‘Dit vak maken we samen!’

‘Dit vak maken we samen!’

25-01-2023
Nieuws

Ledenraadslid Mark Ligthart, al 15 jaar loopbaancoach in hart en nieren, doet een oproep aan Noloc-leden om zich aan te melden voor de ledenraad. Zelf neemt Mark al 6 jaar deel en nog altijd vindt hij het ‘hartstikke leuk’ om als volwaardig gesprekspartner van het bestuur een steentje bij te dragen aan de groei van de loopbaanprofessie. “Je hebt in heel weinig tijd een volledig overzicht van de vereniging en ons vak. Want je krijgt echt alles mee. En dat is superfijn.”

Terugblikkend op zijn eigen carrière – van het leger en commercie tot jongerenwerker, natuurgeneeskunde en productmanagement levensverzekeringen – komt Mark op een kruispunt waarbij hij zich afvraagt: “Wat doe ik hier? Ik wil de wereld een beetje mooier maken.” Op dat moment, we spreken dan over 2007, besluit hij zijn eigen loopbaanadviespraktijk op te richten. Hij vertelt dat hij niet zozeer bezig is met ‘cv’tjes en dat soort dingen’, maar veel meer met de mens vanuit de gedachte: hoe heb je jezelf zo klemgezet?!

Verdedigingsmechanisme

“Eigenlijk ga ik met mensen om zoals ik wil dat ze met mij omgaan. Dat is de kunst van het leven”, licht Mark zijn werkfilosofie toe. “We zijn allemaal professionals en toch lopen mensen vast op delen daarvan. En als je dat echt helemaal aankijkt, dan vind je vaak dat er dingen achter zitten. We hebben een bepaald verdedigingsmechanisme opgebouwd, waardoor een stukje niet goed werkt. Als je dat in het licht kan zetten en kan ontladen, dan kun je weer verder. Ik heb mooie technieken, waar ik heel snel dingen voor elkaar kan krijgen. En als het gedaan is, dan is het ook klaar. Dan is er iets in de mens verandert, waardoor hij anders reageert. Dat is heel gaaf.”

Bij de opstart van zijn coachpraktijk sluit hij zich direct bij Noloc aan. “Ik heb nog meegemaakt dat we geen ledenraad hadden, maar een Algemene Ledenvergadering. Dan hadden we hele belangrijke onderwerpen en amper genoeg mensen om een besluit te kunnen nemen. Dat is de reden geweest dat er een ledenraad ontstaan is.”

Tijdsinvestering

Op de vraag hoeveel tijd zo’n rol als lid van de ledenraad kost, kan Mark kort zijn. “Het kost niet zo heel veel tijd. Vier vergaderingen met het bestuur, daar gaat onze eigen vergadering aan vooraf. Dus we komen vier middagen per jaar bij elkaar. Daarnaast hebben we gezegd: we willen wat meer contact hebben. Dus tussentijds praten we via Zoom met de ledenraad onderling bij. Dat is ook vier keer per jaar. Daarnaast moet je nog wat stukken lezen. Dus zeg dat het bij elkaar 5 dagen per jaar is. Natuurlijk als je interesse hebt in de kascommissie, komt dat er bijvoorbeeld bij. Maar dat bepaal jijzelf.”

Gezamenlijke doel

“Je hebt aan de ene kant heel veel zicht op de vereniging en het vak. Aan de andere kant: wij mogen ook gevraagd en ongevraagd advies geven. Dus we sparren met het bestuur; we sturen bij. Af en toe een ‘robbertje stoeien’ met bestuur, gaat de ledenraad niet uit de weg. “Dat is de positie die we hebben.” Mark benadrukt wel het gezamenlijke doel. “We willen met z’n allen Noloc verder brengen. Maar als we denken: wat zijn we aan het doen, daar gaat zoveel tijd in zitten en we hebben al zoveel dingen te doen, is dit wel de juiste keuze? Als het echt moet kunnen we ervoor liggen. Dat doen we zelden, maar het kán wel.”

Mark pakt er wat informatie bij en somt de bevoegdheden op van de ledenraad. “Ik zal het erbij pakken, want ik vergeet daar geheid wat in.” Van het vaststellen van de statuten en reglementen, jaarrekening en contributie tot het goedkeuren van jaarplannen en gevraagd en ongevraagd adviseren van het bestuur. Het lijkt best veel. 

Het loopt best gesmeerd

“Als je dit lijstje ziet, daar zou ik niet warm van worden”, lacht Mark. “Wat we eigenlijk doen is: we kijken mee wat het bestuur doet en of we daar ons als leden in kunnen vinden. We kijken naar ontwikkelingen. En we krijgen, als het goed is, van leden signalen dáár waar het niet lekker loopt. Leden weten ons te vinden, maar maken er amper gebruik van. Misschien is het eigenlijk ook wel de keerzijde van het feit dat de Noloc-organisatie best gesmeerd loopt.” 

Hé, wat doet het voor ons?

Met elkaar hebben we de taak om ons vak nog professioneler te maken. Het belang van een sterke beroepsvereniging en de kracht van een keurmerk uit te dragen richting sociale partners, de publieke en private sector, heel werkend Nederland. Mark onderstreept deze missie. “Ja! En de andere kant van het verhaal is: Noloc wordt steeds groter. Met zo’n grote organisatie en een bestuur dat best wel op een heel hoog niveau functioneert met de politiek, internationaal, UWV, sociale partners enzovoorts. Daarmee loop je het risico dat de vereniging soms wat abstract wordt.” 

“We hebben er indirect profijt van dat ons vak steeds serieuzer genomen wordt en op de kaart staat. Maar wij zijn er ook voor om te zeggen: wat zijn jullie aan het doen en waar gaat het over? Dus om de vertaalslag te maken: hé, leuk dat je ermee bezig bent, maar wat doet het voor ons? Die discussie hebben we soms van tijd tot tijd, hoor. We kunnen dingen aangeven, die ook echt worden opgepakt.” 

Het grote voordeel vindt Mark ook de ‘warme lijntjes’. “Je hebt als ledenraadslid zoveel meer ingangen om iets onder de aandacht te brengen.” 

Nieuwsgierigheid

Op de vraag wat je, naast een warm hart voor het vak, in huis moet hebben als ledenraadslid, antwoordt Mark: “Nieuwsgierigheid! Het is belangrijk dat je nieuwsgierig bent naar het vak en de ontwikkelingen in het vak. Dat is waar het vooral om gaat.” Hij benoemt dat het fijn is als je het leuk vindt om je te verdiepen in reglementen en jaarplannen. “Ik moet zeggen: dát is niet zo mijn ding”, lacht Mark, “mijn grootste motivatie is het feit dat ik het nog steeds erg leuk vind om in de ledenraad te zitten. Maar er zijn mensen die het juist leuk vinden om dat soort dingen uit te vlooien en te kijken van: goh, kan het nog anders?”

Introductieprogramma

Om constructief met elkaar in gesprek te zijn en de verantwoordelijkheden helder te hebben, vindt bij de start van de nieuwe ledenraad in mei/juni een introductiedag plaats. “Wat betekent het nou om ledenraadslid te zijn? Wat is je rol? Waar ben je toe in staat? Hoe verhoud je jezelf tot het bestuur? Het is hartstikke leuk om mee te denken en dat is ook belangrijk, maar als je dat te veel doet dan krijg je: wij van WC-Eend adviseren WC-Eend. En dat kan niet.” 

Mark stelt zich herkiesbaar en gaat wat hem betreft zijn derde en laatste termijn in. Hij heeft er zin in. “Weet je, ik leer hier zoveel van. In relatief weinig tijd weet ik wat er in de loopbaanwereld gebeurt.”

Meld je nu aan voor de ledenraad

Mark Ligthart