Mastertour Loopbaankunde- Moodboard hooggevoeligheid

Mastertour Loopbaankunde- Moodboard hooggevoeligheid

23-02-2016
Blogs

“Ik ben een HSP'er” vertelt een coachee bij de start van een arbeidsgesprek. “Ik word hartstikke moe van collega's en werkplekken”.

“Ik ben een HSP'er” vertelt een coachee bij de start van een arbeidsgesprek. “Ik word hartstikke moe van collega's en werkplekken”.
 

 

Nadenkend over het verloop van dit arbeidsgesprek vraag ik me af wat hooggevoeligheid kan betekenen op de werkvloer.  Spontaan zie ik een beeld van een soort stofzuiger zonder filter, die alle prikkels uit zijn omgeving opzuigt. Vervolgens belanden de prikkels of in een soort stofzuigerzak of wellicht worden ze verwerkt naar allerlei ideeën. Maar stel dat de stofzuigerzak niet wordt geleegd, wat dan?  Dit beeld bespreek ik met de coachee die aangeeft dat een filter aanbrengen in de stofzuiger niet te doen is. Momenteel ervaart hij zijn hooggevoeligheid als een uitputtende last die hij met zich meedraagt binnen zijn huidige werksituatie.

 

Hoe sluit je teveel prikkels buiten?
De Jungiaanse psychotherapeute Elaine Aron wordt de pionier in het onderzoek naar het fijnbesnaarde zenuwstelsel genoemd. Zij beschrijft dat de intensiteit van zowel de fysieke als emotionele prikkels  bij hoogsensitieve mensen tot uitputting of verrijking kan leiden.
Harde geluiden kun je buiten sluiten door een koptelefoon of visuele prikkels met een speciale bril. Een werksituatie kun je proberen te optimaliseren door gericht te kijken naar storend ervaren omgevingsfactoren. In de begeleiding binnen een werksituatie bespreek ik mogelijkheden om de prikkel af te zwakken tot een aanvaardbare intensiteit. Bewustwording van eigen energieverdeling en het inbouwen van rustmomenten in het werkschema. Focus leggen op een veelal creatief denkvermogen en opwaarderen van zelfvertrouwen.  Kennis en begeleiding inzetten daar waar nodig, zoals bij een wisseling van werkbetrekking. Maar doe ik nu zoveel anders dan bij een coachee die niet bekend is met hoogsensitiviteit?

Op welke manier speel jij als loopbaanadviseur in op hooggevoeligheid?

Hoe beïnvloedt hooggevoeligheid, je keuze tot een bepaalde methodiek?

 

Moodboard hoogsensitiviteit
Het beeld van de stofzuiger prikkelde me om eens op internet rond te kijken om te ontdekken welk beeld anderen hebben bij hoogsensitiviteit. Ik ontdekte op Pinterest een groot aantal moodboards.  Op deze moodboards vind je woorden als;
Gevoeligheid, overprikkeling, uitputting, artistiek, intellectueel, empatisch, hoogbegaafd, aarden, meditatie, balans, biologische eigenschap, aanpassingsvermogen, gevoelig voor kritiek, lage eigenwaarde, worstelingen, visualiseren van een schild, hooggevoeligheid een kracht, een gave.

Hoe kijk jij hier tegenaan? Heeft mijn coachee gelijk dat een filter plaatsen in een stofzuiger
niet te doen is?  Wat vind jij?

Mail je reactie op onderstaande stelling! Stuur je reactie naar:   leonied14@kpnmail.nl
Stelling: “Hooggevoeligheid, daar heb je alleen maar last van!”