Hoe help je als loopbaanprofessional starters op de arbeidsmarkt?

Hoe help je als loopbaanprofessional starters op de arbeidsmarkt?

21-04-2022

Uit onderzoek blijkt dat starters een andere verwachting van de arbeidsmarkt hebben dan werkgevers. Deze discrepantie leidt tot de nodige teleurstelling aan beide kanten. Loopbaanprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen in het sollicitatie- en opstartproces bij pas afgestudeerden. In de praktijk blijkt dat hogescholen en universiteiten veelal focussen op mooie cijfers en onderzoeksvaardigheden, terwijl starters veel meer behoefte hebben aan ‘uitvoeringsvaardigheden’. Organisatieadviseur Mecheline Klijs en loopbaancoach/Noloc- lid Annebeth Schudel presenteerden gisteren hun bevindingen in het Noloc-webinar ‘Succesvol afgestudeerd en tóch niet klaar voor de arbeidsmarkt’ en gaven praktische tips.

Goed gevuld cv is niet genoeg
“Waar in mijn studie de nadruk lag op theorie en concepten, worden nu hele andere dingen gevraagd”, vertelt een starter aan Schudel. “Annebeth, help me eens met voorbereiden: wat zijn werknemersvaardigheden?” Met een goed gevuld cv is de young professional er nog lang niet. Dan begint het eigenlijk pas. Want het diploma en de kennis zorgen tezamen nog niet voor de juiste match. Wel antwoorden op de vragen Wie ben ik?, Wat kan ik? en Wat wil ik? en niet te vergeten Welke cultuur past bij mij?!

Van persoonlijk profiel naar arbeidsmarktprofiel
Een belangrijke rol is hier weggelegd voor jou als loopbaancoach om met behulp van tools en werkvormen de starter te helpen de juiste selectiecriteria te maken bij het vinden van een baan. Denk aan het inzetten van een persoonlijkheidstest en de scores bespreken tot het in kaart brengen van competenties, drijfveren en waarden. Dat alles met als doel meer zelfkennis en bewustwording bij de starter. De doorvertaling van een persoonlijk profiel naar een arbeidsmarktprofiel vindt gericht plaatsvindt en de juiste loopbaankeuze verloopt een stuk gemakkelijker.

Succesvolle onboarding
Vervolgens is een succesvolle onboarding essentieel voor de starter om z’n weg te vinden binnen de organisatie als hij eenmaal aan de slag is. Zodat hij snel het gevoel krijgt van: ik zit erbij! En zijn zelfvertrouwen groeit. Ook hierin kan jij als loopbaancoach iets betekenen. Want een eerste baan vormt een belangrijk fundament voor succes op de arbeidsmarkt. De starter kan door middel van coaching net even dat duwtje in de rug krijgen om direct al de regie te pakken bij binnenkomst.

Kijk het webinar nu terug in de Academie.
Tip! Lees ook eens het artikel van Klijs en Schudel in LoopbaanVisie over dit thema!

Even voorstellen 21 april 2022