In 30 dagen naar minder frustratie en meer invloed

In 30 dagen naar minder frustratie en meer invloed

10-04-2017
Blogs

Werk je in de zorg of in het onderwijs, dan zul je de formatie van de nieuwe regering waarschijnlijk met meer dan gemiddelde belangstelling volgen. Of met angst en beven, dat kan ook. Want wat er in Den Haag gebeurt, heeft

Werk je in de zorg of in het onderwijs, dan zul je de formatie van de nieuwe regering waarschijnlijk met meer dan gemiddelde belangstelling volgen. Of met angst en beven, dat kan ook. Want wat er in Den Haag gebeurt, heeft vroeg of laat direct invloed op jouw werk. Het aantal handen aan het bed, de hoeveelheid dossiers die je moet aanleggen, je verplichte aanwezigheid op school in vakanties, het aantal fte per patiënt, cliënt, leerling of student; het wordt allemaal in Den Haag bepaald. Zonder jou. Jij moet het er maar gewoon mee doen.

Soms lijkt het erop dat je invloed niet verder reikt dan dat ene vakje dat je vorige week woensdag rood hebt gekleurd.
Hoe zorg je ervoor dat je je werk, dat toch het mooiste beroep van de wereld is, niet laat verpesten door beleid waarop je geen invloed hebt?

 

Hoeveel invloed heb je nu werkelijk?

Laten we eerlijk zijn, dit geldt natuurlijk niet alleen voor zorg en onderwijs of andere non-profitorganisaties die soms speelbal lijken van de Haagse politiek. In alle grote organisaties kun je je afvragen hoeveel invloed je als individuele medewerker nu werkelijk hebt. Of dat wat jij vindt er eigenlijk wel toe doet. Of je als professional überhaupt wel gehoord wordt. En toch. Toch zijn er ook mensen die ook in dat type organisaties lange tijd met veel plezier hun werk doen. En nee, dat zijn geen superhelden die overal boven staan. Ik ken genoeg ‘doodgewone’ juffen en meesters, verpleegkundigen en begeleiders, adviseurs en administrateurs die elke dag opnieuw bevlogen aan het werk zijn zonder dat ze last hebben van dat frustrerende gevoel van machteloosheid.

 

Wat mij opvalt, is dat deze mensen zich minder druk maken om de dingen die ze niet kunnen veranderen, maar ook niet schromen hun stem te laten horen wanner ze wél invloed kunnen uitoefenen. Ze hebben, zoals Franciscus van Assisi schreef, de moed om te veranderen wat ze kunnen veranderen, de kalmte om te accepteren wat ze niet kunnen veranderen en de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.

 

Cirkels van invloed en betrokkenheid

Dat klinkt mooi. Maar ook moeilijk. En dat is het ook. Het valt niet mee. De meeste mensen die dit kunnen, hebben het ook ooit door schade en schande geleerd. Het goede nieuws daarvan is dat dat dus kan: je kunt dit leren. Sterker nog, je kunt dit jezélf leren. In coachwandelingen gebruik ik daarvoor de cirkels van invloed en betrokkenheid van Stephen Covey, een model waarvan ik graag het bestaan had geweten in de tien jaar die ik in verschillende grote non-profitorganisaties werkte.

 

Teken om te beginnen een grote cirkel. Dat kan op een vel papier aan tafel, maar ook buiten, met een stok in het zand, of met stoepkrijt. (Het voordeel van buiten is dat je letterlijk in je cirkel kan gaan staan.) Dit is je cirkel van betrokkenheid. In die cirkel zitten alle mensen en zaken die in jouw dagelijks (werkende) leven invloed op je hebben. Mensen en zaken waar je hart naar uit gaat, of waar je je juist aan ergert. Waarbij je je betrokken voelt, of je nu wilt of niet. Teken vervolgens een tweede cirkel in die eerste cirkel. Dat is je cirkel van invloed. Hierin zitten de dingen waarop je invloed hebt, die je kunt sturen. Hierbinnen vallen onder andere je eigen gedrag en je eigen gedachten.

 

Kijk nu eens naar jouw cirkels. En vraag jezelf af: in welke cirkel zitten de dingen waarover ik me nu het meeste druk maak? Die me frustreren? Vaak zijn dat dingen die alleen in je cirkel van betrokkenheid zitten. Loslaten is dan het devies. Maar: niet te snel! Je voelt je niet voor niets betrokken. Ga eens na: op welke manier kun je op deze mensen of zaken wél invloed uitoefenen? Dat kan op meer manieren dan je denkt. Je kunt de ondernemings- of medezeggenschapsraad gaan volgen. Een gesprek met de directeur aanvragen (geloof me, dat kan!). Op je eigen afdeling beginnen met iets kleins verbeteren. Of nog dichterbij: bij jezelf. Laat je fantasie de vrije loop, of brainstorm eens met je partner, collega of met een coach.

 

Dertig dagen

Covey daagt ons uit om ons dertig dagen lang alleen bezig te houden met dingen die binnen onze cirkel van invloed vallen. Zijn voorspelling is dat je dan zult zien dat je op veel meer dingen invloed hebt dan je vooraf dacht. Anders, maar meer. Daar heb je ook ruimte voor, wanneer je gestopt bent met je druk maken over dingen die buiten die cirkel vallen. Door je aandacht te richten op die dingen waarop je wel invloed hebt, ben je vooral bezig met dingen waarover je zelf de baas bent. En daar zit precies de crux. Zelfsturing, de ruimte hebben én nemen om zelf aan het roer te staan, is een van de factoren die ons gelukkig maakt in ons (werkende) leven. En door bewust je aandacht te richten op je cirkel van invloed sta je niet alleen zelf meer aan het stuur, maar zorg je daar ook nog eens zelf voor.

 

Eigenlijk stuur je jezelf naar meer zelfsturing. In dertig dagen. Hoe gaaf is dat?!

 

 

Jamie Nederpel

Redactie Noloc

www.jamienederpel.nl