In het ochtendprogramma van het Noloc Loopbaancongres werden de bezoekers geïnspireerd door boeiende nationale en internationale sprekers.
1. Lezing: Loopbaan van de wieg tot het graf: een levenslange visie op loopbaanontwikkeling
Spreker: Tristram John Hooley, Professor of Career Education at the Inland Norway University of Applied Sciences and the University of Derby, UK
In zijn lezing deed Tristram Hooley een betoog dat loopbaanbegeleiding voor iedereen beschikbaar moet zijn, ongeacht leeftijd en levensfase. Een carrière is ieders reis in leven, leren en werken. En we willen dat iedereen deze reis op zijn of haar eigen manier kan afleggen. Daarom moet loopbaanbegeleiding een levenslange en gemakkelijk toegankelijke ondersteuning zijn voor iedereen. Het verstrekken van dit soort steun zou een paradigmaverschuiving in de samenleving betekenen en nieuwe mogelijkheden openen voor levenslang leren, actief ouder worden en passend werk. Tristram Hooley sloot af met een routekaart voor de weg van hier naar dit type ‘carrière-utopia’.
2. Lezing: Kan iedereen een duurzame loopbaan creëren?
Spreker: Jos Akkermans - Associate Professor at the Department of Management and Organization, Vrije Universiteit Amsterdam, NL
In onze snel veranderende wereld van werk is het onderzoek naar duurzame loopbanen de laatste jaren tot bloei gekomen. Onderzoekers op het gebied van loopbanen en beroepsgedrag hebben waardevolle inzichten geboden in hoe mensen de duurzaamheid van hun loopbaan kunnen waarborgen. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van loopbaancompetenties en job- en careercrafting. Maar hoe ‘craftable’ zijn duurzame loopbanen? Zijn ze voor iedereen haalbaar? En hoe zit het met de rol van loopbaanschokkan, plotselinge verstoringen in het werk en de loopbaan van mensen? In zijn lezing besprak Jos Akkermans de achtergrond en de huidige status van onderzoek naar duurzame loopbanen. Verder werden de bezoekers aan het denken gezet over de rol van proactiviteit en loopbaanschokken in loopbanen.
3. Lezing: Hoe is een burn-out te voorkomen bij een duurzame loopbaan?
Spreker: Sally Clarke - Author, coach, international speaker and burnout researcher, Australia
Burn-out is een groeiend fenomeen op de hedendaagse werkplek. De werkdruk blijft toenemen met hoge verwachtingen en structurele onderbezetting. Het werk zelf wordt steeds sneller, complexer en veeleisender. Hoewel er meer aandacht is voor vitaliteit, welzijn en geestelijke gezondheid, blijft een verhoogd risico op een burn-out wereldwijd toenemen. Sally Clarke is burnout-onderzoeker en werkzaam in Nederland. Ze ging in op het complexe en veelzijdige probleem van burn-out en benadrukte het belang van het aanpakken van culturele oorzaken in organisaties en de samenleving in plaats van individuele welzijnsinitiatieven. Ze ziet graag dat leiders vandaag nog beginnen met het voorkomen van burn-out voor zichzelf, hun team en hun organisatie. Ook onze rol als coach/ begeleider komt zeker aan bod.
Bekijk ook het middagprogramma met een koninklijke gastspreker