Waarom je vakantie dit jaar écht te kort leek

Waarom je vakantie dit jaar écht te kort leek

12-09-2017
Blogs

Waarom je vakantie dit jaar écht te kort leek

Ben jij een beetje uitgerust deze vakantie? Is het je gelukt om even helemaal los te komen van je werk? Je hoeft niet eens wekenlang in een hangmat te luieren op een idyllisch eiland om te voelen wat die afstand van je

Waarom je vakantie dit jaar écht te kort leek

Ben jij een beetje uitgerust deze vakantie? Is het je gelukt om even helemaal los te komen van je werk? Je hoeft niet eens wekenlang in een hangmat te luieren op een idyllisch eiland om te voelen wat die afstand van je werkomgeving met je doet. Een of twee weken vrijaf in eigen huis is al genoeg. Maar of dat dan ook betekent dat je tot rust komt...? Wat als je met net zoveel onrust van vakantie terugkomt als dat er in je koffer zat toen je ging? Of zelfs met meer? Was de vakantie dan te kort?

 

Ik denk van niet, en ik zal je vertellen waarom.

 

Pas je nog bij wat je doet?

De zomervakantie is een heel natuurlijk moment om je te bezinnen op je werkende leven. Om stil te staan bij je loopbaan en te mijmeren over de vraag of je nog wel op je plek zit. Of je nog wel past bij wat je doet. Bezinnen en stilstaan klinken heerlijk rustgevend. Het is alsof je alles even op pauze zet, een gat in de tijd vindt, een oase ontdekt te midden van alle onrust. Maar vergis je niet: het kan juist heel confronterend zijn. Want als je stilstaat, zie en voel je ook alles wat er is. Ook de dingen die niet lekker lopen.

 

Als je al langere tijd niet lekker aan het werk bent, als er al langer iets knaagt, of als je al geruime tijd ronduit baalt van je werk, dan kan de vakantie tijdelijk verlichting brengen. Je weet wel dat er op je werk in de tussentijd niets verandert, maar jijzelf komt wel tot rust en dat scheelt toch een hoop. En gedurende je vakantie ben je sowieso even helemaal van alle gedoe af. Doordat je weg bent uit de omgeving waarin jij je onprettig voelt, verdwijnen die gevoelens. Alleen daarmee is de onrust die eronder ligt niet verdwenen. De afstand en de rust zorgen er juist voor dat je daarvoor ogen open gaan. Dat je inziet hoeveel energie je verliest op je werk. En ook hoe lang al... In het dagelijks leven neem je amper de tijd om dat inzicht tot je te laten doordringen, maar tijdens je vakantie kan het je zomaar overvallen. Het voelt alsof je vakantie te kort is wanneer je die ontrust mee naar huis neemt. Maar ook al ga je langer weg; je moet op een dag toch weer terug aan de slag. En dat idee brengt onrust met zich mee, hoe lang je ook weggaat.

 

Tijd voor actie!

Zo bezien is het helemaal niet gek dat je vakantie je kopzorgen niet heeft verlicht en misschien juist wel groter heeft gemaakt. Hoewel onprettig, is dat ook goed. Hierdoor kom je in beweging. Zeker als je na je vakantie weer terug aan het werk gaat en merkt dat daar inderdaad niets is veranderd in jouw afwezigheid. Dan kun je er niet meer onderuit: het is tijd voor actie!

 

Wat voor actie dat is, is voor iedereen anders. Als je weet wat je wilt en kunt veranderen aan je (loop)baan, kun je voor jezelf je eerste stap bedenken en zetten. Maar als geen idee hebt wat je wilt, welke kant je op moet of waar je moet beginnen, dan is het lastig. In dat geval is een gesprek met een loopbaanprofessional of jobcoach een goede eerste stap, zo vlak na je vakantie. Niet voor niets vindt de jaarlijkse Noloc Week van de Loopbaan plaats in de derde week van september. Noloc-erkende loopbaanprofessionals en jobcoaches in het hele land openen van 18 tot en met 24 september 2017 gratis hun deuren voor belangstellenden met een loopbaanvraag. Een gesprek kan een eerste aanzet zijn om jezelf en je loopbaan onder de loep te nemen. Van daaruit kun je je werkende leven stap voor stap zo gaan vormgeven dat het past bij wie je van nature bent. Zodat je volgend jaar niet alleen met plezier op vakantie gaat, maar ook met plezier terugkomt!

 

Jamie Nederpel

Redactie Noloc

www.jamienederpel.nl