Wat heeft een wankele tafel met een ontslag te maken?

Wat heeft een wankele tafel met een ontslag te maken?

24-04-2015
Blogs

Wat heeft een wankele tafel met ontslag te maken?

Als je wordt ontslagen verlies je dan alleen je baan of ook meer? Ik denk dat het meer is dan alleen je baan.

Wat heeft een wankele tafel met ontslag te maken?

Als je wordt ontslagen verlies je dan alleen je baan of ook meer? Ik denk dat het meer is dan alleen je baan.

Werk geeft structuur. Je weet waar je moet zijn, op welke dag en wat je moet doen. Je hoeft dit niet iedere dag weer opnieuw te bepalen wat je gaat doen.

Werk geeft betekenis. Je bent een onderdeel van een groter apparaat waar producten worden gemaakt of waar diensten worden geleverd. Door hier actief aan deel te nemen heb jij een rol die er toe doet.

Werk geeft zekerheid. Iedere maand komt er geld in het laadje waar jij je kosten mee kan betalen. Hiermee kan je jezelf en/of je gezin onderhouden, jij kan op vakantie, uit eten, je huur of hypotheek kan betalen. Het geeft ook zekerheid dat je pensioen wordt opgebouwd, zodat je op je ‘oude dag’ nog een inkomen hebt.

Werk geeft sociale contacten. Je hebt collega’s of klanten die misschien wel vrienden zijn geworden. Je deelt ervaringen en kennis met elkaar.

Dit zijn fundamenten waar ons leven op staat, zij geven zekerheid. Als dit weg valt dan wordt het een wankele boel. Zie het als vier tafelpoten. Als je er eentje onder vandaan haalt dan gaat de tafel wankelen. Deze door een noodgreep nog wel in balans worden gehouden. Worden er twee poten onderuit gehaald dan is het al meer een klus om daar nog enige balans in te houden. Gaan er drie of meer poten onder vandaan dan krijg je een regelrechte crash.

 Wat je wilt is de schade beperken door zo snel mogelijk weer de juiste poten onder de tafel te krijgen. Neem afscheid van de oude situatie en richt je op wat jij wilt en hoe je dit gaat bereiken. Bouw weer aan de fundamenten die jou structuur, betekenis, zekerheid en sociale contacten terug geven.

 

Marlies van Venrooij
ontslagwelkekeuzemaakjij.nl