Must see: webinar over uitdagingen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

Must see: webinar over uitdagingen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

09-03-2023
Nieuws

Het 40e Noloc-webinar staat, onder deskundige leiding van Ria Fielmich van het webinarteam, in het teken van het thema ‘Uitdagingen, cijfers en ontwikkelingen van de arbeidsmarkt en duurzame inzetbaarheid’. Een must see voor elke loopbaanprofessional en jobcoach.

Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, vertelt over de meest actuele arbeidsmarktinzichten en de uitkomsten van recente onderzoeken van UWV. Waar zit die mismatch vooral? En wat zijn mogelijke oplossingen om die mismatch te verkleinen? “Op iedere 100 werkzoekenden, zijn er 126 vacatures”, aldus Rob Witjes. “Een historische lage werkloosheid sinds 50 jaar!” Coronacrisis, vergrijzing, deeltijdwerk en mismatch zijn hierbij de voornaamste oorzaken van de arbeidsmarktkrapte. Oplossingen voor de arbeidsmarkt vereisen maatwerk: nieuw talent aanboren, werk anders organiseren, binden en boeien. "Een record aan mensen is geswitcht van werkgever afgelopen jaar: 6 op de 10, die 2 jaar of korter bij het bedrijf werkten. Jobhoppen is vrij populair. Het is een uitdaging om talent te behouden." 

Vergroten duurzame inzetbaarheid 

Franz Maissan, A&O psycholoog, loopbaanprofessional, docent en onderzoeker belicht dit arbeidsmarktvraagstuk vanuit het thema duurzame inzetbaarheid. Wat kunnen werkgevers, werknemers en professionals doen om de duurzame inzetbaarheid te vergroten? Duurzame inzetbaarheid is erop gericht mensen tot aan hun pensioen gezond, gelukkig en bekwaam aan het werk te houden. “Als je ze niet kunt binnenhalen, moet je ze zo lang mogelijk binnenhouden. Bijvoorbeeld met behulp van jobcrafting, inzet van niet-reguliere opleidingen, systematische individuele aanpak, aandacht voor persoonlijke waarden en sociale verbondenheid, proactieve loopbaanplanning met een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor werkgever én werknemer. Er is voldoende laaghangend fruit voor ons als loopbaanprofessionals en jobcoaches in relatie tot duurzame inzetbaarheid en dingen die op de arbeidsmarkt moeten gebeuren. Juist nu moeten we die kans ook pakken!”, benadrukt Franz, die momenteel bezig is zijn recerticering als Register Loopbaanprofessional te verzilveren.

Skills in plaats van jobtitel 

Noloc-lid en Register Loopbaanprofessional Elizabeth Njeru schetst het voorbeeld van vacatures bij gemeentes, waarin altijd wordt gevraagd om ervaring binnen een gemeente. Ze werkt veel met coachees met een migratieachtergrond, die daardoor geen kans maken ertussen te komen. “Dat is mij een raadsel, want als je geen ervaring bij de gemeente hebt, waarom zou je iets daar niet kunnen leren als je goed wordt ingewerkt?!” Elizabeth pleit voor preventieve loopbaanbegeleiding. 

“Veel heeft te maken met kennis en ontwikkeling”, zegt Franz. “Vaak wordt er gekeken naar een match op de jobtitel in plaats van te kijken naar vergelijkbare skills om die match te maken. Dan zul je, met wat extra kennis, een veel betere en snellere match kunnen maken.” 

Aanpassing functie-eisen

Rob: “Je ziet heel voorzichtig een beweging dat werkgevers bereid zijn om iemand aan te nemen die niet helemaal aan de functie-eisen voldoet. En ze dan zelf gaan opleiden of de functie-eisen iets aanpassen.” Ongeveer 1 op de 5 werkgevers leidt intern werknemers op naar de functie die intern vacant is. Opvallend in het onderzoek is dat 4 op de 10 werkgevers zegt over openstaande vacatures: ‘Ik verdeel dit werk ook onder het zittend personeel.' “Het landelijke verzuimcijfer neemt niet voor niets toe”, vult Ria aan. “Dat is ook niet zo raar als je kijkt naar deze werkdruk.” 

Verouderde kennis en vaardigheden

Verouderde kennis ligt vooral op de loer bij mensen die ergens lang gewerkt hebben met veel plezier, maar zichzelf wel te weinig onderhouden hebben met kennis. “De banen, functies en de eisen (‘skills’) die daaraan worden gesteld en de veranderingen daaromtrent gaan zo snel, dat je heel snel verouderde kennis en vaardigheden te pakken hebt. Voordat mensen het weten zetten zichzelf buitenspel”, geeft Rob aan. Daar komen de termen leven lang ontwikkelen en duurzame inzetbaarheid om de hoek kijken. Kortom, veel kansen voor onze professie! 

Kijk het webinar nu terug in de Noloc Academie

Noloc_Webinar_Arbeidsmarktontwikkelingen