Samen Zorgzaam – E-learning

Samen Zorgzaam – E-learning

30-03-2020
Nieuws

Bijzonder om te zien hoe inventief scholen omgaan met de plotselinge omslag naar online onderwijs zodat kinderen kunnen blijven leren. Die behoefte heb je zelf wellicht ook. 

 

Wat is je ontwikkeldoel?

Het kan zomaar zo zijn dat je door corona momenteel minder om handen hebt. En dat biedt de mogelijkheid om ‘eindelijk’ zelf iets nieuws te leren of aan je professionalisering te werken, de eigen website onder handen te nemen of zelf een nieuw (online) aanbod te ontwikkelen zodat je er helemaal klaar voor bent als alles weer op gang komt. De online microlearnings, masterclasses, webinars en MOOC’s vliegen je om de oren. Hoe ga je daar wijs mee om?  Allereerst door voor jezelf een concreet ontwikkeldoel te formuleren en daar gericht iets bij te zoeken wat passend is. Kijk wat je reëel aan tijd te besteden hebt en realiseer je dat online kennis tot je nemen je volle aandacht vereist. 

 

Online coachen

Logischerwijs zien we onder onze leden een duidelijk toegenomen leerbehoefte om online coachen en vergaderen onder de knie te krijgen. Webinars over dit onderwerp worden druk bezocht. Kijk hier het Webinar van NOBCO van 26 maart met als thema “online coachen, een introductie’ terug. We zien op sociale media signalen van leden dat zij in volle vaart experimenteren met online coachen en online workshops geven. Leren door het gewoon te doen. Dat levert ongetwijfeld een steile leercurve op. Deel vooral je ervaringen met elkaar. Noloc komt binnenkort ook met een extra online aanbod dus houd de berichtgeving in de gaten.

 

Veel gratis mogelijkheden

Veel medewerkers zitten momenteel thuis en een deel van hen wacht een onzekere toekomst. Om hun kansen op werk zo groot mogelijk te houden is het van belang om te blijven ontwikkelen. Dat kan variëren van een specifieke vaardigheid (bijvoorbeeld leren videosolliciteren via Jobon ) tot een complete online opleiding. Altijd goed om uit te zoeken of de werkgever medewerkers faciliteert in de vorm van een eigen online academy waar zij hun voordeel uit kunnen halen. Er zijn daarnaast veel online mogelijkheden, ook als je weinig financiële middelen hebt. Studytube, heeft bijvoorbeeld een online academy ‘Learn Together’ gelanceerd, waarin iedereen tot eind april gratis terecht kan voor heel veel online trainingen en microlearnings. Learnit biedt gratis cursussen voor thuisleren. Ook Skillstown stelt kosteloos een aantal online hulpmiddelen beschikbaar.

 

Universitaire kennis

Wil je er een soort leer-sabbatical van maken? Deze partijen bieden (gratis) toegang tot universitaire kennis: FutureLearnedX en
Coursera. De leergang The Science of Well-Being van Yale University, aangeboden door Coursera, kan bijvoorbeeld een verrijking van je kennis betekenen. Daarin worden nieuwe inzichten uit de psychologie gedeeld over geluk, stressreductie en hoe je kunt floreren.

 

E-learning stimuleren

Ook heb je wellicht opdrachtgevers die e-learning een boost willen geven. Het A&Ofonds Waterschappen biedt handige tips over hoe je e-learning stimuleert bij medewerkers. Wijs MKB-organisaties er eventueel op dat het mogelijk is een online leeromgeving te ontwikkelen als methode om leren te stimuleren gebruikmakend van de SLIM-subsidieregeling.