Kwaliteitskring: een prikkel om jezelf te verdiepen in je werk

Kwaliteitskring: een prikkel om jezelf te verdiepen in je werk

25-04-2023
Nieuws

Steeds meer leden weten de weg te vinden naar een kwaliteitskring om met vakcollega’s te sparren over ontwikkelingen, inhoudelijke verdieping op te zoeken en eigen ervaringen te delen. Ook intervisie of supervisie, een onderdeel van recertificering, wordt steeds vaker op de agenda gezet van een kwaliteitskring. Bernadette Egelmeers is lid van de kwaliteitskring Arnhem/Wageningen en licht de professionele werkwijze van haar kring toe en wat het haar persoonlijk brengt. 

“Ik kreeg via LinkedIn een melding dat ik 25 jaar zelfstandig ben”, zegt de 61-jarige Bernadette Egelmeers lachend, op de vraag hoe lang ze in de loopbaanprofessie actief is. Van huis uit is ze orthopedagoog. Vanuit de jeugdhulpverlening beweegt ze zich richting het bedrijfsleven, waar ze jarenlang als Opleidingskundige en Hoofd P&O werkt. Op een gegeven moment merkt Bernadette dat ze vooral over mensen bezig is in plaats van mét mensen. Ze gaat als zelfstandig loopbaancoach aan de slag in combinatie met andere rollen zoals projectleider binnen projecten die een samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid omvatten. Leren en ontwikkelen van mensen in relatie tot werk en beroep, daar houdt Bernadette zich graag mee bezig. 

Toekomst loopbaanvak

Op de vraag hoe kijk jij tegen de toekomst van ons vak aan, antwoordt Bernadette: “Er blijft heel veel behoefte aan ons vakgebied. Met name hoe blijven mensen zichzelf opnieuw uitvinden en vernieuwen met behoud van het goede? We zullen altijd individuele loopbaanbegeleiding houden, maar ik denk dat bedrijven meer behoefte zullen hebben aan collectieve trajecten gekoppeld aan een stukje online leren. Er zijn bijvoorbeeld veel mooie online modules vitaliteit. Maar er gebeurt heel weinig als iemand naar een scherm kijkt en alleen vragen beantwoordt. Dus niet alleen kennisoverdracht, maar ook het prikkelen van mensen, het doorvragen, het confronteren. Ik denk dat die collectieve rol zal groeien.”

Happy in je werk

“Dat kan om een team gaan. Maar het kan bijvoorbeeld ook een groep collega’s zijn zoals verpleegkundigen met een mbo-achtergrond in een ziekenhuis, die aan de hand van thema’s met elkaar aan de slag gaan. Ervaringen delen, tips uitwisselen en heel sterk toegesneden op de werksituatie. Werkend leren was altijd erg functiegericht, passend bij het beroep dat je doet. Ik denk dat het wat meer vitaliteits- en toekomstgericht wordt: hoe blijf je als mens ‘happy’ in je werk?”, stelt Bernadette.  

Recertificering

Hoe lang Bernadette lid is van Noloc, weet ze niet precies uit haar hoofd, lacht ze. Het zal zo’n 15 tot 20 jaar zijn. De reden van aansluiten destijds was voor haar helder: “Ik merkte dat ik meer behoefte had aan uitwisseling en voeding. Vooral als zzp’er vind ik zo’n netwerk van Noloc ook een vorm van collegiaal contact.” Begin volgend jaar gaat Bernadette op voor haar recertificering. “Ik ben al wel mijn portfolio op orde aan het brengen. Dat het niet iets is, wat ik volgend jaar januari pas ga doen. Ik heb een aantal modules gevolgd, een case besproken en intervisie gedaan binnen onze kwaliteitskring. En ik zorg dat ik dit regelmatig upload.” 

In Arnhem e.o. bestaan drie kwaliteitskringen. Bernadette maakt onderdeel uit van de kwaliteitskring Arnhem/Wageningen met in totaal 10 leden. “We zijn op dit moment ‘coördinatorloos’. Dus we hebben afgesproken om het nu als zelfsturende groep te proberen. Wij vinden 10 een fijn aantal. Dat heeft te maken met de mate van uitwisseling en betrokkenheid. En we komen bij elkaar in de kantoorruimtes van de verschillende leden. Als de groep heel veel groter is, lukt het vaak niet. Dan moet je ruimtes gaan huren.”

Diversiteit

Bernadette vertelt dat ze afgelopen jaar nieuwe leden zochten en keken naar diversiteit binnen hun kring. “We probeerden ook wat jongere mensen of studiekeuzeadviseurs in ons gezelschap te krijgen. Dat heeft niet echt gewerkt. Ze geven allemaal aan: te druk door werk, kost te veel tijd. Dat heeft ook te maken dat we onderling hebben afgesproken dat je er minimaal 6x per jaar bij bent. Er kan altijd een stukje overmacht zijn door bijvoorbeeld ziekte. Omzet, dus ‘ik heb nu een betalende klant’, is voor ons geen reden om te cancelen. Het vraagt wel wat van je, maar het zijn ook écht waardevolle bijeenkomsten.”

Jaarprogramma

De kring werkt met een jaarprogramma. De data worden een jaar van tevoren ingepland. In de loop der jaren merkten de leden dat het voor iedereen het beste werkt als er variatie in dagdelen zit. Concreet betekent dit drie middagen en drie avonden. Op verschillende doordeweekse dagen. Zo levert iedereen om de beurt een keer zijn privé-activiteit in – indien nodig. Wederkerigheid dus.  

Onze laatste bijeenkomst besteden we altijd aan een terugblik. Hoe ging het afgelopen jaar? Waar kreeg je energie van? Dan kijken we ook direct naar onderwerpen voor het nieuwe jaar.” Aan de hand van de Metaplanmethode verzamelen ze ideeën en op basis van de ‘meeste stemmen gelden’, stellen ze de jaarthema’s vast. De onderwerpen worden in tweetallen uitgewerkt met een stuk vrijheid voor eigen inbreng. “De bedoeling is dat iedereen elk jaar met een ander iets voorbereidt. Door die voorbereiding leren de leden elkaar ook veel beter kennen. Dus die voorbereiding in groepsvorm vind ik goed werken. En het is leuk!” 

Bernadette laat de thema’s van afgelopen tijd zien. Een gevarieerd palet aan items biedt voor elk wat wils. Van onder andere haptonomie en coaching, faalangst, starters, rouw & verlies tot strategisch coachen, methodieken & ethiek en werkende vrouwen in de overgang. 

Overgangsklachten en werk

“Bij het laatstgenoemde onderwerp hadden we kennisoverdracht, wisselden we eigen ervaringen uit en ervaringen met cliënten. En we hebben een quick scan gedeeld. Bij een van mijn cliënten, waarbij ik me afvroeg of ze misschien bovenmatig last heeft van overgangsklachten, heb ik deze aan haar voorgelegd. Kijk, een aantal overgangsklachten heb ik paraat. Maar bijvoorbeeld tintelingen in handen en voeten, die koppelde ik zelf helemaal niet aan de overgang. Ik kan me herinneren dat zij zei: ik heb zoveel last van m’n handen en voeten, het tintelt, die spieren voelen niet lekker”, licht Bernadette toe hoe ze de besproken stof over de overgang direct toepast in haar eigen coachpraktijk.  Voor het Noloc-webinar ‘De impact van de overgang op het werk’ had ze zich aangemeld, maar er kwam iets tussen. “Ik ga ‘m zeker kijken.”

Structurele intervisie

Het blijkt dat de helft van de groep behoefte heeft aan structurele intervisie. De andere leden hebben vaak al intervisie via werk of op een andere manier. Zo ontstaat er, los van de kwaliteitskring, een aparte intervisiegroep. Bernadette maakt hier ook onderdeel vanuit. Leerzaam noemt ze het. Via de planningstool kan ze het deelnamebewijs opvoeren in het DNV-portal.  “Eigenlijk weet je wel dat je zelf een aantal persoonlijke thema’s hebt. Tijdens de intervisie zie je die heel goed terugkomen en het prikkelt je om daar een stap verder in te zetten.” Volg de e-learning intervisie in de Noloc Academie

Of een kwaliteitskring voor elk lid is weggelegd? “Ja, ik zou het aanraden”, bevestigt Bernadette. “Mits je ook echt de tijd kan en wil investeren. Want je bent zes avonden of middagen weg. Je schrijft nog een keer een verslag, je bereidt een bijeenkomst voor. In mijn geval heb je nog apart intervisiebijeenkomsten. Dus het is niet iets wat je er even bijdoet. Ik kan me herinneren van vorig jaar dat iemand zei: ik heb gewoon even behoefte om te zitten en collega’s te horen. Dat sluit dan niet aan bij onze kwaliteitskring. Je kan bij ons niet als ‘consument’ een jaar zitten. Dan kun je beter gaan lunchen met collega’s.”

Verdieping

“Het voedt me. Vorig jaar organiseerde ik bijvoorbeeld met een collega het thema ‘de laatste loopbaanfase van de oudere medewerker’. Weet je, dat is toch weer even iets om in de literatuur te duiken over ouder worden en werk. Dus zo’n voorbereiding is ook een prikkel om jezelf weer in iets te verdiepen. Het komt ten goede aan de professionalisering van je vak.”

Het intercollegiale contact geeft een saamhorigheidsgevoel. “Soms bellen mensen, zeker de zzp’ers, elkaar tussendoor op om even te sparren over een cliënt. Leden zijn echt betrokken bij elkaar. Er zijn afgelopen jaar behoorlijk wat vaders en moeders overleden. Dan zie je dat mensen ook los van de groep met elkaar contact zoeken.” 

Bernadette Egelmeers_Kwaliteitskringen_Noloc