Waar sta ik nu en waar wil ik naar toe? Kom naar de Week van de Loopbaan!

Waar sta ik nu en waar wil ik naar toe? Kom naar de Week van de Loopbaan!

Voor de derde keer zetten loopbaanadviseurs in het hele land tussen 19 en 25 september hun deuren open tijdens de Week van de Loopbaan. Dit is een initiatief van Noloc, de vereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches. Een mooie kans om eens gratis kennis te maken met een loopbaanadviseur bij jou in de buurt.

Loopbaanadviseur Jeanette Seesing doet dit jaar voor het eerst mee. Zij heeft er zin in. “Dit jaar kunnen we helemaal zelf bepalen wat wij de bezoekers aanbieden. Die vrijheid past bij mij. En ik kan zo in contact komen met mensen voor wie ik wellicht iets kan betekenen.”

Voor collega Carla Huppelschoten is het alweer de derde keer dat zij meedoet. Ook dit jaar verwacht ze weer volgeboekt te zijn. Haar ervaring is dat de Week van de Loopbaan een laagdrempelige manier is om een antwoord te krijgen op een werk gerelateerde vraag waar je mee rondloopt. Veel mensen zijn al lange tijd op zoek naar ander werk of twijfelen of zij in hun baan nog wel op hun plek zitten. Uit vorige jaren blijkt dat mensen het prettig vinden om advies te krijgen van een deskundig loopbaanadviseur.

Wat is het verschil met de ondersteuning die het UWV aan de werkzoekenden biedt? Carla en Jeanette zijn hier duidelijk over. De loopbaanadviseur biedt maatwerk. Het UWV levert een vast programma voor iedereen, ongeacht het niveau of de voorkennis van de deelnemers. Er wordt wel de nodige kennis geboden over solliciteren of netwerken, maar er is geen gelegenheid om de diepte in te gaan of met deze vaardigheden te oefenen. Gesprekken met een loopbaanadviseur zijn juist heel toegespitst op je eigen situatie. De loopbaanadviseur heeft een onafhankelijke positie en het belang van de cliënt staat voorop.  Uitgangspunt is: wat heb jij nu nodig? Je eigen loopbaanvraag staat centraal en je krijgt informatie, tips en tricks waar je direct mee verder kunt. Een ander verschil is natuurlijk dat het loopbaangesprek tijdens de Week van de Loopbaan wel gratis is, maar dat geldt natuurlijk niet als je kiest voor een vervolgtraject.

De Week van de Loopbaan is er voor iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond. De vragen waar mensen mee komen, zijn heel divers. Bijvoorbeeld: Zit ik nog wel op de goede plek? Hoe zoek ik effectief werk? Hoe zet ik social media in om werk te vinden? Ik word nergens aangenomen, wat kan ik nog meer doen dan ik nu doe? Ik heb het gevoel dat ik niet meer op de goede plek zit, ik wil wel een stap zetten maar weet niet welke kant op. Of in het geval van jongeren die klaar zijn met hun opleiding: het lukt mij niet om aan werk te komen, hoe kan ik het aanpakken?

De gesprekken tijdens de Week van de Loopbaan duren een uur. Carla en Jeanette: “Het hangt natuurlijk af van het probleem, maar meestal is dat voldoende. Zie het als een eerste hulp bij loopbaanvragen. Het is wel belangrijk dat er een concrete vraag ligt. En het helpt om van tevoren het cv toe te sturen en via de mail de vraag toe te lichten, zodat we tijdens het uur direct doelgericht aan de slag kunnen.”

Waarom zouden mensen die nog twijfelen zich moeten aanmelden voor de Week van de Loopbaan? Carla en Jeanette: “Na afloop van een loopbaangesprek zeggen mensen vaak tegen ons: dit had ik al veel eerder moeten doen. Mensen denken soms dat het hun tijd wel zal duren. Maar vaak gaat het niet vanzelf over en kan de situatie zelfs verslechteren. Wacht niet af maar neem jezelf serieus en kom in actie. Wat heb je te verliezen?”