Coronacrisis: invloed op de werkgelegenheid verschilt per regio

Coronacrisis: invloed op de werkgelegenheid verschilt per regio

05-06-2020
Nieuws

De Nederlandse economie wordt flink geraakt door de coronacrisis. UWV verwacht dat het aantal banen in 2020 in het hele land afneemt. Ondanks alle maatregelen die de overheid heeft genomen om zoveel mogelijk werk te behouden. De impact op de werkgelegenheid verschilt per arbeidsmarktregio.

Regionale verschillen in werkgelegenheid

De coronacrisis heeft een grote impact op de werkgelegenheid in Nederland. In alle regio’s is een terugval van werkgelegenheid onvermijdelijk. Toch is de impact niet in alle regio’s even groot. Zo worden Groot Amsterdam en Zuidoost Nederland hard geraakt en behoren Groningen en Rijk van Nijmegen tot de regio’s die het minst getroffen worden. Dit komt omdat de impact van de coronacrisis niet op alle sectoren even groot is. Ook zijn de getroffen sectoren, niet overal in het land even sterk vertegenwoordigd.

Veel sectoren in de problemen

Het meeste werk verdwijnt naar verwachting in delen van de zakelijke dienstverlening (uitzendbranche en reisbureaus), horeca, cultuur, sport & recreatie, sierteelt en luchtvaart. Deze sectoren zijn niet overal even sterk vertegenwoordigd. Zo werken vooral in Groot Amsterdam en Zuid-Kennemerland mensen in de luchtvaart. De horeca is vooral sterk vertegenwoordigd onder werknemers in Zeeland en Groot Amsterdam. De sierteelt concentreert zich vooral in de bollenstreek. Hierdoor worden werknemers in Haaglanden, Holland Rijnland en Noord-Holland Noord getroffen.

Sommige sectoren groeien juist

Er zijn sectoren waarin de werkgelegenheid niet of nauwelijks afneemt. In 3 sectoren is zelfs groei te verwachten. Het gaat om de zorg & welzijn, overheid en de post- en koeriersbranche. Deze groeisectoren zijn vooral sterk vertegenwoordigd in regio’s als Groningen, Rijk van Nijmegen en Zuid-Holland Centraal.

Bekijk hier het volledige artikel van het UWV en de landelijke factsheet 'Coronacrisis: regionale verschillen in impact op werkgelegenheid. En de factsheets over de impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid per regio. Voor iedere regio is een factsheet beschikbaar.