Gestrand met loopbaanpech? De coach helpt je zo weer op weg!
Wat zijn de overeenkomsten tussen de Wegenwacht en de loopbaancoach? Je leest het hieronder in het blog van Noloc-voorzitter Angelique Jansen.
“Iedereen in Nederland kent de ANWB. Al decennialang onmisbaar op de Nederlandse wegen om automobilisten met pechhulp weer snel op weg te helpen. Als je met je auto aan de kant van de weg staat dan ben je blij als je die vertrouwde gele auto aan ziet komen!
Ik zie een aantal overeenkomstige situaties tussen de pechhulp van de ANWB en de inzet van een loopbaancoach. Je moet de auto in zijn geheel zien als de organisatie waarin je werkt en de auto-onderdelen vergelijken met dat deel van de organisatie waarin jij werkzaam bent (afdeling, team). En de gele auto van de ANWB is dan de loopbaancoach.
1. Vrieskou en oei, je auto wil niet starten! Je belt de ANWB en binnen no time zijn ze bij je thuis om de accu weer aan de praat te krijgen. In dit voorbeeld stel ik mij voor dat jij de accu bent van de organisatie en even niet goed meer weet hoe jij je bijdrage kunt leveren om de organisatie draaiende te houden. Een loopbaancoach kan je helpen je persoonlijke vaardigheden (skills) onder de loep te nemen en deze helpen te versterken zodat jij weer snel op weg bent.
2. Nadat je weer eens met je auto bent gestrand constateert de ANWB dat meerdere onderdelen niet meer goed werken en dat deze vervangen moet worden. Zij slepen je auto naar de dichtstbijzijnde garage en regelen vervangend vervoer. Ik vergelijk dit met jouw functie waarin je het naar je zin had maar doordat een deel van je werk ‘saai’ is geworden en de uitdaging zoek is, is je functie ‘sleets’ geworden (net als de te vervangen onderdelen van je auto). Je zou op zoek kunnen gaan een nieuwe functie maar je kunt ook een voorstel doen aan je leidinggevende om de sleetse taken over te dragen aan iemand anders die deze taken leuk vindt, en dat jij nieuwe taken uit gaat voeren die je weer nieuwe energie geven. Een loopbaancoach kan je helpen met dit zogenaamde ‘jobcrafting’.
3. Weer pech: de motor van je auto is stilgevallen en je krijgt hem niet meer aan de praat. De ANWB constateert dat je motor helemaal op is en vervangen zou moeten worden. Maar ja, die auto is al wat ouder en is het niet meer waard om er een gloednieuwe motor in te zetten. Zij adviseren je een nieuwe auto te kopen. In vergelijking met je werk ben je dan in de situatie beland dat het bedrijf waarin je werkt niet meer die uitdaging kan bieden die jij nodig hebt. Het is tijd op zoek te gaan naar een nieuwe job. Maar ja, hoe pakt je dit aan? Waar begin je ergens? De loopbaancoach helpt je snel op weg door een gestructureerde aanpak gecombineerd met persoonlijke gesprekken. En vele coaches hebben inmiddels ook de kennis en de tools om je te helpen zoeken op de arbeidsmarkt.
Kortom: de loopbaancoach is, net als de ANWB, niet meer weg te denken in het Nederlandse landschap. Gun jezelf die investering; hij betaalt zich dik en dubbel terug!”