Een STAP terug in ontwikkeling?

Een STAP terug in ontwikkeling?

02-05-2023
Blogs

Vanuit de onderhandelingen rond de voorjaarsbesluitvorming heeft het kabinet besloten om het STAP-budget te beëindigen. Een zorgwekkende ontwikkeling gezien de snel veranderende arbeidsmarkt en de noodzaak voor werknemers om zichzelf te blijven ontwikkelen. 

Door Angelique Jansen, voorzitter Noloc

Het besluit van het kabinet om het STAP-budget te beëindigen is een slechte ontwikkeling. Deze overheidssubsidie is een belangrijk instrument om een leven lang ontwikkelen te stimuleren. Het beëindigen ervan kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van werkenden en werkzoekenden in Nederland.

En ja, er wordt misbruik van gemaakt door sommige opleiders. Dit ondanks aangescherpte maatregelen en controles vanuit de overheid. Dat is uitermate afkeurenswaardig, maar mag niet ten koste gaan van de vele opleidingen die wél toevoegen aan de loopbaanontwikkeling van mensen. Het is niet voor niets dat het geldpotje elke aanvraagronde binnen een paar uur op is. STAP voorziet wel degelijk in de behoefte van mensen om zich te ontwikkelen. 

Het is begrijpelijk dat er in de huidige tijd bezuinigd moet worden, maar het beëindigen van het STAP-budget lijkt een korte termijn besluit te zijn. De lange termijn gevolgen kunnen echter groot zijn. Want een leven lang ontwikkelen is belangrijk om inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Met de snel veranderende arbeidsmarkt en de toenemende behoefte aan technologische vaardigheden, is het belangrijker dan ooit om te blijven leren en ontwikkelen. Het beëindigen van het STAP-budget kan ervoor zorgen dat mensen minder snel geneigd zijn om te investeren in hun eigen ontwikkeling. En is zeker ingrijpend voor díe mensen die zich een opleiding moeilijk kunnen veroorloven. 

Het is positief dat minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de komende periode gaat kijken op welke manier de overheid een leven lang ontwikkelen kan blijven stimuleren. Het is echter de vraag of dit voldoende zal zijn om het wegvallen van het STAP-budget op te vangen. Wat vooral van belang is, is dat er een goed alternatief komt om te zorgen dat mensen blijven investeren in hun eigen ontwikkeling.

Al met al is het beëindigen van het STAP-budget een zorgwekkende ontwikkeling. Want leven lang ontwikkelen is essentieel voor de inzetbaarheid van werkenden en werkzoekenden én voor de toekomst van de Nederlandse economie. Dus we moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat werkend Nederland inzetbaar blijft om de toekomstige uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te kunnen.

Immers beste overheid, regeren is toch vooruitzien?!

Angelique_Jansen_Voorzitter_Noloc_LinkedIn