Op excursie met de Commissie Jobcoaches

Op excursie met de Commissie Jobcoaches

04-06-2023
Nieuws

De Commissie Jobcoaches had een werkdag, waarin de commissieleden op bezoek gingen bij Ruud's Rugzak en met elkaar brainstormden over het belang van het vak jobcoaching.

Door Mark van den Berg, Coördinator Jobcoaching

Op 24 mei jl. hebben we ‘Ruud’s Rugzak, zorgt dat je mee kunt doen!’ in Goirle bezocht. We begonnen met een rondleiding door de werkplaats met motoren en auto’s. Ruud en zijn collega’s proberen het onmogelijke voor iedereen (uit de regio Tilburg) mogelijk te maken. Of dat nu gaat om dagbesteding, toeleiding naar werk, opleiding of iets anders, dat maakt niet uit.

Bekijk de workshop die Ruud's Rugzak verzorgt tijdens het Noloc Loopbaancongres

Daarna spraken we met elkaar over hoe we Noloc bekender kunnen maken bij bedrijven en scholen. Ruud had een heerlijke appeltaart gebakken. Eén idee was om bij iedere schoolbegeleiding aan te bieden door een gecertificeerde jobcoach of loopbaanprofessional. Zo maken we de overgang van school naar werk gemakkelijker, zodat scholieren meteen na school aan het werk kunnen en niet thuis op de bank belanden. Soms is deze begeleiding al aanwezig, maar er zijn grote regionale verschillen. Een landelijke aanpak lijkt het beste, zeker gezien het grote aantal voortijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie. Noloc-voorzitter Angelique Jansen neemt dit mee in de gesprekken die zij heeft met betrokken partijen. 

Een ander idee is om nog meer samen op te trekken met bijvoorbeeld OVAL (Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan). We kunnen elkaar versterken met het doel om externe jobcoaches of loopbaanbegeleiders bij gemeentes, bedrijven en scholen meer onder de aandacht te brengen. Externe jobcoaches hebben een netwerk, kennen de arbeidsmarkt en de werkzoekenden, organiseren betaald werk en kunnen begeleiding op de werkvloer bieden. Het resultaat is dat minder mensen gebruik hoeven te maken van een uitkering, omdat ze zelf hun geld (deels) verdienen en meedoen in de maatschappij. Heel belangrijk! Werkgevers kunnen gebruik maken van de voordelen die de Participatiewet kan bieden zoals loonkostensubsidie, jobcoaching, no-risk polis, loonkostenvoordeel en een proefplaatsing.

Aan het einde van de ochtend hebben we Klooster Nieuwkerk (een hotel, vergader- en trouwlocatie) bezocht waar mensen als dagbesteding het terreinonderhoud verzorgen en in de horeca werken. Een prachtige locatie waar we ook op de foto zijn gezet.

Commissie_Jobcoaching_Noloc_040623 

Arnolda, Sander, Johan, Angelique, Mark, Marea en Ruud ('zonder rugzak')

Bij Havep (een fabrikant van duurzame bedrijfskleding) zijn we gaan lunchen. Het eten was heerlijk, net als het weer.

Als afsluiting hebben we buitensport-project ‘EETSJ Outdoor’ bezocht waar we in een rolstoel het 4 meter hoge parcours in de bomen hebben afgelegd. Je moet alle controle uit handen geven en dat is even wennen, zittend in een rolstoel op 4 meter boven de grond. Je wordt door een onbekende medewerker over een smalle houten baan geduwd die in de bomen hangt. 4 meter is dan heeeeeel hoog.

Ook het rijden door het bos met de Hexhog (een 6-wielig elektrisch terreinvoertuig dat je met 1 vinger kan bedienen) was een belevenis. 

Al met al een mooie actieve dag met nuttige discussies, waarin we elkaar en onszelf beter hebben leren kennen. We kijken uit naar de volgende jobcoachcommissie-dag. Bedankt Ruud en aanwezigen.