Het belang van bijtanken

Het belang van bijtanken

14-01-2019
Blogs

Met een lege tank kun je niet rijden. Sterker nog, zelfs als je nog een beetje benzine in je tank hebt, krijg je toch je auto niet gestart (weet ik uit ervaring). Hoe komt het dan toch dat zoveel van ons met een bijna-lege energietank doorwerken? Waardoor geven we onszelf zo leeg dat een weekend of vakantie niet meer genoeg is om bij te

Met een lege tank kun je niet rijden. Sterker nog, zelfs als je nog een beetje benzine in je tank hebt, krijg je toch je auto niet gestart (weet ik uit ervaring). Hoe komt het dan toch dat zoveel van ons met een bijna-lege energietank doorwerken? Waardoor geven we onszelf zo leeg dat een weekend of vakantie niet meer genoeg is om bij te komen? Wat is het dat ons zo leegzuigt dat we op een dag onszelf niet meer uit bed opgestart krijgen? Dat kan namelijk anders (weet ik ook uit ervaring).

Er is niks mis met hard werken

Moe uit je werk komen is geen schande. En na de drukke avondspits in huis moe op de bank neerploffen evenmin. Er is niks mis met hard werken. En van hard werken word je nu eenmaal moe. Het is een kwestie van goed slapen en de volgende ochtend weer fris beginnen. Een nieuwe dag is als een nieuw begin. Je kunt er weer tegenaan.

Anders is het met mentale vermoeidheid. Wanneer je uitgeput raakt, heb je letterlijk geen energievoorraad meer om uit te putten. Je innerlijke bron van inspiratie is opgedroogd. Je tank is leeg. Bij een verstoorde energiehuishouding – want daar hebben we het hier over – helpt slapen alleen niet. Beter is het om te kijken naar de oorzaak van je energielek. De kans is groot dat jij jezelf in een baan, rol of bedrijf probeert te proppen waarin je niet past. Je doet misschien dat waar je goed in bent, maar je beleeft er zelf weinig plezier aan. Je doet misschien goed werk voor anderen, maar ook alleen voor die ander; zelf geeft het je geen energie. Je probeert je misschien op allerlei manieren aan te passen (‘het zou toch moeten werken...?!’) maar je wordt er alleen maan moe van en je raakt steeds verder van jezelf verwijderd. Je zoekt wanhopig naar momenten waarop je kunt bijtanken, maar je avonden en weekenden zitten ook vol verantwoordelijkheden. Tot je jezelf op een ochtend niet meer ‘gestart’ krijgt.

Jezelf opladen aan je werk

Laat me je één ding duidelijk maken: werk hoeft zo niet te zijn. Je hoeft niet zoveel dingen te doen die je zoveel energie kosten dat je jezelf in het rood werkt. Je hoeft niet zo leeg te lopen in je werk dat je daarbuiten alleen maar als een zombie kunt rondstrompelen. Zo is het leven niet bedoeld. Gelukkig is er een manier om én hard te werken én genoeg energie over te houden om er ook een leuk privéleven op na te houden. Wij mensen zijn namelijk nog beter te vergelijken met een accu dan met een benzinetank. We hebben het vermogen om onszelf gaandeweg op te laden. Niet alleen ’s nachts in bed of tijdens dat ene uurtje yoga in de week dat je jezelf gunt. Nee, net zoals een accu zichzelf tijdens het rijden oplaadt, kunnen wij onszelf ook opladen aan ons werk, aan onze bezigheden.

Hoe?

Door je natuurlijke kwaliteiten in te zetten in je werk, waardoor je haast moeiteloos kwaliteit levert. Door werk te doen dat past bij je oorspronkelijke drijfveren, waardoor je van binnenuit gemotiveerd bent. Door activiteiten te doen waarin je goed bent én waaraan je lol beleeft, waardoor ze je meer energie opleveren dan ze je kosten. Kortom, door werk te doen dat past bij wie je van nature bent, waardoor je moe maar voldaan thuiskomt. Natuurlijk heb je nog steeds momenten van ontspanning nodig. De boog kan immers niet altijd gespannen staan. Maar het werk trekt je niet leeg. Het geeft je juist energie. En alleen maar omdat je doet wat bij jou past.

Energie-huishoudboekje

Hoe kom je er nu achter waarvan je energie krijgt en wat je energie kost? Het helpt om jezelf gedurende een paar dagen of weken goed te observeren en een lijst bij te houden van je energiegevers en energievreters. Een soort energie-huishoudboekje, zowel werk als privé. Alleen dan kun je er iets aan doen. En dat ‘doen’ werkt van twee kanten: vergroot je energiegevers en verminder je energievreters. Mocht je weinig dingen doen die jou energie geven, leg dan een lijstje aan met dingen die je vroeger deed waarvan je genoot. Spreek met jezelf een moment af waarop je één van deze dingen gaat doen. Al is het maar even.

En blijf niet hangen in een baan die niet bij je past. Laat dat project waarvan je al vanaf het begin wist dat het niks voor je was, los. Neem je weerstand tegen die ene taak serieus. Je mag hard werken, heel hard zelfs, maar dan wel vanuit je natuur. Zodat je tank tot in lengte van dagen vol zit en je weer kunt genieten van je weekenden en je vakanties.

Jamie Nederpel

www.jamienederpel.nl

Noloc-gecertificeerd loopbaancoach in de natuur