik niet hoeveel’ coaches. Maar er hangt geen bewijs aan dat je je werk goed doet. Als je dat kan laten zien, ben je net een stapje voor.“
Certificering biedt niet alleen een predicaat, maar zorgt ook voor herkenning en vertrouwen in de kwaliteiten van een jobcoach. Manon benadrukt dat hoewel certificering niet altijd betekent dat iemand de beste jobcoach is, het wel een indicatie is van professionaliteit en vakbekwaamheid.
Kwaliteiten van een goede jobcoach
Manon onderstreept dat daadkracht, luistervaardigheid, en het vermogen om zonder oordelen te werken cruciale eigenschappen zijn voor een jobcoach. "Je bent niet alleen jobcoach voor de persoon, maar beweegt de werkgever óók in een bepaalde richting mee."
“Als jobcoach moet je daarnaast out-of-the-box kunnen denken. En bij mensen aan de bel durven te trekken en daar niet bang voor zijn. Ik ga altijd tot het gaatje. Ik laat pas los als er niets anders meer mogelijk is. Je moet een groot netwerk hebben en anders moet je dat creëren. Dat kan je alleen maar helpen, want je kunt niet alles zelf doen.”
Ze waarschuwt dat jobcoaches ervoor moeten waken om niet in de hulpverlenersrol te stappen. "Wij moeten heel erg oppassen dat we niet op de stoel van de hulpverlener gaan zitten. Dat vind ikzelf ook nog steeds moeilijk. Het vergt professionaliteit, kennis, en zelfreflectie om af te kaderen waar een andere professional om de hoek komt kijken."
Rol van gemeenten
Er zijn nog veel stappen te zetten op het gebied van jobcoaching bij gemeenten. Manon ervaart dat er niet altijd begrip is voor de tijd en middelen die nodig zijn om bepaalde doelgroepen te begeleiden. Terwijl het vaak om forse problematiek gaat. "Er moet ruimte worden gemaakt in tijd en financiën om iemand gedurende een bepaalde periode te begeleiden. Het is moeilijk om dit in kaart te brengen, maar als je iemand voor een bepaalde periode geen uitkering meer hoeft te betalen, kan daar best een jobcoach tegenover staan."
Om een bepaalde kwaliteit te laten zien, pleit Manon voor meer gecertificeerde jobcoaches. “Er zijn bedrijven die zeggen: wij willen alleen met gecertificeerde jobcoaches aan de slag. Dan is het belangrijk dat je zorgt in gemeenteland dat je die kwalificatie óók hebt.”
Toename mensen met psychische kwetsbaarheid
Met een toenemend aantal mensen met psychische kwetsbaarheden, ziet ze het belang van jobcoaching alleen maar toenemen. "Jobcoaching is een belangrijk vak. Mensen met gevoeligheden, mensen met een bagage. Daar moet je voor openstaan, die moet je kunnen helpen. Ik denk echt dat daar genoeg te halen is."
Manon hoopt met haar inzet en visie binnen Noloc voor de commissie Jobcoaching en Re-integratie, dat in de toekomst alle jobcoaches in Nederland gecertificeerd zullen zijn, wat de professionaliteit en kwaliteit van het vak ten goede zal komen. "Alle jobcoaches in Nederland certificeren: ik zie het écht als een missie!"