Van loopbaanadviseur naar kennisprofessional

Ik weet niet hoe lang Noloc bestaat, maar vrijwel vanaf het begin was ik lid als loopbaanadviseur. Plotseling is dat veranderd.
Els Ackerman - Kennisprofessional

Mijn vroegere werkgever John van Hecke was een van de oprichters van de Noloc. Geen vereniging in die tijd, maar een orde. Heel chic dus. En hij vond dat zijn medewerkers lid moesten zijn. Ik werkte vanuit mijn ervaring als beroepskeuze-adviseur bij het commerciële bureau, als loopbaanadviseur bij de rijksoverheid en als ervaringsdeskundige vanuit mijn opleiding psychosynthese.

Daarnaast ontwikkelde ik mij via een cursus in het schrijven van columns en vond een plaats als columnist over loopbaankwesties en de arbeidsmarkt in het toenmalige weekblad Intermediair. Daarnaast gaf ik 12 jaar les in het schrijven van columns en autobiografisch schrijven via een culturele instelling. Tenslotte heb ik sinds 2000 de rubriek 'Loopbaanadvies' gemaakt op de website van Intermediair. Uitgeknipte stukjes vond ik soms terug op prikborden van werkgevers.

Naast dit alles was ik redactielid van LoopbaanVisie, waarvoor ik recensies schreef van vakliteratuur en columns over van alles en nog wat. Bovendien publiceerde ik twee boeken bij Uitgeverij Spectrum: 'Help ik zoek mijn passie' en 'Loopbaanplanning. Richting geven aan je carrière'.

Bij het CMI was ik jarenlang mentor en heb in die hoedanigheid veel collega's begeleid bij hun certificering.

Na de opheffing van het loopbaanbureau waar ik werkte begon ik als zzp'er, met succes, ook al vind ik mijzelf geen geboren ondernemer.
De pensioengerechtigde leeftijd ben ik al aardig voorbij, ik werk allang niet meer fulltime, maar toen ik er over dacht mijn lidmaatschap van de Noloc misschien maar eens op te zeggen, kreeg ik de uitnodiging om verder te gaan als kennisprofessional.

Ik hoop mijn kennis en ervaring van dit vak voor de Noloc te kunnen inzetten, met plezier overigens. Want ik houd van dit vak, en van de mensen die het uitoefenen. Wat ik te bieden heb is mijn ervaring en een goed overzicht van hoe sinds 1971 de wereld van beroepskeuze en loopbaanadvies is veranderd.