Ben jij erbij?! Het congres over betere toekomstkeuzes in onderwijs, opleiding en werk

Ben jij erbij?! Het congres over betere toekomstkeuzes in onderwijs, opleiding en werk

26-09-2022

Groeiend onderwijsaanbod, meer en grotere variatie in beroepen, flexwerk en wisselende arbeidsrelaties vormen het dynamische decor waarin nieuwe en huidige generaties keuzes moeten maken voor school, studie en beroep. Wat zijn daarbij knelpunten en welke infrastructuur is nodig om onderweg van school naar werk betere keuzes te maken? Die vraag staat centraal tijdens de 1e Nationale Conferentie School en Beroepskeuze op donderdag 17 november a.s. in het Koning Willem I College in Den Bosch onder leiding van dagvoorzitter Eus Ozcan Akyol. Een dag vol kennis en kunde met talloze workshops en inspirerende sprekers, waaronder Noloc Kennisprofessional Marinka Kuijper. Deelname is kosteloos.

Levensloopbepalende keuzes
Verkeerde keuzes op school en in een beroep hebben vaak grote gevolgen. Het gaat dan om verlies van talent, mislukte studies en loopbanen, een tekort aan kennis en vakmanschap in steeds meer sectoren, en zelfs om maatschappelijke schade door een tweedeling als gevolg van verschil in opleidingsniveaus. In een steeds complexere samenleving is veel meer aandacht voor levensloopbepalende keuzes nodig. Marinka Kuijpers, hoogleraar leeromgeving en leerloopbanen en Noloc Kennisprofessional, laat haar licht schijnen op het thema ‘Zin(vol) in werk: veranderende perspectieven op loopbaankeuzes en loopbaanbegeleiding’. En Didier Fouarge, hoogleraar economie en directeur onderzoekscentrum arbeidsmarkt, neemt het vraagstuk ‘Arbeidsmarktbewust kiezen voor een opleiding’ onder de loep. Ook D66-kamerlid en onderwijsspecialist Paul van Meenen en Hans Spekman, oud-politicus en voorzitter van het Jeugdfonds, gaan in op de verschillende aspecten van keuzes voor school en beroep.

Nieuw perspectief loopbaanbegeleiding
De Stichting School en Beroepskeuze , initiatiefnemer van het congres, pleit voor een toegankelijke infrastructuur waar iedereen terecht kan voor informatie en advies. Deelnemers zijn onder andere experts, bestuurders, professionals en studenten. Ze zijn afkomstig uit verschillende werkvelden, waaronder onderwijs, bedrijfsleven, kennisinstituten, media, belangenorganisaties en politiek. Ben jij er ook bij? Als loopbaanprofessional of jobcoach speel je een essentiële rol op dit terrein. Immers, op deze krappe arbeidsmarkt, is het cruciaal dat de kwaliteiten van mensen optimaal worden benut voor werk waar zij gemotiveerd voor zijn. Het tijdperk van een eenmalige studie- of beroepskeuze is voorbij. Het draait om een leven lang ontwikkelen. Dit vergt een nieuw perspectief op loopbaanbegeleiding.

Meld je gratis aan
Je kunt gratis deelnemen aan dit congres over betere toekomstkeuzes in onderwijs, opleiding en werk. Meer weten of je aanmelden? Bekijk het programma en meld je direct aan!