In gesprek met Noloc Kennisprofessional Heidi Jansen

In gesprek met Noloc Kennisprofessional Heidi Jansen

27-03-2024
Blogs Nieuws

Heidi Jansen kennen we natuurlijk allemaal van de Loopbaantrechter. We mogen haar met recht ‘een oude rot in het vak’ noemen. Maar als kennisprofessional is ze de jongste aanwinst! Haar eerste bijeenkomst van de Noloc Kennisprofessionals staat begin april op de agenda.

Heidi JansenNa een carrière van dertig jaar als loopbaanadviseur, grotendeels vanuit haar eigen praktijk voor loopbaanadvies & levenskunst, besloot Heidi drie jaar geleden om zich 100% op het onderwijs te gaan richten. In 2021 richtte ze namelijk dé Loopbaanopleiding op, samen met een compagnon. In 2023 ging ze alleen verder met de opleiding. Inclusief haarzelf zijn er tien docenten verbonden aan de opleiding. Elk jaar wordt hier één lichting van 12 mensen opgeleid tot loopbaanprofessional. Daarnaast zijn er tal van losse modules die geïnteresseerden kunnen volgen. De opleiding is geaccrediteerd door Noloc, waardoor afgestudeerden hun portfolio kunnen inzetten voor de certificering tot Register Loopbaanprofessional. Heidi: “Hier worden mensen opgeleid tot wat wij belangrijk vinden in het vak”.

Het erf
Vakantie staat niet in Heidi’s woordenboek. Maar dat ligt niet zozeer aan haar werk als wel aan het dierentehuis dat ze samen met haar partner runt, op hun erf in Drenthe. Elke ochtend tussen zeven en negen is Heidi te vinden tussen de geiten, de kippen, de pony’s en de varkens. “Ik werk zeven dagen per week, maar soms maar één uur op een dag”, vertelt ze. Net hoe het uitkomt. Studenten mogen haar gewoon in het weekend appen en krijgen dan ook een appje terug. Heidi geeft uiteraard les aan haar eigen opleiding en daarnaast houdt ze zich bezig met de begeleiding van studenten. Voor de begeleidingsgesprekken met studenten komt ze met liefde van het erf af, want ze bezoekt ze stuk voor stuk op hun werklocatie. Mensen ontmoeten en met hen in gesprek gaan over wat hen drijft, is voor Heidi als een uitje naar de speeltuin. Dat geldt voor gesprekken met (aankomend) studenten maar ook met collega’s, vakgenoten, docenten, directeuren, managers en eigenlijk: wie niet?

 Puzzelen
“Ik hou het meest van de puzzel”, aldus Heidi, “het vertalen van wat iemand kan naar mogelijkheden op de arbeidsmarkt”. De vraag van één van haar eerste klanten, ‘wat zijn voor mij realistische beroepen?’, zette haar op het spoor van de loopbaantrechter. Deze door haar ontwikkelde methodiek geeft antwoord op zuivere loopbaanvragen, zoals: hoe help je je klant om uit de vinden wat de best passende volgende loopbaanstap is? Hoe voldoe je aan de verwachtingen van een werkgever die jou inschakelt om een werknemer te begeleiden? Doelgerichtheid en focussen op concrete uitkomsten is wat Heidi betreft dé manier om die missie te laten slagen. Een concreet zoekprofiel en een plan van actie zorgen ervoor dat iemand terechtkomt waar hij past. Skillsdenken vindt Heidi een prima ontwikkeling omdat ook dan gekeken wordt naar wat iemand kán. Buiten de lijntjes van een functienaam kijken, diploma’s uiteenrafelen… er is nog een lange weg te gaan om nieuwe vormen te vinden voor wat wij nog steeds menen aan te tonen met een diploma.

Loopbaanbegeleiding vs coaching
Heidi is heel duidelijk over de grenzen van het vak. Loopbaanbegeleiding is arbeidsmarktgericht. Een loopbaanopleiding is géén coachingsopleiding. Coaching is een vak apart, een specialisme waarbij ook therapeutische technieken ingezet worden, waarbij het gaat om effectiever functioneren, houding en gedrag. Om werken aan jezelf. Loopbaanbegeleiding is werken aan werk. Een loopbaanprofessional kan wel coachend met iemand bezig zijn, zeker omdat je wel kennis hebt van gesprekstechnieken. Maar voorop staat dat je als professional kennis nodig hebt: arbeidsmarktkennis,  beroepenkennis, arbeidsrecht, organisatiekennis. En de toekomstcomponent is altijd aanwezig: het doel is heel concreet.    

Kennis uitwisselen bij Noloc
Als loopbaanprofessional was Heidi al CMI gecertificeerd en later Noloc gecertificeerd. Nu ze geen praktijk meer heeft, wil ze toch betrokken blijven en haar expertise blijven delen. De rol van Kennisprofessional past daar naadloos bij. Samen met haar collega-kennisprofessionals wil ze de zichtbaarheid van het vak vergroten en het belang ervan laten zien. Het trekt haar om breder naar het vak te (leren) kijken door kennis uit te wisselen en elkaars input ook te gebruiken voor het schrijven van artikelen, het geven van lessen en het gesprek voeren met bestuurlijk Nederland.

Heidi ziet voor de nabije toekomst zeker een rol weggelegd voor Noloc als dé autoriteit op loopbaangebied, aangezien de veranderingen in de maatschappij zeer snel gaan. “Nog niet zo lang geleden gingen de meeste trajecten om outplacement. Nu gaat het veel meer om ontwikkeling bínnen organisaties. Door AI ziet de arbeidsmarkt er over vijf of tien jaar totaal anders uit, veel beroepen gaan verdwijnen en dus ook allerlei opleidingen. Mensen zullen veel vaker opgeleid worden op de werkvloer. Ook loopbaanbegeleiding zal deels door AI overgenomen worden, er zijn al coach-apps. Maar ik geloof dat wij mensen altijd persoonlijk contact zullen willen. Er zijn wegwijzers nodig in deze transitie, welke rol kunnen wij als loopbaanadviseurs hierin vervullen?”

 Met deze vraag kan Heidi voorlopig zeker vooruit bij de Noloc Kennisprofessionals. Wij wensen haar veel inspiratie en bevlogenheid toe en zien haar bijdrage(n) aan ons vakgebied leergierig tegemoet!