Verdiepingssessie Verbindingen: Waarden in ons werk als loopbaanprofessional

Waarden in ons werk als loopbaanprofessional

Op 20 september vond de Noloc verdieping sessie plaats van Jouke Post: ‘Waarden in ons werk als loopbaanprofessional.’ In deze bijeenkomst gingen de 35 deelnemers in op de verbinding tussen de loopbaanprofessional en de maatschappelijke context. Het was bijzonder inspirerend en zinvol ons vak eens kritisch tegen het licht te houden!

Jouke behandelde aan de hand van een artikel ‘Neoliberalism and knowledge interests in bounderyless careers discourse’ (University of Waikato) op welke manier wij als loopbaanprofessionals een rol spelen in het bevestigen c.q. versterken van de maatschappelijke ontwikkelingen rond o.a. flexibilisering en loopbaanzelfsturing. Door de deelnemers actief aan het werk te zetten rondom deze thema’s werden we ons meer bewust van deze politieke en maatschappelijke dimensies van het vak.

De sessie zat boordevol kennis en interactie en liet ons kennismaken met een aantal (recente) publicaties in de vakliteratuur over deze thematiek en een typologie van de (sociaal)politieke dimensies van loopbaanbegeleiding. Aan ons om daar in kleine groepjes op te reflecteren.

Het was een levendige discussie, over discoursen, ambivalenties, willen en moeten. Absoluut ‘Food for Thought’, zoals dat heet. Heel leerzaam en uitdagend om vanuit een meer abstract perspectief naar ons vak te kijken en zo je mening en inzicht aan te scherpen. Dat heeft beslist invloed op de wijze waarop je jezelf en je vak vormgeeft. Ik kijk uit naar de volgende sessie!

Jouke Post is docent loopbaanbegeleiding bij de Academie Mens Arbeid, Saxion Hogeschool en als docent verbonden aan de Master Loopbaanmanagement van Noloc en OU. Daarnaast is hij werkzaam als Loopbaanspecialist bij James Loopbaan/CNV.

Bron: Noloc
Foto: Ester Leibbrand