Coronanieuws - Is beeldbellen AVG-proof?

Coronanieuws - Is beeldbellen AVG-proof?

25-03-2020
Nieuws

We merken dat er onder onze leden vragen spelen over online coachen met behulp van beeldbellen en AVG. Het advies van Noloc is om de richtlijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens in acht te nemen en om zorgvuldig te

We merken dat er onder onze leden vragen spelen over online coachen met behulp van beeldbellen en AVG. Het advies van Noloc is om de richtlijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens in acht te nemen en om zorgvuldig te handelen. Zoek een oplossing die past bij jou als persoon of organisatie.

 

Wees voorzichtig

De Autoriteit Persoonsgegevens deelt op hun site de volgende informatie:

Maak voor gesprekken waarin u gevoelige gegevens bespreekt bij voorkeur gebruik van de beschikbare veilige communicatiemiddelen. Dat is allereerst de telefoon.

Soms hebben organisaties beveiligde opties om te beeldbellen of te chatten. Veel zorgorganisaties gebruiken bijvoorbeeld systemen die voldoen aan de strenge normen die er voor de zorg zijn vastgesteld, voor gesprekken met patiënten. Gebruik deze, als ze beschikbaar zijn.

Heeft uw organisatie geen beveiligde opties om te beeldbellen of te chatten? En is het echt noodzakelijk om deze middelen in te zetten? Ga dan bewust om met eventuele alternatieven, zoals consumentenapps als FaceTime, Skype of Signal.

Gebruik deze tijdens de coronacrisis bij hoge uitzondering. Goede zorg gaat in deze crisis boven privacy, maar neem wel belangrijke waarborgen.

Zorg daarbij dat u zo min mogelijk gevoelige gegevens bespreekt. Noem bijvoorbeeld geen namen, maar gebruik in plaats daarvan zaken als agendanummering of patiëntennummers.

Breng degene om wie het gaat waar het kan wel op de hoogte van de privacyrisico’s bij het bespreken van persoonsgegevens via een consumentenapp. Vraag waar het kan toestemming aan bijvoorbeeld de patiënt met wie u spreekt.


Zoom

De Autoriteit Persoonsgegevens doet geen specifieke uitspraken over ZOOM. Het is een Amerikaans bedrijf. Gegevens worden opgeslagen op datacenters in de VS. Voorzichtigheid is daarom geboden. Als je ervoor kiest gebruik te maken van Zoom kies dan bij voorkeur voor de betaalde versie en download altijd de nieuwste versie en zorg regelmatig voor een update. Check ook voor je het gaat gebruiken welke camera instellingen je passend vindt.


Andere aanbieders

Noloc-leden kunnen tot 17 mei tijdelijk gratis beeldbellen via GezondeBoel. Deze organisatie verwerkt alle data op eigen Nederlandse servers en voldoet aan de veiligheidsnormen (NEN 7510 / ISO27001). En zo zijn er meer aanbieders zoals bijvoorbeeld WeSeeDo en OurMeeting.


Meer informatie