Nieuwe methodiek: WorkBoost, Agile voor loopbaancoaches

Nieuwe methodiek: WorkBoost, Agile voor loopbaancoaches

10-06-2022
Nieuws
Afbeelding bij Workboost nieuwsbericht.jpg

Bij Agile-werken staat projectmatig werken centraal. Agile is eigenlijk het vermogen om al doende te leren en veel kleine stappen te maken om grote doelen te bereiken. Deze vorm kun je ook toepassen in je coachpraktijk. Zo stimuleer je jouw klanten stapsgewijs vooruit te gaan. De nieuwe methodiek WorkBoost helpt je hierbij.

Deze WorkBoost App geeft inzicht in de snelheid van de ontwikkeling van coachees en verhoogt de zelfregie over werk en loopbaan. De afgelopen maanden heeft een aantal Noloc-leden proefgedraaid met deze handige app. En met succes. Mede op basis van de ervaringen uit deze pilot, is samen met één van de initiatiefnemers Dr. Jason Gawke van de Universiteit Utrecht de ‘training Agile voor loopbaancoaches’ ontwikkeld. Noloc-lid Andrea van Dam deelde haar bevindingen in de praktijk met Gawke.

Wat trok je interesse om mee te doen aan de pilot?
“Het onderwerp Agile heeft al een tijd mijn interesse en ik was erg benieuwd hoe de principes van Agile gecombineerd kunnen worden met loopbaancoaching en loopbaanadvies. Daarnaast zien we dat de context en manier van loopbaancoaching in een enorm rap tempo aan het ontwikkelen is en vind ik het belangrijk om bij te blijven met de meest recente ontwikkelingen.”

Wat waren je verwachtingen?
“Toen ik meedeed aan de eerste proeftuin, ging ik er open in. Wat ik verwachtte te ontdekken is een verrijking hoe ik mijn huidige projecten uitvoer en mijn coachingsgesprekken. De methodiek is namelijk speciaal ontwikkeld om in de periode tussen de coachingsgesprekken mijn klanten te activeren met kleine opdrachten. Dit maakt dat ik meer inzicht heb wat mijn klanten doen, waar ze tegen aanlopen en waar het volgende gesprek over moet gaan zonder dat ik daar meer tijd aan kwijt ben. Naast een stukje effectiviteit, was ik ook benieuwd of deze methodiek beter aansluit bij de doelgroepen die nu steeds vaker voor loopbaanadvies komen, zoals bijvoorbeeld de millennials. Zij hebben toch andere behoeften en gewoonten, waar deze manier van werken beter bij zou kunnen aansluiten.”

Wat zijn de lessons learned die jouw manier van loopbaancoaching heeft verrijkt?
“Mijn belangrijkste lessons learned zijn gerelateerd aan hoe belangrijk focus op activatie is: hoe zorg ik ervoor dat ik in de periodes dat ik mijn klant niet zie, hij/zij toch bezig blijft met ontwikkelen ondanks alle afleidingen die er in het dagelijkse leven zijn. Vanuit de proeftuin hebben we geleerd dat dit er 300 per dag zijn, van alléén al de telefoon! Ik heb ook gemerkt dat werken met de WorkBoost App een veel rijker beeld geeft vanwaar de klant mee bezig is geweest dan alleen het goede gesprek en een huiswerkopdracht. Hierdoor kon ik heel effectief mijn gesprekken inrichten en vervolgstappen bespreken. Een kritische noot is dat het een korte pilot was van 3 maanden. Dus ik heb het gevoel dat ik er veel meer uit had kunnen halen als de pilot iets langer had geduurd. Daarom heb ik mij ook voor de 2e proeftuin ingeschreven.”

Wat is je het meest bijgebleven?
“Het meest opvallende resultaat was het effect van een simpele Check-In en de inzichten die het mijn klant gaf. Een Check-In is een opdracht in de WorkBoost App die mijn klant de mogelijkheid geeft om binnen 1 minuut haar gevoel te delen over bepaalde stellingen die relevant zijn voor haar. Zij heeft dit dagelijks gedaan en na twee weken ontstond een patroon die we in eerste instantie niet hadden verwacht. Dit gaf een heel interessant coachingsgesprek en een heel gerichte vervolgstap, die meteen voor veel impact zorgde op haar ontwikkeling.”

Welke nieuwe vragen heeft de proeftuin bij je wakker gemaakt?
“Mijn grootste vraag is gerelateerd aan hoe breed ik deze methodiek kan inzetten. Zijn alle onderwerpen geschikt hiervoor? Ik zie dat het veel toevoegt bij ontwikkeltrajecten die gericht zijn op het activeren van ontwikkeling, maar vraag mij af hoe het zit bij ontwikkelvraagstukken waarbij juist wat afstand genomen moet worden en trajecten met een meer ‘gedwongen karakter’ (2e spoor). Maar wellicht kan het hier ook op toegepast worden, alleen heb ik dat nog niet ontdekt. Een andere vraag die ik heb, is in hoeverre ik in staat ben om de gehele methodiek volledig zelfstandig toe te passen. Tijdens de proeftuin was er intensief contact met de bedenker van de methodiek (dr. Jason Gawke). Ik merk dat het vraagt om een andere manier van kijken naar ontwikkeling die ik mezelf nog niet heb eigengemaakt. Dus ik leer er graag meer over!”

Welke tip zou je graag je collega's willen meegeven die dit interview lezen?
“De theorie die ten grondslag ligt aan WorkBoost is enorm interessant en ‘forceert’ je om anders te denken over ontwikkeling. Vooral een aantal overtuigingen die in de loopbaancoachwereld leven, worden op een andere manier bekeken en dat zet aan tot denken. Bijvoorbeeld dat de rol van motivatie vaak gezien wordt als belangrijkste voorspeller van het succes van het ontwikkeltraject, terwijl dit dus niet het geval is. Door dit soort inzichten zie ik veel kansen om mijn werk effectiever te maken. Ik zou willen meegeven: probeer je iets in te lezen in de methodiek en ga ermee experimenteren. Zo blijf je ook aansluiting houden bij de meest recente ontwikkelingen in ons vak en leer je nieuwe gave dingen!”

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je er meer over weten? Volg de training Agile voor loopbaancoaches!