In de schijnwerpers: mentale kracht

Iedereen heeft te maken met veranderingen, uitdagingen, stress of tegenslag. Je mentale kracht bepaalt hoe je daarmee omgaat. Daar is niet één effectieve manier voor. Er zijn maar liefst acht factoren die een rol spelen en dat pakt voor elk individu weer anders uit. Loopbaanadviseurs en Noloc-leden Erik Kaptein en Colinda van Dijk schreven er samen met topscheidsrechter Jochem Kamphuis een boek over: “Mentale kracht, je kunt het gewoon trainen’. Op een warme zomerse middag presenteerden de auteurs het boek aan het bestuur van Noloc.

In hun boek beschrijven zij wat ze hebben geleerd uit de vele gesprekken over dit thema. Wat is mentale kracht nu precies en hoe kun je het ontwikkelen? Wat zijn recente onderzoeksinzichten naar mentale kracht in relatie tot corona en leiderschap? En hoe pas je dat toe in loopbaanbegeleiding?

Meerwaarde voor loopbaanbegeleiding

Colinda vertelt dat mensen die op zoek zijn naar ander werk kwetsbaar kunnen zijn. Het gaat immers echt over jezelf. Je kunt mensen heel gericht helpen met zelfinzicht, maar vooral ook om echt in actie te komen. In loopbaanbegeleiding werk je er natuurlijk aan dat kandidaten meer inzicht krijgen in de eigen competenties en weten waar ze naartoe willen. Wat vaak het allerbelangrijkste is om mensen ook in actie te laten komen. Wat beperkt ze om te doen wat ze willen doen?  Met de juiste interventie uit je gereedschapskist waarmee je werkt bij mentale kracht kun je heel gericht aansluiten op de persoon die je begeleidt.

Erik vertelt: “Vaak handelen we reactief. Er is je iets overkomen en je vraagt je af hoe je weer terugveert. Maar je kunt ook heel goed preventief met mentale kracht aan de slag. Mentale kracht is ontwikkelbaar en maakt je blijvend beter in je werk. Als je het traint in voorbereiding op een verandering, verklein je de impact van die verandering. Het is daarmee heel geschikt als instrument voor duurzame inzetbaarheid.

En Colinda voegt nog mooi toe dat het ook echt loont om zelf als loopbaanprofessional met je mentale kracht aan de slag te gaan, want dat geef je door!

Doe mee en win!

Geïnspireerd geraakt door dit artikel? We mogen drie exemplaren van hun onlangs verschenen boek “Mentale kracht, je kunt het gewoon trainen” weggeven. Laat via info@noloc.nl weten waarom jij dit boek goed kunt gebruiken als loopbaanadviseur, en maak kans!