Saxion
Postbus 70.000
7500 KB Enschede
Deventer
Telefoonnummer:088-0193930
E-mailadres: Website: Contactpersoon:Monique Kleefstra
Tijdens deze tweede module binnen de leergang Loopbaanbegeleiding word je klaargestoomd om aan de slag te gaan als loopbaancoach. Actuele ontwikkelingen, zoals de flexibilisering van arbeid, de noodzaak tot het vergroten van de in- en externe mobiliteit van werknemers, maar ook veranderende wetgeving zorgen voor een toename van het aantal overgangsmomenten in de loopbaan. De verantwoordelijkheid voor de loopbaanplanning ligt steeds meer bij het individu (werknemer, werkzoekende, student) zelf. Hij of zij wordt geacht zelfsturend te zijn in zijn of haar loopbaan. Door de toegenomen dynamiek op de arbeidsmarkt groeit de behoefte aan professionele loopbaanbegeleiding. Je krijgt inzicht in de plaats en de noodzaak van loopbaanbegeleiding in de huidige samenleving en arbeidsmarkt. Je doet kennis op van de fasering van loopbaanbegeleiding en leert te werken met een praktisch model voor loopbaanbegeleiding, bestaande uit vijf fasen: Acceptatie van de huidige situatie; Analyse van kwaliteiten en beperkingen; Vertalen naar concrete opties en (beroeps)mogelijkheden; Verkennen van (nieuwe) mogelijkheden; Realisatie: opstellen en uitvoeren van doelen en een actieplan.
Doelgroep:De module is bedoeld voor mensen die al enige tijd werkzaam zijn als medewerker mobiliteitsbureau, HRM-functionaris, consulent arbeids(re)-integratie, arbeidsdeskundige, (studie)loopbaanbegeleider of coach. Wellicht werk je voor een re-integratiebedrijf, mobiliteitscentrum, adviesbureau of een HRM-afdeling. Deze module past vooral goed bij je, wanneer je tijdens je werk steeds vaker te maken hebt met cliënten of werknemers die zich willen - of moeten - oriënteren op hun loopbaan. Dit kan noodgedwongen zijn, bijvoorbeeld vanwege reorganisatie, ontslag of arbeidsongeschiktheid, maar ook vrijwillig als motief voor zelfontplooiing of persoonlijke ontwikkeling. Je ervaart een toenemende behoefte aan professionalisering binnen je werk en voelt de behoefte om verder te groeien als loopbaancoach.
Omschrijving:Tijdens Loopbaancoaching (module 2) wordt vooral aandacht besteed aan ervaring opdoen met coachen. De coaching richt zich op het versterken van de zelfsturing van de cliënt om opties, die aansluiten bij persoonlijke wensen en mogelijkheden, te onderzoeken en te realiseren. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de inzet van loopbaanbegeleidingsinstrumenten. Deze onderwerpen komen aan bod tijdens de module: Het voeren van een loopbaandialoog; Kennismaken met en toepassen van loopbaaninstrumenten; Reflecteren op de informatiewaarde en toepassingsmogelijkheden van de instrumenten; De beoordeling van het instrument: hoe pas ik dit instrument toe in mijn dagelijkse praktijk?; Hoe is mijn professionele handelen met betrekking tot de verschillende gespreksthema’s en begeleidingsinstrumenten? Theorie Mens Arbeid: Theoretische inkadering loopbaanbegeleiding; Moderne loopbanen: employability, talentontwikkeling en duurzame inzetbaarheid; Transitieprocessen: fasen en kenmerken; Methodische inkadering loopbaanbegeleiding; Het profiel van de loopbaanbegeleider. Er vinden tussentijds vier begeleide intervisiebijeenkomsten plaats in kleinere groepen. Daarin word je uitgenodigd tot reflectie op je Persoonlijk en Professioneel Ontwikkelen (PPO). Tevens werken we met acteurs om je de kans te geven gesprekstechnische vaardigheden te oefenen en feedback te ontvangen op zowel deze vaardigheden als op jouw houding als professional.
Professionele attitude: 9
uur
Coachen en Adviseren: 9 uur
Methoden, technieken en
instrumenten: 14
uur
Loopbaankunde en
arbeidsmarkt: 9 uur
Algemene basiskennis: 4 uur
45 uur
Totaal aantal uren tijdbesteding zelfstudie, onbegeleide groepsactiviteiten, huiswerk:45 uur
Totale studielast:90 uur (60 PE punten)
Voor toelating tot de module is minimaal een werk- en denkniveau op hbo-niveau vereist, bij voorkeur een opleiding Personeel en Arbeid of agogische achtergrond. Of je hebt de module Loopbaanoriëntatie en -advisering met goed gevolg afgerond.
Toelatingseisenwerkervaring op het gebied van loopbaanprofessie:Relevant werk is bijvoorbeeld een functie binnen de loopbaanbegeleiding, advieswerk, coaching, arbeidsre-integratie, Personeel en Organisatie of aanverwant.
Aanmeldings- / toelatingsprocedure:Je wordt toegelaten als je voldoet aan de toelatingseisen. Een intakegesprek wordt eventueel gepland. Aanmelden kan via de digitale aanmeldformulier op www.saxion.nl; Link: https://shop.saxion.nl/nl/Cursussen/Loopbaancoaching/p/KCS177
Startdata:De module start in voorjaar en/of najaar. Voor specifieke data kijk op de website. Link: https://shop.saxion.nl/nl/Cursussen/Loopbaancoaching/p/KCS177
Ja, Elk onderdeel wordt afgesloten met een opdracht. Per opdracht wordt je beoordeeld door de docent d.m.v. een beoordelingsformulier. Bij een onvoldoende resultaat krijg je een herkansing.
Diploma of certificaat:Ja, Als je een voldoende hebt behaald voor alle vakken dan ontvang je het certificaat van Saxion hogeschool Academie Mens en Arbeid van de Module Loopbaancoaching .
€ 2.375,00
Wordt de opleiding bij open inschrijving aangeboden?Ja
Wordt de opleiding `in-company` aangeboden?Ja
Totale duur (doorlooptijd) van de opleiding:4 maanden
Opleidingsdagen / avonden en verdeling over de opleidingsduur:De lesdagen zijn op de woensdag van 15.15 uur tot 20.30 uur.
Minimum / maximum aantal deelnemers:Minimum 6 deelnemers, Maximum 12 deelnemers
Keurmerken / erkenningen / accreditaties:De Academie Mens en Arbeid staat goed aangeschreven in het werkveld. Onze curussen zijn CEDEO-erkend.
Sinds wanneer bestaat opleiding:2001
Aantal mensen dat de opleiding mer succes heeft afgerond:meer dan 200, maar minder dan 600
Aanvullende informatie:Vragen? Neem contact met ons op: Monique Kleefstra, Projectcoördinator Telefoon: 088 - 019 3930, Mobiel: 06 - 130 464 63, E-mail: m.kleefstra@saxion.nl
Laatst bijgewerkt op:02-07-2019 15:23
Nog geen feedback gegeven.