Talent moet rollen!

Talent moet rollen!

11-07-2017
Blogs

Ik geloof erin dat iedereen talent heeft. Meer dan één talent zelfs. Sterker nog, de mens is een heel vat vol talenten. Aangeboren of gaandeweg opgepikt, pril of al goed ontwikkeld, duidelijk in beeld of nog wat verborgen. Het lijkt

Talent moet rollen!

 

 

Ik geloof erin dat iedereen talent heeft. Meer dan één talent zelfs. Sterker nog, de mens is een heel vat vol talenten. Aangeboren of gaandeweg opgepikt, pril of al goed ontwikkeld, duidelijk in beeld of nog wat verborgen. Het lijkt misschien een open deur. Maar je moet maar eens bij jezelf nagaan of je dat ook over jezelf gelooft, en niet alleen ‘in het algemeen’, en dus over de ander. Geloof je over jezelf ook dat je de wereld écht iets te bieden hebt met jouw talenten? Durf je dat?

 

“Dit kan toch iedereen?”

Veel mensen zeggen over zichzelf: “Dat wat ik kan, kan toch iedereen?”. Of ze herkennen iets niet als een talent, omdat ze vooral de negatieve kanten ervan zien. Dat is niet zo gek. In de loop van ons leven verliezen we vaak een of meer van onze talenten uit het oog. Misschien zat niemand meer te wachten op jouw creatieve tekentalent toen je eenmaal naar de middelbare school ging. Met iets kinderlijks als tekenen kon je immers je brood niet verdienen. Misschien werd jouw beschouwende talent niet gezien door de mensen om je heen die meer oog hadden voor extraverte talenten. Misschien waren je ouders bang dat je buiten de boot zou vallen als je in de klas je leidinggevende talent liet spreken. Andere kinderen zouden je een haantje de voorste kunnen vinden.

 

Er zijn veel redenen te bedenken die je hebben doen besluiten, vaak onbewust, om een talent niet meer in te zetten. Om een of meer van je talenten ergens te begraven, in de grond. Het kan zelfs zo lang geleden zijn dat je niet eens meer weet dat er nog ergens een talent op je ligt te wachten! Laat staan dat je nog weet waar het ligt.

 

Graaf je talenten op

Wanneer je je werkende leven opnieuw wilt vormgeven, kun je echter niet zonder inzicht in je talenten. Als je geen idee hebt wat je de wereld te bieden hebt, weet je ook niet wat voor werk bij je past. Het loont dus de moeite om je talenten te herontdekken. Om op zoek te gaan en ze op te graven. Het zand eraf te vegen en ze in het volle licht te bezien. Een Noloc-erkend loopbaancoach kan je daarbij goed helpen. Het is niet altijd gemakkelijk om te doen, maar wel bijzonder waardevol. Je gaat jezelf weer waarderen om wie je werkelijk bent.

 

Maar dan. Dan heb je je talenten weer in beeld. Ben je er dan? Nee. Talenten zijn namelijk niet bedoeld om, na opgraving, op te potten in een zwaarbewaakt pakhuis. Om erop te gaan zitten en ze, onttrokken aan het oog van de wereld, voor niemand anders dan jezelf dagelijks te gaan zitten oppoetsen. We zijn geen Dagobert Duck! Het is de bedoeling dat je je talenten aan het werk zet en de wereld trakteert op wie je bent. Dat je overvloedig bent met je talenten. Ermee strooit. Want net als met andere mooie dingen als liefde en schoonheid vermenigvuldigen talenten zich wanneer je ze deelt.

 

Begin klein

Natuurlijk is dat spannend. Wanneer je actief je talenten gaat inzetten, weet je vooraf niet hoe dat uitpakt. Je hebt als kind reden gehad om je talenten diep in de grond te begraven en die reden zit nog ergens in je systeem. Wat als de geschiedenis zich herhaalt? Ik raad je daarom aan om met een kleine stap te beginnen. Begin voor jezelf. Dat klinkt tegenstrijdig, want we gingen de wereld toch trakteren? Dat klopt. Maar je kunt de wereld niet trakteren op wie je bent wanneer je na de eerste de beste traktatie direct weer terug in je schulp kruipt. Of wanneer je als een springpaard bij de eerste hindernis al weigert omdat-ie gewoonweg te hoog is.

 

Kijk naar hoe ik in december 2012 mijn allereerste inspiratie-artikel schreef. Op advies van mijn supervisor en starterscoach Resi Spoor schreef ik dat voor mezelf en voor niemand anders. Als ik toen wist dat ik iets ging schrijven dat later op de website van Noloc zou komen en vervolgens zou uitgroeien tot een heel boek, had ik geen letter op papier gekregen! Maar voor mezelf schrijven, dat durfde ik wel. Zo’n kleine stap is te overzien en moedigt je aan om er nog een te zetten. En meer. En wie weet waar dat toe leidt.

 

Dus ga op zoek naar je talenten en ga er vervolgens, in je eigen tempo en met kleine stappen, de wereld mee in. Durf stukje bij beetje te zijn wie je bent en laat je talenten rollen!

 

Jamie Nederpel

Redactie Noloc

www.jamienederpel.nl