‘Lid worden van een beroepsvereniging? Vanzelfsprekend!’

‘Lid worden van een beroepsvereniging? Vanzelfsprekend!’

21-04-2023
Nieuws

Om de kwaliteit van de Noloc-keurmerken te borgen, zijn de Raad voor Beroepsregistratie (RvB) en het College van Belanghebbenden (CvB) in het leven geroepen. Marese Dijken, Register Loopbaanprofessional en ook lid van de RvB, hecht veel waarde aan een beroepsvereniging alsook aan certificering en vertelt waarom. Daarnaast doet ze een oproep voor een nieuw lid voor deze Raad.

Marese Dijken (60), chemicus van origine, schrijft zich eind 2010 bij de Kamer van Koophandel in. Haar eigen bedrijf in loopbaanadvies, persoonlijke coaching en consultancy is een feit. Voor die tijd werkt Marese jarenlang in verschillende technische rollen, waar ze uiteindelijk de kneepjes van het managementvak leert.  “Wat ik het leukste vond aan leidinggeven, is het meeste uit mijn team halen. Kijken naar wat mensen graag doen, wat ze willen leren en daar ook hun werk op laten aanpassen.” 

Marese ziet haar leidinggevende rol van destijds als een ‘roeping’. “Het enige dat ik wist, was hoe ik het niet zou gaan doen”, lacht ze. Marese is in die tijd al met duurzame inzetbaarheid bezig. Ze helpt haar medewerkers met het schrijven van sollicitatiebrieven, een cv maken en het voorbereiden op een sollicitatiegesprek. “Ik dacht: als jij dat zo graag wil, dan ga ik jou toch niet vasthouden?!” 

Perfecte coach

Door een ingrijpend life event besluit Marese het hoofdstuk bij het technische concern af te sluiten. “Als er zoiets heftigs gebeurt, is het mooi dat je daarbij stilstaat en denkt: wat ga ik nu eigenlijk doen?” Marese pakt een HR-rol op, waarbij ze zich ook intern bezighoudt met loopbaanbegeleiding. Tijdens een Management Development Programma zegt iemand tegen haar: ‘joh, zoals jij met een team omgaat … volgens mij ben jij een perfecte coach!’ Het zet Marese aan het denken. “Wat wil ik nu? Wat ik als leidinggevende zo leuk vond: mensen tot nadenken aanzetten, kan ik natuurlijk ook op een andere manier doen. Loopbaancoaching heb ik al gedaan, dus laat ik het gewoon gaan doen.” 

Geëquipeerd

“Ik ben van de chemie tussen de moleculen naar de chemie tussen de mensen gegaan”, lacht Marese. Ze vertelt dat ze eerst een algemene coachopleiding en een specifieke loopbaanopleiding volgt, voordat ze als loopbaancoach start. “Ik kan mezelf niet van de ene op de andere dag coach noemen en zeggen: jongens, kom maar. Dat voelt niet goed. Als iemand zegt: ik heb een nieuwe ‘hobby’, dan is het wel fijn als iemand daar ook geëquipeerd voor is.”

Waarde van beroepsvereniging

Marese, inmiddels meerdere keren gecertificeerd, sluit zich bij aanvang van haar bedrijf direct aan bij Noloc. “Ik ben ook nog steeds lid van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. Ik hecht veel waarde aan beroepsverenigingen. Dat is dé manier om andere collega’s te ontmoeten en meer van het vak te leren. Voor mij is het eigenlijk vanzelfsprekend dat je lid wordt van een vereniging. Waar je meer kunt leren en verdiepen. “

“Ik vind het soms heel lastig dat mensen op grond van hun eigen ervaringen gaan coachen. Dat vind ik een beetje eng”, formuleert Marese voorzichtig. Daarom benadrukt ze het belang van een keurmerk voor de loopbaanprofessie. “Waarom ik het belangrijk vind? Om aantoonbaar te maken dat je bepaalde kennis en vaardigheden in huis hebt. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je een ethische code onderschrijft. Daar zit ook een Reglement voor Klachtenbehandeling aan vast. Dat als ik iets doe, wat ik niet had moeten doen, dan kunnen mensen ergens naartoe. Net zoals je een offerte moet schrijven, dat staat ook in die ethische code. Dus mensen komen nooit voor verrassingen te staan.” 

Ander vak

“Dat was voor mij ook een reden om aan certificering te doen. En óók: ik kom uit een ander vak. Ik vind dat je aantoonbaar een aantal dingen mag laten zien dat je het kan. En dat is natuurlijk wat er in die hele certificering aan bod komt. Daarnaast, als ik lid ben van een vereniging, is het leuk om wat te doen. Voorafgaand aan mijn rol voor de RvB, heb ik zes jaar in de ledenraad gezeten. Wij hebben als ledenraad ook aan de zijlijn gestaan van hoe het nieuwe keurmerk tot stand is gekomen.” 

Vanaf de opstart van de Raad voor Beroepsregistratie, nu zo’n twee jaar geleden, is Marese betrokken bij de Raad. Een statutair gremium dat het Noloc-bestuur en de ledenraad gevraagd en ongevraagd adviseert over beleid en besluiten met betrekking tot de beroepsregisters. “Voor mij heeft zo’n keurmerk ook met professionaliteit te maken. En dat is belangrijk! Het moet toetsbaar zijn, zo objectief mogelijk. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het toetsingskader helder is en niet in meerderlei opzichten uit te leggen is. Dat is ook de taak van de RvB.”  Treed ook toe tot de Raad

Monitoren

“Wij monitoren wat er gebeurt, wat de cijfers zijn. We praten met verschillende personen zoals leden die de certificering gedaan hebben, assessoren, DNV en de coördinator certificeren. Daar halen we een hoop informatie op.” Daar waar nodig, brengt de RvB advies uit. “Zo is het eerste advies dat we onder andere hebben uitgebracht om de inzichten die naar voren komen bij intervisie en themabijeenkomsten van de assessoren vast te leggen in werkafspraken. Werkafspraken die helpen om de kwaliteit en uniformiteit van beoordelen te waarborgen.”

“Met dat soort zaken houden we ons bezig. Onze taak is om gevraagd en ongevraagd advies te leveren over de inhoudelijke actualiteit en kwaliteit van de beroepsprofielen, toetsingskaders en -procedure. Wij worden daarbij mede gevoed door het College van Belanghebbenden (CvB). Dit College signaleert trends en geeft aan wat er allemaal speelt in ons werkveld. Wij kunnen vanuit de RvB al die informatie tot ons nemen en zeggen: we denken dat het moet worden aangepast. Er kunnen aspecten zijn die nu niet in het Beroepsprofiel zitten, maar er wel in zouden moeten komen.” Als de leden van het CvB bij elkaar komen, is er altijd een toehoorder uit de RvB bij aanwezig.

De RvB is samengesteld uit drie Noloc-leden en twee externe deskundigen, die zich als toezichthouder en ambassadeur voor de keurmerken inzetten. Zij hebben inzicht in maatschappelijke-, economische- en arbeidsmarktontwikkelingen en loopbaantrends. “De oude uitdrukking is ‘de slager keurt zijn eigen vlees’ en dat wil je eigenlijk niet”, licht Marese de reden toe van de niet-leden binnen de RvB. Objectiviteit is op deze manier gewaarborgd. 

Leer de vereniging kennen en stap in de RvB

Marese is langzaam aan het afbouwen naar haar pensioen en neemt medio juni afscheid van de RvB. Momenteel wordt geworven voor een nieuw lid. Marese doet een oproep aan enthousiaste vakcollega’s, die iets voor Noloc willen betekenen. “Leer de vereniging beter kennen en stap in de RvB. Je bent op een andere manier betrokken bij ons vak. Het kost allemaal niet zoveel tijd. Je moet wel een beetje kritisch en analytisch kunnen denken en volop in het loopbaanvak staan. Je kijkt van afstand mee, geeft advies en bent niet beleidsbepalend. Het is niet bindend, maar wel heel zwaarwegend.”

“Wat ik zelf heel leuk vind: je hangt er een beetje met een helikopter boven. Je wil je niet met de ‘Meets & Greets’ gaan bemoeien, maar het is wel mooi om een aantal signalen op te pikken.”  

“In deze functie moet iemand zitten, die actief in het werkveld aanwezig is. Het begint écht leuk te worden, nu we het op poten hebben gezet.”  

Interesse in de rol van RvB-lid? Reageer nu!

Marese Dijken_Noloc_RvB_vacature_2023