Loopbaanleren voor iedereen!

Noloc Young Professionals meets NVS-NVL. Woensdag 25 september stond in het teken van loopbaanbegeleiding en loopbaanleren in het onderwijs. In samenwerking met de NVS-NVL is er een evenement georganiseerd waarin twee beroepsverenigingen de verbinding gelegd hebben en de gemeenschappelijke factor hebben opgezocht.

Het evenement vond plaats op de mooie locatie van de Nederlandse Vereniging van Schooldecanen en Leerlingbegeleiders (NVS-NVL) in Utrecht. Het is de onderwijsvereniging voor alle begeleiders in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

De avond bestond uit twee onderdelen met tussendoor een heerlijke smoothie en een broodje. Marc Drenth, beleidsmedewerker bij NVS-NVL mocht de aftrap doen en heeft de deelnemers meegenomen in de wereld van loopbaanleren in het onderwijs. Naast het volgens Marc 'verplichte nummer' over beleid, kaders en wetten, heeft hij het gehad over hoe het gaat in de praktijk en over hoe het volgens hem (en Droomloopbaan) zou moeten zijn. Een interessante en inspirerende visie met daarnaast concrete tips en tools om hier zelf mee aan de slag te gaan. 

Na de pauze hebben er twee workshops plaatsgevonden. De ene workshop werd verzorgd door Ans Venselaar, afstudeer- en stagebegeleider en voorheen docent HRM bij de Academie Mens & Arbeid bij Saxion. In deze workshop hebben we geoefend met het voeren van een korte loopbaandialoog. Vanuit een betekenisvolle situatie met de juiste vervolgvragen kan iemand in 10 minuten tot kwaliteiten en een concrete actie komen om mee aan de slag te gaan. 

De andere workshop is verzorgd door Mirjam Nagel. Provocatief coachen is uitgelegd, maar vooral ervaren. Tijdens de workshop is er veel verward en uitgedaagd, en zijn er bijnamen (waar je niet blij mee bent) uitgedeeld. Door elkaars handen te schudden is bepaald of iemand een ‘onder of boven’ persoon is, en is verteld hoe je daar mee om kan gaan. Maar, er is vooral heel veel gelachen!

Het was een geslaagd evenement met bruikbare handvatten voor in de praktijk. Leuk nieuws! We gaan de samenwerking voortzetten door volgend jaar opnieuw een evenement te organiseren met NVS-NVL. Jullie worden op de hoogte gehouden.