#Ontwikkeladvies – regelwijziging januari 2019

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf begin augustus 2020 kosteloos een ontwikkeltraject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur.
Lees meer

Per begin 2019 is een regelwijziging voor het Ontwikkeladvies ingegaan. Hierdoor kan iedere werkende die 45 jaar of ouder is en gemiddeld 12 uur per week werkt hiervoor in aanmerking komen. Het resulteerde direct in veel activiteit op social media en wij merken het ook aan het aantal loopbaanadviseurs dat zich inmiddels nieuw heeft aangemeld om mee te doen en het aantal aanmeldingen dat in de 2e week van het jaar al bij het ministerie binnenkwam.

Alle doelgroepen, inclusief zelfstandigen zonder personeel
Op 8 januari ontvingen jullie onze speciale mail, die begon met deze informatie:

Zoals je mogelijk al hebt gehoord via het nieuwsbericht van 31 december jl. is de subsidieregeling Ontwikkeladvies toegankelijk geworden voor ALLE beroepsgroepen en verlengd. Wij zijn hier heel blij mee en wij hopen jij en jouw (potentiële) klanten ook! Je kunt het op de website van Noloc allemaal nalezen en terugvinden qua gewijzigde formulieren, brochures en handleidingen. Tevens zouden wij je aanraden om infodoc 1 en de Q&A-doc 1a op de bibliotheek van Noloc te lezen om snel in- of bijgelezen te zijn

Handige nieuwe informatie om te weten

Naar aanleiding van de eerste twee weken reacties en veelheid aan vragen hebben wij doc  1 nog iets verder verbeterd, zodat jullie ons of het ministerie zo min mogelijk nodig hebben om je weg te vinden.

Handleidingen
Een van de zaken die we daarin meer aandacht hebben gegeven zijn de handleiding Ontwikkeladvies en de handleiding Ontwikkeltraining. Zodra je op basis van doc 1, website ministerie  Q&A een keuze hebt gemaakt of je mee wilt gaan doen is het handig om die twee door te nemen. Daar staat stap voor stap in uitgelegd hoe je te werk moet gaan om alles goed te regelen. Je kunt ze vinden in de Noloc bibliotheek, document 13 en 14.

Contact ministerie bij vragen - niet mevrouw Vink bellen ajb.
Het ministerie is voor vragen bereikbaar telefonisch en per e-mail. De gegevens vind je op de contactpagina van de website van het ministerie.

Sommigen van jullie noteerden de naam en het nummer dat stond op een van de persberichten van het ministerie en belden deze dame voor informatie. Mevrouw Vink, is echter alleen contactpersoon voor de pers en wij verzoeken je of jullie haar niet willen bellen mocht jij dat nummer toevallig ook hebben opgeslagen. Zij weet inhoudelijk namelijk niks van de regeling.

Namens haar en ons bedankt voor jullie medewerking!

Folder Ontwikkeladvies in Noloc stijl
We hebben de folder Ontwikkeladvies voor loopbaanadviseurs net als vorig jaar in een Noloc layout verwerkt, zodat wij deze kunnen uitdelen op congressen en bijeenkomsten. Jullie kunnen de folder delen via social media, in de handtekening onder jouw mail, op jouw website etc. Hierbij de link naar de folder, die ook altijd terug te vinden is in de bibliotheek (doc 2a).

Tijdelijk niet beschikbaar -> zet optie Ontwikkeladvies uit.
De toestroom tot de Noloc database wordt steeds groter en het is belangrijk dat als mensen een loopbaanadviseur zoeken, ook daadwerkelijk bij iemand terecht kunnen. Mocht jij een bepaalde periode niet beschikbaar zijn (bijvoorbeeld: te druk) zet dan zelf de optie Ontwikkeladvies ‘uit’ in jouw profiel. We zijn samen verantwoordelijk dat onze database soepel werkt en mensen worden geholpen.

Communicatie, profiel en Ontwikkeladviesdatabase

Specialiteit aangeven in jouw profiel
Ben jij loopbaanadviseur voor het Ontwikkeladvies, dan is het handig om in jouw profiel beter dan eerder nog aan te geven waar jouw specialiteit zit. Omdat alle type werkenden en werkgever nu naar Noloc’s database worden verwezen is het handig als potentiële klanten, die op zoek zijn naar een loopbaanadviseur, zo goed mogelijk kunnen zien waarom ze voor jou zouden moeten kiezen op basis van jouw achtergrond en ervaring.

Ervaren marketeers zeggen,” maak een top 5 en niet meer, dat is fijn voor jouw lezers. Zorg daarbij dat de inhoud op jouw website en/of LinkedIn profiel up to date is en alle linken werken”.

Noloc logo op jouw uitingen gebruiken
Nu ons vak zo’n zichtbaarheid krijgt is het verstandig om met z’n allen te zorgen dat men Noloc en jou als lid weet te vinden. We raden je dan ook aan om op al jouw uitingen jouw Noloc erkenning zichtbaar te maken en de instellingen in jouw profiel zo te zetten dat je op de site van Noloc zichtbaar bent voor bezoekers. Zo maken we met elkaar mogelijk dat steeds meer mensen ons, en ook jou als lid, weten te vinden en daardoor professioneler met loopbaan- en ontwikkelvragen aan de gang kunnen.

Inhoudelijke info over de subsidieregeling

Ontwikkeladvies ook groepsgewijs mogelijk
Naar aanleiding van verzoeken uit het werkveld is de werkwijze voor het Ontwikkeladvies flexibeler geworden. Naast vier individuele contacturen met jouw klant is het ook mogelijk drie individuele uren te spenderen plus een groepsbijeenkomst van minimaal 2 uren.

Vereisten loopbaanadviseurs en aspirant Noloc lid
Het voordeel van het behalen van de Noloc erkenning is dat je als je erkend bent automatisch aan twee van de drie criteria voldoet om mee te mogen doen aan de subsidieregeling. Wel zo makkelijk.

BTW en het Ontwikkeladvies
Deze vraag blijft terugkomen, omdat het ministerie ‘m wat abstract en juridisch beantwoordt. Dat is wel correct en terecht overigens, echter roept nog wel eens vragen op. De subsidieregeling, die wordt gehanteerd, kun je zien als een vergoeding voor tegenprestatie. Dit betekent dat, als je ondernemer bent voor de BTW, er BTW moet worden afgedragen over het totaal ontvangen bedrag. Afhankelijk van jouw situatie als loopbaanadviseur draag je wel of geen BTW af. De meeste leden van ons werken als ondernemer of vragen de subsidie aan voor een onderneming en bijv. dienen 21% van de € 600 van een Ontwikkeladvies af te dragen (zijnde € 104,13). Voor de trainingsbedragen geldt natuurlijk hetzelfde.

Ter inspiratie!

Topprestatie Caroline Krul, 60 trajecten al gedaan!
De loopbaanadviseur met de meeste trajecten tot nu toe is Noloc/CMI lid Caroline Krul. Vanaf het begin was zij actief te zien rondom het Ontwikkeladvies en binnenkort kunnen jullie meer over haar lezen in LoopbaanVisie. Wat zij vooral aangeeft leuk te vinden is dat allerlei mensen, die niet zo snel met loopbaanadvies in aanraking kwamen tot nu toe, daar nu wel voor in aanmerking komen en hun weg weten te vinden. Caroline, gefeliciteerd met de mooie resultaten tot nu toe voor en met jouw klanten.

Website ‘Hoe werkt Nederland’
De website ‘Hoe werkt Nederland’ heeft een verkorte URL gekregen voor de pagina persoonlijk Ontwikkeladvies: http://bit.ly/HWNinfoOA. Deze kun jij gebruiken op social media samen met #HoewerktNederland.

Omdat mensen bij ons snel een loopbaanadviseur voor speciaal het Ontwikkeladvies kunnen vinden hebben wij een prominente plek gekregen op deze pagina. Dank en lof aan het ministerie!

Interessante artikelen over het Ontwikkeladvies
Onderstaande partijen maakten melding van het Ontwikkeladvies:

Margriet
Margriet plaatste een van de eerste artikelen. Lees het hier.
Belangrijk medium, omdat zij in contact zijn met een deel van de mensen, die we graag willen aanspreken en bereiken.

ZiPconomy en Leni Minderhoud
Daarna volgde al snel het artikel in de digitale nieuwsbrief van de club die alles weet over (de inhuur van) zelfstandigen zonder personeel. Zij werkten hierin samen met Noloc lid, Leni Minderhoud.

XpertHRactueel en Judith Semeijn
‘Onze’ hoogleraar Judith Semeijn in een artikel van XpertHRactueel. Net als vorig jaar zet zij zich in om werkgevers ervan te doordringen hoe belangrijk het Ontwikkeladvies is voor hun organisatie en werkenden.

Open Universiteit
Toen volgde ook al snel de Open Universiteit, die zowel haar eigen hoogleraar als Noloc in het licht zette op hun website.

VACO, bedrijfstak organisatie voor de banden- en wielenbranche
Natuurlijk doet VACO, de eerste partij die een compleet Ontwikkelvoucher introduceerde, weer mee om ook het Ontwikkeladvies ruime aandacht te geven binnen haar programma voor duurzame inzetbaarheid. Lees er hier meer over!

Vragen over het Ontwikkeladvies

Mocht je nog vragen hebben dan verwijzen we je graag naar de informatie op de bibliotheek van Noloc en de Q & A (meest gestelde vragen en antwoorden), die het ministerie heeft samengesteld. Ook kun je contact opnemen met het ministerie als het om inhoudelijke vragen over de subsidieregeling gaat.

Mocht je na deze info waar alles in is verwerkt en contact met het ministerie nog meer vragen hebben, dan ben je natuurlijk welkom om die via info@noloc.nl te stellen.

Deze worden beantwoord door onze collega's van het secretariaat i.s.m. of door Marjolein Hins, coördinator Ontwikkeladvies. Zij onderhoudt de contacten om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen tussen alle betrokkenen.

Vragen omtrent de werking van de zoekoptie op de Noloc website en overige vragen zullen via info@noloc.nl of telefonisch door de collega’s van het secretariaat worden beantwoord.

Met vriendelijke groet en veel succes met het ontwikkeladvies,
Team Ontwikkeladvies

Team Ontwikkeladvies is een samenwerking tussen de teams Marktontwikkeling, Ontwikkeling en Professionaliteit, project Ontwikkelvoucher en Belangenbehartiging met linken naar Marketing en PR, secretariaat en bestuur.