Minor Jobcoaching bij Saxion nu ook Noloc-erkend

Wist jij dat er Noloc-erkende jobcoachopleidingen zijn? Tijdens een onafhankelijke audit wordt een opleiding getoetst aan de visie en eindtermen voor jobcoachopleidingen. Studenten krijgen een apart certificaat bij afronding van een Noloc-erkende jobcoachopleiding. De post-hbo opleiding bij Saxion was al één van de vier Noloc-erkende opleidingen. Nu is de minor ‘Jobcoaching van mensen met een arbeidsbeperking’ daarbij gekomen. Dat is natuurlijk een felicitatie waard.

We spraken Marjon Smidt en Jan Woldendorp van Saxion Academie Mens en Arbeid over de minor. Jan vertelt dat de studenten al stonden te popelen om hun certificaat in ontvangst te mogen nemen. Hij is ze persoonlijk bij ze gaan rondbrengen.

Waarom deze minor?

De opzet van de post-hbo opleiding en de minor is redelijk vergelijkbaar. Het programma van de post-hbo opleiding hebben ze als het ware in de bachelor laten zakken en vervolgens een goede invulling gezocht voor het praktijkgedeelte. Door de vele contacten van Saxion met het werkveld is dat goed te organiseren. Het belangrijkste verschil is de doelgroep. De post-hbo opleiding is voor mensen die al werkzaam zijn als jobcoach en hun professionaliteit willen vergroten en versterken. Bij Saxion realiseerden ze zich dat er nog geen jobcoachopleiding was voor young professionals die de arbeidsmarkt nog niet hebben betreden, maar wel interesse hebben om zich die kant op te bewegen of er in elk geval meer over willen weten. Dat kunnen studenten zijn van het eigen opleidingsinstituut, maar ook van andere hbo-instellingen. Het is een gevarieerde groep waardoor de studenten juist veel van elkaar kunnen leren. Jan geeft ook aan: ‘Nieuw bloed in het vak, dat is toch echt een aanwinst en geeft weer nieuwe impulsen. Geweldig om te zien dat er bij deze jonge mensen oprechte interesse is voor jobcoaching. Ze zijn er vaak mee in aanraking gekomen door een eerdere stage of omdat ze iemand in hun omgeving kennen die door een jobcoach is begeleid.’

Wat willen jullie aan de studenten meegeven?

Belangrijk om aan de studenten mee te geven zijn de grotere maatschappelijke bewegingen. Het vakgebied wordt in de opleiding in een breder theoretisch kader geplaatst. Zo komen we uit een periode met veel nadruk op marktwerking en zien we nu dat de overheid weer meer betrokken is. Kijk bijvoorbeeld naar de Banenafspraak. Ook is er bij werkgevers veel aandacht voor social responsibility en inclusief HRM. Dat neemt niet weg dat je je als jobcoach nog steeds een beetje activistisch zult moeten opstellen en echt moet gaan voor je klant en niet zomaar genoegen moet nemen met een nee in de organisatie. Ook leerzaam is de kruisbestuiving tussen de jobcoachopleidingen, de andere opleidingen van Saxion Academie Mens en Arbeid en de lectoraten.

Waarom is de Noloc-erkenning belangrijk?

Jan en Marjon antwoorden dat ze de meerwaarde zien van samenwerking met beroepsverenigingen zoals Noloc en dat ze de kwaliteit van hun opleiding natuurlijk graag willen aantonen. Ze willen ook graag dat studenten al vroeg verder kijken naar hun toekomst en aansluiting met het werkveld zoeken. Het is een mooi extra waardepapier dat ze fysiek in handen krijgen als eerste opstap naar de certificering richting Register Jobcoach. Al is het natuurlijk ook noodzakelijk om daarvoor vlieguren te maken in het vak.

Meer informatie over de Noloc-erkende jobcoachopleidingen vind je hier. In februari start de minor weer bij Saxion. De post-hbo opleiding bij Saxion is net begonnen. Deze start tweemaal per jaar.