Felicitatie voor 1e nieuw gecertificeerde Register Loopbaanprofessional!

Noloc vindt het belangrijk dat deskundige, kwalitatief hoogwaardige loopbaanprofessionals en jobcoaches herkenbaar zijn voor zowel opdrachtgevers als cliënten. Daarom stimuleert zij beroepserkenning. Deze maand kunnen wij Judith Op ’t Veld feliciteren met haar certificering.

Judith Op 't Veld is de allereerste loopbaanprofessional die het nieuwe certificeringsproces voor Register Loopbaanprofessional heeft doorlopen. We spraken haar over haar ervaringen.

Ben je al lang in het vak werkzaam?

Ik zit nu ruim tien jaar in het vak. Ik was zelf in het begin van mijn loopbaan wat zoekende. Ik heb verschillende banen uitgeprobeerd. Toen ik bij een assessment bureau kwam te werken, werd mijn interesse gewekt voor het loopbaanvak. Daar is mijn reis begonnen. Naast een opleiding tot loopbaan- en mobiliteitsadviseur ben ik gecertificeerd als coach (Academie voor Coaching) en heb ik de opleidingen ACT en CSR stress en burn-out coaching voltooid. Tot op de dag van vandaag hou ik erg van dit vak. Het is zo veelzijdig. Je kunt met cliënten  echt de diepte in om bijvoorbeeld bepaalde patronen te ontdekken en te onderzoeken wat zij écht belangrijk vinden. Ook wat daarop volgt, mensen concreet helpen om loopbaanacties in gang te zetten, vind ik mooi om te begeleiden.

Hoe kwam je tot het besluit om je te certificeren?

In 2015 heb ik mijn eigen bureau opgericht, JOCL coaching & loopbaanadvies. Dat combineerde ik tot voor kort met een baan als loopbaancoach/trainer bij de Radboud Universiteit.  In mijn vaste dienstverband was de kwaliteit en mijn ontwikkeling geborgd en had ik collega’s om mee te sparren over het vak. Nu ga ik fulltime voor mijn eigen bedrijf en dat is voor mij het uitgelezen moment om voor certificering op te gaan. Ik wil blijven werken aan mijn eigen ontwikkeling en ook naar mijn opdrachtgevers vind ik een keurmerk heel belangrijk om mij te onderscheiden. Ik heb dus echt bewust tijd vrijgemaakt om te certificeren. Afgelopen jaar heb ik al behoorlijk wat voorwerk gedaan en mijn trajecten goed gedocumenteerd. In januari was het een kwestie van goed bundelen wat relevant was voor het portfolio.

Hoe heb je het nieuwe certificeringsproces ervaren en wat heeft het je nu al opgeleverd?

In het begin was het even zoeken om de juiste informatie te vinden en in de portal echt van start te gaan. Omdat het allemaal nieuw is had ik mij al voorbereid op wat hickups, maar het viel in de praktijk reuze mee. Ik ben goed op weg geholpen door DNV GL en het secretariaat van Noloc.

De eerste vraag in het portfolio zette voor mij meteen de toon. Ik werd direct aan het denken gezet: wie ben ik eigenlijk als loopbaancoach, wat is mijn stijl, wat vind ik belangrijk, met welke ideeën of misschien wel illusies ben ik het vak ingestapt en wat heb ik inmiddels losgelaten of juist behouden. Het was best pittig, maar er kwam een mooi proces op gang om met mijzelf en mijn eigen ontwikkeling aan de slag te gaan. En daar kwamen zeker ook genietmomentjes bij kijken. Zo was ik in de beginperiode van het uitoefenen van mijn vak veel meer met het resultaat bezig: veelal het vinden van een oplossing voor mijn cliënt. Nu weet ik dat ik niet degene ben die het vraagstuk van mijn cliënt altijd hoeft op te lossen. Ik stem veel meer af op de cliënt en zijn of haar doel.. Een nieuw perspectief of richting is ook al resultaat. Of een helder beeld van de eerste stapjes die gezet kunnen worden. Zo kan het resultaat van de begeleiding zich in allerlei gedaantes laten zien.

Het gesprek over mijn portfolio dat volgde vond ik een heel mooie toevoeging. Ik vond de assessoren heel kundig, vriendelijk kritisch en professioneel. Ze hadden zich goed voorbereid. Ik heb het echt als een verhelderend gesprek ervaren. Niet als een verhoor of als een verkapt coachgesprek, wat natuurlijk zomaar een valkuil kan zijn van je vakgenoten. Ze hadden mooie vragen die echt over mijn ontwikkelingsproces, aanpak en mogelijke dilemma’s in het vak gingen.

Heb je nog een tip voor leden die voor certificering staan?

Het advies: geniet van de weg ernaartoe is zeker op zijn plaats. Het lukte mij om het einddoel, de certificering, even los te laten en van een afstandje naar mijzelf als loopbaanprofessional te kijken. Mijn tip: blijf bij het invullen zo dicht mogelijk bij hoe jij in het vak staat. Wat jouw visie is. Wat jouw doel is als loopbaanprofessional. Wat je volgende ontwikkelingsstap is.

En wat is jouw volgende stap?

Ik ben groot voorstander van de positieve psychologie. Het uitganspunt vanuit ACT dat je niet eerst ‘gefixt’ hoeft te worden voordat je met je loopbaan aan de slag gaat, spreekt mij echt aan. Ik wil mij daar nog verder in verdiepen. Ik ben al naar opleidingen aan het kijken. En ik zou het ook erg leuk vinden om mijn kennis en ervaring naar collega’s over te brengen.