Omscholing zeer actueel door corona

Omscholing zeer actueel door corona

28-10-2020
Nieuws

Omscholing naar een kansrijker beroep is door corona en NL leert door volop in het nieuws. Diverse media besteden er aandacht aan. “Jezelf omscholen is een goede manier om (meer) baanzekerheid in de toekomst te verkrijgen.”, dat is de boodschap die momenteel vele werkenden en werklozen bereikt. Daar hebben wij in ons vak mee te maken.

Noloc heeft een aantal informatiebronnen voor je op een rijtje gezet.

Arbeidsmarktinformatie

Om tot omscholen te besluiten is goede arbeidsmarktinformatie van belang. Naast het inzetten van een arbeidsmarktscan in je trajecten is ook het UWV een goede bron van arbeidsmarktinformatie. Het UWV publiceert over de impact van corona op de werkgelegenheid en de regionale verschillen, over kansrijke en minder kansrijke beroepen sinds corona en ze bieden inspiratie voor zogenaamde overstapberoepen. Vaardigheden van werkzoekenden die mogelijk ook goed van pas komen in een baan waar ze nog niet aan hebben gedacht. Ook kun je de arbeidsmarktinformatie van Intelligence Group raadplegen.

Arbeidsmarktinformatie helpt, maar er zijn ook andere factoren om mee te laten wegen. Zo zijn er ook geluiden dat de banen die op dit moment als kansrijk worden bestempeld moeilijk of alleen met een lange opleiding (denk bijvoorbeeld aan het tekort aan verpleegkundigen) vervuld kunnen worden. Ook is lang niet iedereen geschikt voor een baan in bijvoorbeeld de IT, het onderwijs of de zorg. En er is ook wat voor te zeggen dat we nadrukkelijker gaan kijken naar omscholing in de richting van groeisectoren. Denk bijvoorbeeld aan banen in relatie tot de energietransitie, klimaatafspraken en technologie.  

Welke opleiding dan?

Vervolgens is het nog niet zo eenvoudig om geschikte omscholingsmogelijkheden te vinden. Het loont zeker om je klant aan te moedigen om niet de eerste de beste opleiding te kiezen, maar verschillende alternatieven en de kosten en impact daarvan te onderzoeken. Het aanbod is helaas nog erg versnipperd. Soms regionaal, soms (te) commercieel of alleen binnen een specifieke sector. Ook kan de duur van een opleiding enorm verschillen.

Er zijn diverse partijen die overzicht proberen te geven van omscholingsmogelijkheden. We noemen er een aantal ter inspiratie:

Nationaleberoepengids.nl heeft recentelijk de omscholingswijzer gelanceerd. De informatie uit de omschoolwijzer is tot stand gekomen doordat deze partij al geruime rijd informatie over beroepen vergaart. Zij vinden dat de matching op inhoudelijke interesse, competenties en persoonstype over het algemeen belangrijker is dan vakkennis (uitzonderingen daargelaten). Vanuit deze visie en de informatie per beroep maken zij een overzicht van zaken die belangrijk zijn wanneer je een bepaald beroep wilt leren of je wilt omscholen naar dat beroep. Vervolgens word je doorgelinkt naar de opleidingensite Springest die bijpassende opleidingen toont.

Jobpersonality heeft opleidingen met een grote kans op werk op een rijtje gezet. Ook zij linken door naar Springest.

LOI noemt diverse omscholingsmogelijkheden binnen hun eigen aanbod.

‘Heel veel in deeltijd’ biedt een overzicht van hbo-opleidingen in deeltijd. 

Op Opleiding.nl maakt een aantal grote opleiders hun brede aanbod van opleidingen en trainingen inzichtelijk.

Daarnaast zijn er allerlei klein- en grootschalige omscholingsmogelijkheden per sector zoals bijvoorbeeld  naar de IT, naar de techniek of de onderwijslogistiek. Of zie hier informatie van de Rijksoverheid over zij-instroom in het onderwijs.

NL leert door

In de regeling NL leert door is niet alleen geld voor ontwikkeladviezen, maar ook voor online scholing gereserveerd. Op korte termijn kunnen we onze klanten doorverwijzen naar gratis scholingsaanbod. Het eerste aanvraagtijdvak was opengesteld voor opleiders en opleiderscollectieven. Dit tijdvak is inmiddels gesloten. Zo gauw het aanbod beschikbaar komt (de verwachting is half november) dan is dat hier te vinden.

Het tweede aanvraagtijdvak start op 2 november en maakt het mogelijk om een aanvraag als samenwerkingsverband in te dienen voor meer intensieve scholing. Dit aanbod wordt samengesteld door bijv. een O&O-fonds en een opleider. Achterliggende gedachte is dat in de praktijk branches en O&O fondsen vaak beter zicht hebben op de behoeftes van en in de branche. De verwachting is dat hiermee straks aanbod beschikbaar komt dat echt kan bijdragen aan omscholing richting krapteberoepen.

Omscholing in het nieuws

Tot slot nog een overzicht van een aantal recente artikelen in de media over omscholing:

Parool: Omscholing onder druk door corona: ‘lange opleiding geen optie’

AD werkt: Waarom lukt omscholing van werkzoekenden niet? ‘Geld is niet het probleem’

NOS.nl: Zelfs bij grote werkloosheid veel werk voor technici en verpleegkundigen

De Volkskrant: 22 duizend mensen hebben zich aangemeld voor loopbaanadvies, hang de vlag uit!

Trouw: Van de horeca omscholen naar de zorg, kan dat wel

NU.nl: Van reisagent naar docent; is omscholen in coronatijd een goed idee?

HR-praktijk:  Werknemers zetten in op ontwikkeling en omscholing

Heb jij nog een goede tip voor je collega's over omscholing? Laat het ons weten!