Terug naar overzicht

26
06
19

Provocatief coachen

Wie: Adelka Vendl
Waar: Droom! Elst

Noloc volgt nauwlettend de coronamaatregelen ten aanzien van evenementen en samenkomsten. Nu we elkaar weer in beperkte(re) aantallen en met aangescherpte maatregelen mogen ontmoeten zijn wij druk doende de fysieke bijeenkomsten opnieuw te plannen. Uiteraard conform de richtlijnen en in nauw overleg met de betrokken locaties om ieders veiligheid te waarborgen. Ook blijven wij webinars en online workshops aanbieden. Wij wijzen je er graag op dat het ook mogelijk is om alle webinars die al hebben plaatsgevonden terug te kijken, klik hier.

Waar en wanneer 
Deze regiobijeenkomst vindt plaats op woensdag 26 juni juni 2019. Aanmelden kan vanaf woensdag 15 mei 2019. 

Locatie
Droom!
Nieuwe Aamsestraat 32
6662 ND Elst

Ontvangst
18.00 uur - Inloop met broodjes, koffie en thee
18.30 uur - Aanvang bijeenkomst
20.45 uur - Einde bijeenkomst 

Is het aanbod voor beginnende of ervaren loopbaanprofesionals?
Voor beide.

Welke voorkennis is vereist?
Geen specifieke voorkennis is vereist. Er moet wel interesse zijn in het begeleiden van groepen. Als voorbereiding is aan te bevelen om het boek "U lijkt mij een vrij hopeloos geval" te lezen. 

Relevantie voor loopbaanprofessionals:
De relevantie van provocatief coachen in loopbaanbegeleiding / voor loopbaancoaches is niet anders dan coaching op competenties of persoonlijke issues. Het is verfrissend voor de coachee wanneer het lukt door middel van provocatief coachen de ander een luchtige kijk te geven op de loopbaanvraag. Daarmee creëer je ruimte en creativiteit om ook eens in een andere hoek naar een baan te kijken. En dat is juist nodig bij mensen die een andere kant op moeten of willen buigen.

Uitvergroten
In loopbaancoaching is de techniek ‘uitvergroten’ een goede interventie. De provocatieve coach maakt als het ware een uitvergroting van de reactie van de cliënt zelf.

Uitdagen
Ook de 50+ doelgroep die na ontslag elders werk wil veroveren kan goed met provocatief coachen geholpen worden. Het doel van deze interventie is om de ander niet te laten leunen op jouw, maar om hem/haar in beweging te laten komen. 

Stimuleren
Wanneer loopbaancoaches aan het werk zijn met jezelf profileren op CV en LinkedIn, komt er vaak bescheidenheid om de hoek kijken. Want wij Nederlanders mogen vooral niet vertellen wat onze kwaliteiten zijn en waar we om gewaardeerd worden. Deze gedachte stimuleer je als provocatieve coach, zodat de cliënt juist de andere richting in buigt. Dus zich beter gaat profileren.

Provoceren en uitdagen
Een deelnemer zei: "Mensen die bescheiden zijn kun je uitdagen". Daar kun je nog een schep bovenop doen: "och jee, stel je voor dat jij op je CV aangeeft wat je toegevoegde waarde is, dan word je als je niet uitkijkt uitgenodigd voor een gesprek....”

Onderwerp:
De provocatieve stijl biedt een wezenlijk andere benadering. Provocatief betekent niet dat je cliënten mag kwetsen, vrijuit beledigen of onderuithalen, zoals helaas nog veel mensen denken. Er wordt opgetreden vanuit een belangeloze, verwonderde en luchtige houding om het denken te verbreden. In tegenstelling tot de traditionele deskundige die oplossingen aandraagt of adviezen geeft. Uitdaging, humor en liefde staan daarbij centraal. De loopbaancoach zal meer vrijheid en zekerheid ervaren in zijn interventies en kan meer soorten cliënten aan. 

Effecten van provocatief coachen:

  • Jezelf waarderen
  • Realiteit toetsen
  • Zelfverdediging
  • Risico durven aangaan
  • Assertiviteit
  • Vertraagd inzicht 

Werkwijze
Uitleg, een demonstratie en zelf met oefeningen ervaring opdoen.

Achtergrond gastspreker
Adélka Vendl is arbeids- en organisatiepsycholoog. Na haar studie begon ze als adviseur bij diverse trainingsbureaus. Als snel specialiseerde ze zich in de provocatieve psychologie. Nieuwsgierig en uitdagend van nature, past de provocatieve werkwijze haar perfect en maakt haar uniek. Vastbesloten om de ins en outs van deze methodiek te leren volgde zij internationaal opleidingen om dit goed in de vingers te krijgen.

Adélka geeft opleidingen, workshops en lezingen in provocatieve psychologie. Ze heeft een boek geschreven over provocatieve psychologie en publiceert regelmatig in binnen- en buitenlandse tijdschriften. 

34 / 37 personen aangemeld.