Recertificeren boven je zestigste

Recertificeren boven je zestigste

27-03-2024
Blogs Nieuws

In het zicht van de pensioen nog recertificeren? Waarom zou je dat doen? Je hebt toch niets meer te bewijzen? Een hoop moeite terwijl je al zó lang in het vak zit…

Noloc Karel de VriesAndere bril
Ja, zo kun je ernaar kijken. Maar dat geldt niet voor Karel de Vries (72). Eind januari mocht hij zijn derde (!) recertificering ontvangen. Karel staat nog volop in het werkende leven en wil zijn klanten kwaliteit leveren. Dat houdt voor hem ook in dat hij bijblijft en weet welke verschuivingen zich voordoen op de arbeidsmarkt en in het recruitmentproces. CV’s schrijven vraagt anno nu bijvoorbeeld andere kennis en vaardigheden dan pakweg tien jaar geleden. Het RL keurmerk staat voor Karel voor de kwaliteitsstandaard die hij zichzelf oplegt. En recertificeren is voor hem een spiegel: waar sta ik? Wat heb ik de afgelopen vier jaar meegemaakt, op welke wijze ben ik gegroeid, welke inzichten heb ik opgedaan of versterkt en wat wil ik nog leren? Waar wil ik mij verder in verdiepen de komende tijd?

“Recertificeren is een cadeau aan jezelf: het is de bewustwording van je leerweg”

(Werk)geluk
Karel is twintig jaar coach en heeft al achttien jaar zijn eigen bedrijf: Karma 2 Coaching, loopbaanbegeleiding en advies voor de stap naar geluk in werk.

Voordat Karel zich specialiseerde tot loopbaanbegeleider werkte hij voor zeer verschillende werkgevers in uiteenlopende functies: als politieagent, ICT-er bij Cap Gemini en HRM-er bij de Belastingdienst. Steeds kwam zijn talent en wens om mensen te doorgronden en te helpen om gelukkig(er) te worden om de hoek kijken. Niet voor niets staat in zijn e-mailhandtekening ‘passiespeurder’ naast ‘loopbaanadviseur’ en ‘werkgelukcoach’. Karel besloot onder meer de coaching Academy in Naarden te gaan volgen en opleidingen te doen voor Opstellingen & Systemisch werken. Daar werd hij flink ‘door de mangel’ gehaald en leerde er veel over zichzelf. Nog steeds is hij niet wars van die mangel, maar dat gaat wel samen met zijn voorliefde voor vóelen en humor. Zijn intuïtie, gekoppeld aan het contact met de ‘onderstroom’ is een kompas tijdens zijn begeleiding. Naast de opgedane – en zich continu uitbreidende - kennis en de inzet van methodieken.
Karel werkt bij voorkeur met de BluePrintScan, een online zelfonderzoek dat inzicht geeft in de drie lagen van jou als mens. Naast gedrag en motivatie wordt ook het ‘ínnerlijke zelf’ getoond. Met dit overzicht en inzicht neem je zelf de regie in handen om zowel in je werk als privé te focussen op wat jóu gelukkig maakt.   

Het keurmerk
Wat voegt zo’n papiertje nou nog toe als je senior coach en adviseur bent, een goed lopende praktijk hebt en bovendien van plan bent om binnen een jaar of drie flink te gaan minderen qua loopbaanbegeleiding?

“Ik heb ervoor gekozen om Noloc-lid te zijn en daar hoort recertificeren bij. Het Noloc lidmaatschap heeft mij veel te bieden: intervisie, een prettige sfeer met vruchtbare feedback van vakgenoten, op de hoogte blijven  - ja, ik ga ook naar het Kennisfestival -  en een goede uitstraling naar mijn klanten. Ik laat zien dat ik lid ben van een club met een goede naam, dat wekt vertrouwen. Ook vind ik het prettig dat alles goed geregeld is en dat er een klachtenregeling is. Ik ben een actief lid, zit ook in de Ledenraad. Het RL-keurmerk is puur voor mijzelf, het is zeker niet in eerste instantie om mee te pronken. Ik zie het als een positief oordeel over mijn werk, mijn aanpak. Ik ervaar het als een morele ruggensteun, er staan mensen achter mij en dat is waardevol en comfortabel.” 

Van toegevoegde waarde
Aan zijn leeftijdgenoten binnen het loopbaanvak wil Karel vooral meegeven dat recertificeren niet zoveel moeite kost. “Als je er de tijd voor neemt, is het niet veel moeite”. In de Ledenraad maakt hij zich er hard voor dat er een ‘seniorenbeleid’ wordt ontwikkeld, waardoor de 60+ers wellicht aan iets minder eisen hoeven te voldoen om hun keurmerk te verlengen. Hij gunt het iedereen om zolang mogelijk lid te kunnen blijven. Van betekenis zijn kan immers ook rond de pensioengerechtigde leeftijd. “Het gevoel van saamhorigheid, je deel voelen van een geheel met gedeelde waarden is van groot belang. We kunnen onze kennis delen én we kunnen ons blijven ontwikkelen. Dat is waar Noloc voor staat. Ik ga vrolijk fluitend de volgende vier jaar door!”  

 “Ik vind het een eer om Register Loopbaanprofessional te zijn en ik ben blij met mijn certificaat!”