Samen Zorgzaam - Arbeidsmarkt

Samen Zorgzaam - Arbeidsmarkt

03-04-2020
Nieuws

We zitten midden in de coronacrisis, maar voorzichtig kijken we ook vooruit naar de periode daarna. Economen, trendwatchers en arbeidsmarktspecialisten buigen zich over de vraag wat er op de arbeidsmarkt gaat gebeuren. Het CPB komt met eerste mogelijke scenario’s. In het meest zwarte scenario loopt de werkloosheid op tot 9,4 procent van de beroepsbevolking.  De bouwbranche meldt nu al dat zij verwachten dat er zo’n 40.000 banen in de bouwsector door de coronacrisis zullen verdwijnen. Organisaties trekken vacatures in en verlengen tijdelijke contracten niet. Dat zijn pijnlijke signalen. Hopelijk heeft het noodmaatregelenpakket van de overheid een positief effect.  Toch zullen veel mensen ons hard nodig hebben in de komende maanden.

Hoe blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? We hebben een aantal actuele nieuwsitems en nuttige links op een rijtje gezet:

 

  • Luister hier naar een Podcast van People Power van 30 maart jl. over de effecten van corona op de arbeidsmarkt. Besproken wordt wat de coronacrisis met onze arbeidsmarkt doet. Ook gaat het erover dat er heel veel trainingen en opleidingen worden afgelast door corona. Daarnaast bespreken ze de vraag hoe een afdeling Learning & Developement van waarde kan zijn in deze tijd.
  • Op 30 maart jl. publiceerde de Volkskrant een artikel dat flexwerkers uit de horeca momenteel veel worden ingezet bij drukke distributiecentra.
  • Op 19 maart jl. publiceerde Werf& een nuancerend artikel over de gevolgen van corona op de arbeidsmarkt. Zo schrijven zij onder meer: ‘Ook tijdens de grootste crisis tot nu toe was 94% van de Nederlandse beroepsbevolking aan het werk. Bovendien vonden ook destijds de meeste werklozen binnen 6 maanden nieuw werk.’
  • Op 26 maart jl. was te lezen op de site van 1Limburg dat de gevolgen op arbeidsmarkt nog onduidelijk zijn. Zij schrijven onder andere: ‘Mocht het echt tot een ontslaggolf komen, dan verwacht het UWV dat de jongeren en flexwerkers het weer lastig gaan krijgen. "Dat was na de crisis van 2008 ook het geval".’
  • Ook in een artikel van Vrij Nederland van 24 maart jl. wordt gewaarschuwd voor de zwakte van de flexibele arbeidsmarkt: ‘De flexwerkers dreigen van twee kanten plotseling in de verdrukking te komen. Aan de ene kant staan hun banen en opdrachten als eerste en op korte termijn op het spel. Aan de andere kant hebben ze weinig buffers en vangnetten om op terug te vallen.’
  • Een maand geleden publiceerde Intermediair nog een artikel over een krappe arbeidsmarkt en wat dit eigenlijk betekent. Misschien niet meer op alle punten actueel, maar toch informatief. 
  • Uiteraard is het altijd goed om de (maandelijkse) arbeidsmarktinformatie van het UWV te volgen.