Flinke stijging aantal vacatures in vierde kwartaal 2020. Vooral meer vraag naar ICT personeel

Uit het arbeidsmarktonderzoek van Matchcare blijkt dat in het vierde kwartaal van 2020 de vraag op de arbeidsmarkt gemiddeld met 28 procent is gestegen in vergelijking tot het derde kwartaal. Vooral in de ICT is de groei indrukwekkend met 45 procent meer vacatures.

De werkgelegenheid stijgt in alle provincies, maar het hardst in de provincie Utrecht met zo’n 33 procent. In Zeeland is er wel sprake van een stijging, maar niet zo sterk als in de andere provincies. Logisch verklaarbaar, aangezien de werkgelegenheid in Zeeland voor een belangrijk deel leunt op het toerisme.

Meer vacatures voor ICT’ers

Wat vacature-aantallen betreft is te zien dat de vakgebieden ICT, Techniek en Bouw, architectuur en infratechniek het meest zijn gestegen. In de ICT groeide het aantal vacatures zelfs met 45 procent. Voor Onderwijs, opleiding en training waren ook veel meer vacatures dan in het derde kwartaal. De vraag stijgt niet in alle vakgebieden. Horeca, Persoonlijke dienstverlening en Recreatie, sport en toerisme zien het aantal vacatures dalen, voor de Horeca zelfs met 41 procent.

Er is nog steeds veel vraag naar technische functies.

Veelgevraagde beroepen blijven: Onderhoudsmonteur machines en Supervisor van bouwbedrijf medewerkers. Daarnaast is het aantal vacatures voor Software developer met meer dan 50 procent toegenomen.

Deze rapportage is gebaseerd op de Matchcare vacaturebank. Hierin worden dagelijks alle online vacatures van Jobfeed opgenomen, die vervolgens ook dagelijks geclassificeerd worden op het beroepenmodel. Hiermee wordt de arbeidsmarktinformatie verrijkt en kunnen ontwikkelingen gevolgd worden op vakgebieden, beroepen en ook op kenmerken als talenten en vaardigheden.

Bekijk hier de infographic 'wat wordt gevraagd op de arbeidsmarkt'