Themabijeenkomst assessoren en mentoren: ‘iedereen zat op het puntje van z’n stoel’

Themabijeenkomst assessoren en mentoren: ‘iedereen zat op het puntje van z’n stoel’

10-11-2022
themabijeenkomst assessoren en mentoren nov 2022.jpg

Maandag was de drukbezochte live themabijeenkomst voor assessoren en mentoren. De Commissie Assessoren en Mentoren houdt zich bezig met werving, selectie en scholing van assessoren en mentoren. Yolanthe de Goederen, Coördinator Certificeren: “De deelnemers waren enthousiast en betrokken. Het voelde echt alsof er in een behoefte werd voorzien bij de assessoren en mentoren. Ze hadden dit wel gemist afgelopen jaren. Kortom, iedereen was blij en zat op het puntje van zijn stoel.”

Bestuurslid Connie van der Zwan nam de deelnemers mee in de ontwikkelingen rondom de (re)certificering en de verschillende geaccrediteerde opleidingen. Filosoof Remko van Broekhoven deelde vervolgens zijn kennis over ethiek. “Hij stelde prikkelende vragen, waarmee hij ons ethisch bewustzijn (in essentie ‘goed versus slecht’) probeerde te versterken. Erg aansprekend, doordat hij zijn vragen koppelde aan de praktijk van alledag. Vervolgens werkten we als duo’s tijdens een socratisch gesprek aan een specifiek ethisch dilemma.”

“Last but not least gingen we in subgroepen aan de slag hoe je als mentor of assessor ontwikkelgericht werkt. Denk aan vragen zoals:

  • Hoe bepaal je als mentor of assessor waarover je feedback geeft?
  • Wat vind je goede elementen in feedback dan wel ontwikkeladviezen?
  • Wat zijn de valkuilen waar je als mentor of assessor in kan stappen?

Kortom, er is veel geleerd van en met elkaar en we nemen weer een aantal suggesties mee voor de optimalisering van het proces rondom (re)certificering”, sluit organisator Yolanthe de Goederen tevreden af.