Wanneer is een loopbaantraject succesvol?

Wanneer is een loopbaantraject succesvol?

30-05-2016
Blogs

‘Online cursus 365 dagen succesvol in 13 stappen’ dat was de titel van een mailtje dat ik onlangs ontving. Interessant! Ik opende het mailtje en de informatie had een frisse uitstraling met een vleugje humor. Ik werd nog

‘Online cursus 365 dagen succesvol in 13 stappen’ dat was de titel van een mailtje dat ik onlangs ontving. Interessant! Ik opende het mailtje en de informatie had een frisse uitstraling met een vleugje humor. Ik werd nog nieuwsgieriger. De auteurs van de cursus (Arjan Vergeer & David de Kock) hebben de missie om Nederland in 2020 een gelukkig land te laten zijn. ‘Hé succes en geluk?’ Er werd verondersteld dat hier een link tussen bestaat. Maar wat is geluk? En wat is succes?

 

Albert Schweitzer schreef “Succes is niet de sleutel tot geluk, geluk is de sleutel tot succes”.
 

Wat betekenen geluk en succes voor mij?
In de Verkade fabriek in 's-Hertogenbosch werd het OVAL-event 2016  gehouden met als thema werkgeluk. De opening werd verzorgd door Aukje Nauta, hoogleraar employability, zij gaf aan dat het ontstaan van een gunstig werkklimaat voor duurzame inzetbaarheid (planet, people, profit) vraagt om een positieve balans tussen geven en nemen dus ook tussen werkgevers en werknemers.

Uit de World Database of Happiness blijken er verschillende definities te zijn voor geluk. Een link zou kunnen worden gezien in de 'Quality of Life', de interne persoonlijke aspecten en de externe aspecten die zich buiten jezelf afspelen.                      “Geluk is beïnvloedbaar”

Als ik over succes spreek met anderen komt al snel de naam Steven Covey
en zijn boek over de 7 eigenschappen van effectief leiderschap naar voren.

In dit boek worden diverse kritische succesfactoren genoemd.
Covey meldt dat succes meer is dan een subjectieve beleving.

Je kunt dus wel degelijk aan succes werken    “Aan succes kun je werken”

Dit betekent voor mij dat ik zowel succes als geluk zie als een subjectieve beleving.


Loopbaanbegeleiding en succes?
Maar hoe zit dit eigenlijk bij een loopbaantraject. Wanneer spreken wij als loopbaanadviseurs van een succesvol traject en bestaan er kritische succesfactoren in loopbaanbegeleiding?

Welke succesfactor zet jij bewust of onbewust in tijdens de loopbaantrajecten?

 

 

Mail je reactie op onderstaande stelling! Stuur je reactie naar:  leonied14@kpnmail.nl

Stelling: “Aantrekkelijke succesfactoren in loopbaanbegeleiding bestaan”